Jump to content

Matrix

Moderator
 • Broj objava

  12748
 • registrirao se

 • Osvojio dana

  178

Matrix je zadnji put osvojio dan lipanj 21

Matrix objavljuje sadržaj koji drugi korisnici cijene!

O Matrix

 • Status
  Moderator

Osobni podaci

 • Web stranica
  www.legalis.hr

Nedavni posjetitelji profila

11743 pregleda profila
 1. Štiti u pogledu tuđih neupisanih prava, međutim ovakvim se tužbama neće napadati provedeni upis, već pravni posao kao osnov upisa, pa ako isti bude poništen ili utvrđen ništavim, to dovodi do primjene stjecanja bez osnova (otpao osnov stjecanja) , odnosno uspostavlja se prijašnje zemljišno-knjižno stanje, a isto važi i za suprotnu stranu tj. vraćanju primljenog novca.
 2. Da, da, upravo tako👍baka je nadživjela supruga.
 3. I kuća i krediti čine bračnu stečevinu, dakle, oboje polažete pravo na kuću u jednakim dijelovima, ali i obveze glede vraćanja kredita. E sad, problem po vas je što za banku postojite samo vi, što će reči da ste u obvezi vraćati kredit, a od bivšeg potraživati polovinu isplaćenog iznosa. Naravno, sve navedeno može biti i drugačije ukoliko se sporazumite. Da
 4. Ako nema sporazuma izvanbračnih drugova u formi propisanoj zakonom, nikakva potvrda o izvanbračnoj zajednici neće predstavljati osnovu za upis u zemljišne knjige, dakle, nužna je suglasnost upisanog izvanbračnog druga ili pravomoćna odluka suda u parničnom postupku.
 5. Prema odredbama čl. 348 ZPP, pravovremeno podnesena žalba spriječava da presuda postane pravomoćna u dijelu koji se pobija žalbom, dakle, dio presude koji se ne pobija žalbom nakon što protekne rok za žalbu, stječe pravomoćnost, pa ako je takvim dijelom presude naložena određena činidba (davanje, trpljenje ili propuštanje), otpočinje rok za ispunjenje obveze naveden u presudi, a nakon isteka i tog roka (paricioni rok), presuda u tom dijelu stječe svojstvo ovršnosti.
 6. Bakin suprug i Vi nasljeđujete u jednakim dijelovima, što proizilazi iz odredaba čl. 9 i 10 Zakona o nasljeđivanju Članak 9. (1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug. (2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove. Članak 10. Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci,
 7. ... onaj kojemu će to eventualno pripasti (oporučni nasljednik), ne
 8. U slučaju smrti supruga, Vi ste jedina nasljednica, naravno ovo pod uvjetom da isti u trenutku smrti nema živuće roditelje,no u slučaju da vas suprug nadživi, nasljednik je on, zajedno sa vašom kčerkom.
 9. Prema ovome što ste napisali bračni drugovi su sporazumno utvrdili što čini bračnu stečevinu, glede čega isti ugovor itekako ima dokaznu težinu u slučaju sudskog postupka glede kredita kojeg navodite.
 10. Što piše u ispravi temeljem koje je proveden upis u zemljišnim knjigama.
 11. Vašu pravnu situaciju uređuju odredbe čl.400-422 ZOO, a posebno obratiti pozornost na rokove iz čl. 404
 12. Bojim se da prema trenutnom Zakonu o porezu na promet nekretnina, u konkretnom slučaju bi obdarenik bio obvezan platiti porez, to stoga što se darovanjem preskače živući nasljednik prvog nasljednog reda. Glede opoziva, ne. Moguće je, međutim to ostavlja mogućnost da nakon smrti djeda njegovi nasljednici napadnu ugovor kao djelomično fiktivan pravni posao (ugovor mješovitog karaktera)
 13. Radi se o zapisu (legatu), čije ispunjenje zastarijeva za tri godine od dana kad je zapisovnik saznao za svoje pravo i bio ovlašten zahtijevati ispunjenje zapisa, a najkasnije u roku od pet godina od dana kad je mogao zahtijevati ispunjenje zapisa.
×
×
 • Napravi novi...