Jump to content

korisnica

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je korisnica objavio

  1. Poštovani, Zanima nas kako se "registrira" izvanbračna zajednica. Zajedno smo preko 15 godina i željeli bismo potpisati, napraviti izjavu, odnosno službeno ovjeriti istu: 1. Da li postoji tipizirana izjava; 2. Možemo li izjaviti i da li će vrijediti, da živimo zajedno od tog i tog datuma, preko 15-tak godina; 4. izjaviti da živimo na istoj adresi od nedavno, postoji li mogućnosti da se tom izjavom dobije i prebivalište; 5. da li trebaju svjedoci i koliko. 6. kako će se regulirati imovina, imamo samo nećake s obje strane Unaprijed hvala.
  2. Raspitajte se o tome što bi moglo biti ako napravite s ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju.
  3. Hvala Vam na opširnom odgovoru, ovaj Legalis je izvrsna stvar za sve nas obične ljude, a gdje bismo bili bez vas koji znate puno lipih stvari...svaka čast.
  4. kuća je sagrađena prije '68. i ima građevinsku, samo je na teretnici zemlja u društvenom vlasništvu, a mi jesmo vlasnici kuće/korisnici.
  5. Danas kako je aktualna legalizacija postojećih objekata/kuća, tako smo i mi krenuli u pregledavanje zemljišnih knjiga. Ne znam kome se treba obratiti i kolika ta priča odnosi novaca. Naime, na zemljištu na kojoj je kuća,još uvijek je upisano društveno vlasništvo (od 1977.g.). Zanima me kakva je procedura za denacionalizaciju i koliko to traje. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
  6. Što ako se izgubi parnica? da li je moguće ići na viši sud ili slično? Hvala.
  7. Imam osjećaj da naš odvjetnik baš i nije zainteresiran za naš slučaj. Zanima me u kojem trenutku se može otpustiti odvjetnika i zatražiti drugi. Da li je to moguće usred parnice na sudu, otpustiti odvjetnika i zatražiti odgodu dok se ne nađe drugi ili nekaj drugo? dajte mi ako znate malo opširniji odgovor, nemam puno veze s pravnim pitanjima, a vrlo mi je važno. Hvala.
  8. Mislim da ste promašili temu, jer u vašem slučaju djeca su nešto dobila. Niste napisali kakvi to uvjeti iz oporuke nisu ispunjeni. Ostavinu iza vašeg oca čini 4/6 kuće. Od toga se 3/6 raspodjeljuju temeljem oporuke, a 1/6 koja nije obuhvaćena oporukom se dijeli po zakonu. Dakle, druga supruga nasljeđuje 3/6 kuće oporukom, i 1/3 od 1/6 (tj. 1/18) temeljem zakona, pa joj ukupno pripada 10/18. Djeca nasljeđuju po 1/3 od 1/6, tj. 1/18, i to se pribraja njihovim postojećim dijelovima od 3/18 svaki. Dakle svakom djetetu 4/18. Nužni dio je pola zakonskog dijela. Zakonski dio od 4/6 kuće što je ostavina iza oca za 3 ravnopravna nasljednika je 4/18 svakome, a pola od toga je 2/18. Budući da djeca nasljeđuju po 1/18 zbog oporuke, onda je njome povrijeđen njihov nužni dio pa mogu svaki tražiti razliku do 2/18 tj. još 1/18 što se oduzima od onoga što je oporučeno supruzi. Za toliko će se njezin dio od 3/6 (9/18) umanjiti, pa će na kraju imati 8/18. Poštovana Kronična stranko i ostali dobri ljudi, da li se u ovom slučaju može reći da je riječ o bračnoj stečevini, s tim da u tom braku nije ništa stečeno, osim ove oporuke,kuća je već bila sagrađena i opremljena. Što znači bračna stečevina? da li to ima veze s onim što si stekao s nekim u braku ili što dobivaš krećući u brak?
  9. slažem se s vama, ali samo zakon vlada...nećemo se inatiti, ali ne biste vjerovali što smo sve doživjeli od druge strane; molim vas samo da mi odgovorite na dva postavljena pitanja, vjerojatno su vam promakla. Kuća na licitaciji; da li većinski vlasnici imaju pravo prvootkupa i tko u tom slučaju mora prvi razvrgnuti suvlasništvo? u stvari, da li sud mora prvo nama ponuditi otkup. još jednom hvala.
  10. Možete li mi pojasniti malo više što znači geometrijska dioba? mislili ste na takvu podijelu kojom bi ona mogla prodati svoju 1/3, a tom se diobom vidi što uključuje 1/3 kuće? Ukoliko ide na civilnu diobu (prodaja na dražbi putem suda), da li nas sud mora kao većinske vlasnike pitati za pravo prvootkupa (ako se to tako kaže, znači da smo mi prvi na redu za kupnju tog dijela)i tko u tom slučaju mora prvi razvrgnuti suvlasništvo? troškove dijele oni koji žele razvrgnuti suvlasništvo ili se dijele na sve suvlasnike podjednako? hvala vam.
  11. Pozdrav svima. Vlasnici smo 2/3 kuće, a vlasnica 1/3 želi isplatu. Mi tu lovu nemamo. Kako bi ona mogla doći do novca, premda mi ne želimo prodavati (dok ne moramo). Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  12. i mi tražimo odvjetnika na području Zagreba koji ima prakse u nasljednom pravu, hvala unaprijed za svaku preporuku. možete poslati privatnu poruku.
  13. što bih ja bez Vas? i dobro ste napisali u jednom odgovoru: ne nasljeđuje se po "pravdi", nego po Zakonu. Svako dobro.
  14. što bih ja bez Vas? i dobro ste napisali u jednom odgovoru: ne nasljeđuje se po "pravdi", nego po Zakonu. Svako dobro.
  15. Poštovani, moram Vas još nešto pitati, evo do danas kao ni do vjerojatno kraja mog života, neću moći shvatiti to što se dogodilo..druga strana kaže da nužni dio može dobiti samo onaj tko nema ništa svoje, odnosno nema gdje stanovati. Ne mogu vjerovati da im je toliko stalo do tuđeg posjeda.. da li su te tvrdnje istinite i ako mi bilo tko može javiti za dobrog, dobrog odvjetnika..hvala lijepa. :tuzan:
  16. Mislim da ste promašili temu, jer u vašem slučaju djeca su nešto dobila. Niste napisali kakvi to uvjeti iz oporuke nisu ispunjeni. Ostavinu iza vašeg oca čini 4/6 kuće. Od toga se 3/6 raspodjeljuju temeljem oporuke, a 1/6 koja nije obuhvaćena oporukom se dijeli po zakonu. Dakle, druga supruga nasljeđuje 3/6 kuće oporukom, i 1/3 od 1/6 (tj. 1/18) temeljem zakona, pa joj ukupno pripada 10/18. Djeca nasljeđuju po 1/3 od 1/6, tj. 1/18, i to se pribraja njihovim postojećim dijelovima od 3/18 svaki. Dakle svakom djetetu 4/18. Nužni dio je pola zakonskog dijela. Zakonski dio od 4/6 kuće što je ostavina iza oca za 3 ravnopravna nasljednika je 4/18 svakome, a pola od toga je 2/18. Budući da djeca nasljeđuju po 1/18 zbog oporuke, onda je njome povrijeđen njihov nužni dio pa mogu svaki tražiti razliku do 2/18 tj. još 1/18 što se oduzima od onoga što je oporučeno supruzi. Za toliko će se njezin dio od 3/6 (9/18) umanjiti, pa će na kraju imati 8/18. hvala Vam na iscrpnim odgovorima. Zanimaju me još dvije stvari: 1. prema oporuci žena dobiva 3/6, a djeca 1/6; ta 1/6 se dijeli na 3 djela. Zanima me, da li će se traženjem prava na nužni dio, prvo razdijeliti 1/6, te posebno 3/6 koje su navedene u oporuci ili će se odmah uzeti u obzir svih 4/6 pokojnog oca, jer ne dolazimo računicom do istog rješenja,te 2. da li moramo osporiti oporuku zbog traženja nužnog dijela ili prihvatimo oporuku , ali zatražimo nužni dio, vrlo nam je bitno, a i prema ovoj drugoj opciji nećemo morati u parnicu Puno puno hvala, radi se o našoj rodnoj kući.
  17. hvala Vam na iscrpnim odgovorima. Zanimaju me još dvije stvari: 1. prema oporuci žena dobiva 3/6, a djeca 1/6; ta 1/6 se dijeli na 3 djela. Zanima me, da li će se traženjem prava na nužni dio, prvo razdijeliti 1/6, te posebno 3/6 koje su navedene u oporuci ili će se odmah uzeti u obzir svih 4/6 pokojnog oca, jer ne dolazimo računicom do istog rješenja,te 2. da li moramo osporiti oporuku zbog traženja nužnog dijela ili prihvatimo oporuku , ali zatražimo nužni dio, vrlo nam je bitno, a i prema ovoj drugoj opciji nećemo morati u parnicu Puno puno hvala, radi se o našoj rodnoj kući.
  18. nisam pravnica, ali sam mislila da je oporukom povrijeđeno pravo nužnog dijela na koji djeca imaju pravo, čitajući zakon o nasljeđivanju. Ne bih o uvjetima u oporuci javno pisala, ali moram napomenuti da oporuka nije predana javnom bilježniku na ovjeru,znači, ona je neovjerena (vlastoručna), bez svjedoka. Pronađena. Molim Vas još odgovor da oporuka vrijedi pravno ili je ništavna? Puno hvala.
  19. nisam pravnica, ali sam mislila da je oporukom povrijeđeno pravo nužnog dijela na koji djeca imaju pravo, čitajući zakon o nasljeđivanju. Ne bih o uvjetima u oporuci javno pisala, ali moram napomenuti da oporuka nije predana javnom bilježniku na ovjeru,znači, ona je neovjerena (vlastoručna), bez svjedoka. Pronađena. Molim Vas još odgovor da oporuka vrijedi pravno ili je ništavna? Puno hvala.
  20. Poštovani, molim Vas za savjet, hitno je.. Otac je iza majčine smrti dobio 4/6 od kuće, djeca po 1/6 (2 djece). On umire i ostavlja za sobom oporuku na drugu ženu u kojoj piše da joj daje 3/6 kuće, znači svoju polovicu. Što je sa 1/6 koju ima (jer u oporuci ništa ne piše za taj dio)? da li je to nužni dio na koji djeca imaju pravo ili imaju pravo na 1/3 od njegovog dijela bez obzira na oporuku i da li se oporuka može osporiti budući da u njoj postoje 2 uvjeta koja nisu ispunjena? puno hvala.
  21. Oprostite, "zabrijala sam", na žalost to što ste napisali u točki 2. stoji, ne znam kako riješiti to.
  22. 1. ne mora se banci ili FINA-i dostaviti nikakve dokumente, dovoljno je poslati je na glavni račun dužnika, a ukoliko se na krivu adresu pošalje, oni će vratiti ili poslati na pravu. Iznos možete upisati koji želite do iznosa na koji je izdana, znači do 100.000,00 kn. Zadužnica"stoji" dok se ne naplati (ako se ikad naplati), nažalost dug postupak. 2. Zašto je glavni izvođač dao bjanko zadužnicu kooperantu? valjda bi trebalo biti obrnuto, kako bi se glavni izvođač osigurao da će kooperant izvesti radove kvalitetno i na vrijeme? nije baš razumljivo.
  23. Ne kužim zašto mi vraćaju papire, mogu li ih staviti u knjigu položenih ugovora, mada su mi rekli da toga nema više, a čujem sa strane da se to još uvijek može. Da li se ta promjena izgrađenosti odnosi na etažiranje zgrade? Hvala što ste se javili.
  24. Poštovanje svima, Dobila sam odbijenicu prijedloga za upis prava vlasništva na nekretninu. Molim nekoga tko se razumije u termin poput "određuje se brisanje plombe": znači li to da će vratiti papire koji su predani uz prijedlog za upis (mada u odbijenici ništa ne piše) ili će tamo stajati dok se ne riješi, odnosno izvrši promjena izgrađenosti čestice, jer još uvijek je "pašnjak". Što se tiče promjene izgrađenosti čestice, što trebam učiniti da se to riješi? Zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija