Jump to content

LoraPalmer

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    LoraPalmer je reagirao na Spitfire u Darovni ugovor na stan sa klauzulom doživotnog uživanja   
    Vidite, ako u nečemu što je potpisano i ovjereno (ako je u pitanju prava predaja u posjed) piše da su "ugovorne strane suglasne (dakle i obdarenik) da se temeljem ovog ugovora, kao teret nekretnine označene u članku 2. ima upisati služnost – pravo ploduživanja, a za korist Darovatelja.", ne vidim što bi se još posebno trebalo naglašavati da se Obdarenik s time slaže. Pogotovo stoga što s ovakovo sročenim ugovorom "naš" ZK odjel ne bi (niti je) imao nikakovih problema za provedbu.
    Međutim, kad bi gledao samo "naš" ZK odjel, onda bi i u cijeloj RH sve bilo divno i krasno, nigdje se ne bi kompliciralo strankama, te bi svi upisi bili provedeni za 3-5 dana. No, znajući da tako nije, Matrixov savjet da od viška glava ne boli, ima itekako smisla.
    Jedino što bih ja i to malo promijenio u "Obdarenica je suglasna da se bez ikakvih daljnjih pitanja i odobrenja ima upisati pravo osobne služnosti-plodouživanja, kao teret na nekretnini iz čl.1 u korist Darovateljice."
  2. Hvala
    LoraPalmer je reagirao na Spitfire u Darovni ugovor na stan sa klauzulom doživotnog uživanja   
    Imate u Predlošcima primjer Darovnog ugovora te bi u njemu trebali malo izmjeniti i imati uglavak kako slijedi:
    Članak 6
    Ugovorne strane su suglasne da se temeljem ovog ugovora, kao teret nekretnine označene u članku 2. ima upisati služnost – pravo ploduživanja –pravo doživotnog uživanja, a za korist Darovatelja.
    Članak 7
    Darovatelj izričito izjavljuje da pristaje da Obdarenik na temelju ovog ugovora ishodi u zemljišnim knjigama uknjižbu prava vlasništva na nekretnini iz članka 2 ovog ugovora, bez ikakve daljnje privole ili odobrenja Darovatelja.
  3. Hvala
    LoraPalmer je reagirao na Matrix u Darovni ugovor na stan sa klauzulom doživotnog uživanja   
    nevidim razloga da miješate dvije različite služnosti,uglavite plodouživanje u kojem je između ostalog samo po sebi sadržano i uživanje nekretnine na kojoj se osniva služnost.
     
  4. Hvala
    LoraPalmer je reagirao na Spitfire u Darovni ugovor na stan sa klauzulom doživotnog uživanja   
    Naravno, samim time što takova služnost prestaje smrću korisnika služnosti te isto nije potrebno naglašavati "doživotnim".
    Ja i dalje ne vidim razliku između toga dvoje. S time da kako je napisano pod 2, darovateljica bi, ispada,  morala predati posebni zahtjev zabilježbe služnosti. 
  5. Hvala
    LoraPalmer je reagirao na Matrix u Darovni ugovor na stan sa klauzulom doživotnog uživanja   
    eventualna greška može biti isključivo  da pored opcije 1 izostavite opciju 2,dok u suprotnom opcija 2 može biti samo benigni višak,odnosno neče biti od negativnog uticaja na valjanost pravnog posla.
     
    tako ispada,znači nije rečeno da je nužno.
  6. Hvala
    LoraPalmer je dobio reakciju od Spitfire u Pomoć oko tumačenja zakona , czss , doplatak za pomoć i njegu   
    Evo ovako ...ako nekome bude trebalo ...
    Bila sam do CZSS i to kod pravnice , sve kako je Spitfajer napisao i protumačio je ispravno .
    Dakle ako osoba ima teži trajni invaliditet tj ulazi nalazom i mišljenjem liječnike komisije u taj članak 60 , ima pravo bez upisa tereta na drugu nekretninu nastaviti primati doplatak za pomoć i njegu od CZSS ! 
    Dakle još jednom nema upisa tereta na prvu , niti drugu  nekretninu , ali korisnik mora imati  teži trajni invaliditet koji je naveden u članku 60 zakona o kojemu smo gore pisali . 
    **Ako ste korisnik prava na osobnu invalidinu možete imati samo jednu nekretninu u svom vlasništu i morate živjeti u njoj , na drugu nekretninu czss je upisuje pod "teret" .
    Nekretninu treba jedino prenjeti darovnim ugovorom , a ne ići na dosmrtno / doživotno uzdržavanje , jer taj dio je izuzet iz članka 60 , podstavka 1 , pa pripazite i na to !
    U darovni ugovor može se ugraditi klauzula za darovatelja za plodouživanje / uživanje do kraja života .
     
    Problem riješen , hvala svima još jednom na odgovorima !
     
     
     
     
     
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija