Jump to content

avatarka

Korisnik
 • Broj objava

  19
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O avatarka

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. To smo i mislili. 🙂 Mozda bi se mogao sklopiti darovni ugovor kod odvjetnika uz aneks o prodaji moje nekretnine i ulaganju u njegovu kao dodatni zalog? Da li bi to imalo onda kakvu vecu "vaznost" ili je svejedno?
 2. Poštovani, suprug je naslijedio kuću od roditelja darovnim ugovorom. Ja također imam kuću koju namjeravam prodati i novac od prodane kuće uložili bi u ovu njegovu, u kojoj živimo. Odlučili smo i to da će on jedan dio svoje kuće prebaciti na mene pošto ja gubim nekretninu koja glasi na mene. Mene sad zanima koji je najbolji i najsigurniji način da se to obavi, jer imam kćer iz prvog braka kojoj želim osigurati jedan dio za nedaj Bože kakve nesuglasice u budućnosti, da ona ima svoju sigurnost koju joj nitko ne može osporiti. Znam da je darovni ugovor sklizak teren, zato pitam. Možda da se obavi kupoprodajni ugovor? Ne igra mi sad ulogu plaćanje poreza na nekretninu, nego čin kojim bi to bespovratno postalo moje, a potom jednog dana i njeno. Hvala na Vašem vemenu!
 3. Poštovanje, vjerovatno sam u krivoj temi, nisam našla odgovarajuću, isprike. Sa kupcima stana potpisao se predugovor, u kojem su definirani neki uvjeti prodaje kao i vremenski rok koji je potreban za pristupanje glavnom ugovoru. Kupac uzima kredit koji će sufinancirati država tako da se to otegnulo. U principu je sve odobreno, samo se čeka da se riješe neke formalnosti. Pitanje: kada prođe vremenski rok koji je potreban da bi se pristupilo glavnom ugovoru, da li meni ostaje kapara? Išli smo po principu ako odustane, ostaje mi kapara, ako ja odustanem vraćam im dvostruku, a ako se nešto iskomplicira vezano za papire stana (jer je bilo nekih zavrzlama koje su naposlijetku riješene (uporabna)), vraćam iznos kapare koji su uplatili. Piše također da se nakon vremenskog roka ovaj ugovor automatski raskida. Nemam namjeru mijenjati kupca, čekati ću ih ja, ali da li protekom tog vremena u svakom slučaju kapara ostaje meni? Čak i ako opet iskrsne ta uporabna kao problem? Sigurno neće, riješili smo to, ali zanima me s pravne strane da li je kapara moja kada prođe vremenski rok. Hvala na vremenu .
 4. otac je rekao da će biti stand by u ponedjeljak ako će meni trebati potpis da ode do konzulata. da li je u tom slučaju to rješeno isti dan? i da li on može kao otac, umjesto meni, dati punomoć svojoj mami (baki) da istu preuzme u zagrebu ako ćemo bit na knap s vremenom?
 5. Veliko hvala na odgovoru možda postoji mogućnost i da ne treba ništa od tih procedura budući da joj je postojeća osobna nedugo istekla...imaju je u sustavu.
 6. Pozdrav, Dijete ide na plesno natjecanje preko granice (Novi Sad) a majka je u zadnji čas shvatila da je djetetovoj staroj osobnoj istekao rok trajanja. ( a i naše prebivalište se promijenilo). Naravno, još nas je ulovio i vikend. Dijete ide iz Splita sa svojom plesnom skupinom, a u Zagrebu im se pridružuje djetetova baka koja će s njom boraviti čitavo natjecanje. Majka je spremna platiti žurno vađenje nove iskaznice koje traje 3 radna dana 500kn odmah u ponedjeljak u Splitu, i poslati punomoć ovjerenu u javnog bilježnika baki u Zagreb da ona gore podigne iskaznicu ukoliko ista bude gotova u četvrtak a ne u srijedu. Da li će za tu proceduru biti potreban očev potpis ako su roditelji razvedeni preko 6 god i u sudskom rješenju piše da dijete živi s majkom a otac plaća alimentaciju? Ja se jednostavno ne mogu sjetiti da li mi je za prvu osobnu ( kada smo išli u Dubrovnik) trebao njegov potpis. Nije problem da on potpiše, već to što živi ii radi u Irskoj, pa trebao ići u Veleposlanstvu, a to bi nas sve skupa usporilo. Da izvadim njenu domovnicu, rodni list, staru osobnu, rješenje o razvodu, potvrdu o prebivalištu, i punomoć baki, da li će to biti dovoljno?? Unaprijed hvala na pomoći!
 7. Poštovani, nisam sigurna da li sam u dobroj kategoriji postavila pitanje, ali evo, nakon smrti majke prodaje se stan. Brat je svoj dio prepisao na sestru jer vodi neuredan život i zbog silnih ovrha i dugova htio se osloboditi odgovornosti. Sestra ne živi u RH. Kada bi mu kupila manji stan, napravila bi mu medvjeđu uslugu jer on nije u stanju privređivati, uz to je i alkoholičar. Koje korake sestra može poduzeti da bi mu se osigurao neki smještaj i neka skrb? Konkretne dijagnoze nema, jer nikada nije bio na liječenju. Dobio je uputnicu za psihijatra, ali na termin nikada nije otišao. Ima 45 godina i skoro ništa radnog staža. Unaprijed zahvaljujem i LP
 8. avatarka

  Muke po stanu

  a da li on može nakon pravomoćne presude povući svoje odricanje u sestrinu korist? Puno hvala, lp
 9. Poštovanje, Nakon ostavinske rasprave pravomoćno riješenje sa suda glasi da stan propada meni 1/3 i tetki 2/3 jer se stric odrekao u njenu korist. Odrekao se iz razloga što ima dugove i neuredan život, pa mu je bilo lakše prepustiti sestri da mu riješi sve. Obje smo mu rekle da ćemo od prodaje stana s njegovim "dijelom" naći njemu neki smještaj i da ne brine. PROBLEM: on još živi u tom stanu kojeg se odrekao, kako je stan za prodaju potrebno ga je srediti, a on to odbija i otežava jer smatra da je stan u najboljem redu za prodaju (a derutan je). Ne plaća račune struje, vode idt.. koje uredno troši...ali to su sada realno moji i tetkini računi...na Hepu je rečeno da je krenula tužba zbog nepodmirenih dugovanja na NAŠE adrese....Što činiti...može li on povući svoje odricanje od nasljedstva....Imamo li ja i tetka pravne alate da ga "prisilimo" na suradnju? Unaprijed hvala na pomoći i lp
 10. Pozdrav! U kratkim crtama: umrla je baka koja je imala stan, kuću i zemlju. Do slučajnog odlaska na groblje nisam bila ni obaviještena da je umrla, ali sam kasnije vidjela da sam stavljena u osmrtnicu kao ožalošćena. Nasljednika su 3, moja tetka, stric i ja kao direktan nasljednik zajedno sa njih dvoje budući da sam kćer od njihovog pokojnog brata. Stigao je poziv od bilježnika, jedina sam se odazvala. Prihvatila sam svoju trećinu i čekala. Tek nakon godine dana javila se tetka koja je također prihvatila svoj dio. Do strica se nije moglo doći. Zvala sam svaki mjesec. Taj stan koji se navodno dijeli, a u kojem stric živi, navodno je zapušten a i računi su neplaćeni. Tražila sam od javnog bilježnika da krene na idući korak kada se do nekoga ne može doći- poziv u narodne novine, zatim se pojavi predstavnik sa suda koji prihvaća u njegovo ime njegov dio, tako da se stvar makne sa mrtve točke. Trebalo mi je pola godine zvanja i dolaženja da uopće prihvate uputiti poziv u nn. Pokušavali su me odgovoriti na sve moguće načine. Danas su me zvali da mi jave da je stric došao, nakon 2 godine! zajedno sa tetkom (koja je već bila prihvatila svoju trećinu kao i ja), te tvrde da postoji oporuka i da očekujem u deveti mjesec poziv na čitanje. Da li je to moguće? Zar sud ne mora oporuku odmah proslijediti javnom biljenžniku ukoliko je stvar u postupku? Kako to da se u dvije godine za to nije znalo? Molim mišljenje iskusnijih i unaprijed zahvaljujem
 11. Znam da se vodi kao da pristaju na svoj dio ako se ne pojave na ročištu, ali problem nije što se oni nisu pojavili, već je problem što nikada nisu ni preuzeli poziv, iako se znaju adrese na kojima oni žive, poziv im se uporno vraća u ured. Kao da ne žele preuzeti poštu. A problemi s računima i grobljem stoje. Da li su oni po nekom zakonu dužni oglasiti se, pa ne može ovako valjda u nedogled? Hvala
 12. Dobar dan! Baka mi je umrla prošle godine i dobila sam poziv za ostavinsku raspravu, na kojoj sam se samo ja pojavila. Slijedom rješenja javnog bilježnika trebala bi me dopasti trećina stana, kuće i zemljišta, grobno mjesto itd., a osim mene po trećinu bi trebali dobiti stric i tetka. Moj dio proizlazi od oca koji više nije živ tako da ja spadam u kategoriju nasljednika (jedinica). Kada sam bila kod javnog bilježnika potpisala sam da prihvaćam svoj dio, međutim, ni tetka ni stric nisu se ni pojavili, niti preuzeli pozive za javnog bilježnika. Prošla je godina dana. ( Ja s njima nisam u kontaktu dugi niz godina). Stric živi u stanu koji bi trebali dijeliti, a koliko sam čula, ne plaća račune i ne znam koliki će nas dugovi čekati. Groblje gdje su mi pokopani i otac i sada baka je neuređeno, a kada sam htjela to srediti rečeno mi je da čekam rješenje javnog bilježnika o nasljedstvu, jer je to isto groblje plaćala za života baka. Svaki put kada nazovem jb mi kažu kako nisu i ne mogu doći do njih i da moram još čekati....Razmišljam da unajmim odvjetnika. Što se dešava s imovinom ako se stric i tetka nikada ne oglase? Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
 • Napravi novi...