Jump to content

Malkblood

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani korisnici i korisnice ovog foruma, Imam jednu situaciju i tražim savjet kako je riješiti. Naime, bio mi je ponuđen posao u jednoj firmi i poslodavac navodi da me rezervira za rad kod sebe, no Ugovor ne spominje; dapače, izbjegava tu temu. Na moje upite, dobivam odgovore "Bit će. Ima vremena. Moramo te naučiti poslu." Znači, već 2 dana me zavlači za Ugovor i tražila sam informacije o tvrtki, te mi se javila jedna osoba (bivša djelatnica) koja mi je rekla svoje loše, uznemirujuće iskustvo sa tom firmom i tim poslodavcem, te mi je rekla da kontaktiram i druge djelatnike koji su tamo radili. Međutim, drugi djelatnici su naveli niz nepravilnosti u toj firmi, te višestruka maltretiranja, mobbing, vrijeđanje i optužbe za krađu. Jedna djelatnica se sa poslodavcem spori na sudu zbog fizičkog napada i to sam potvrdila. S obzirom da nisam dobila nikakav Ugovor o radu; smatra se da radim na crno, jer sve što je rekao - bio je samo dogovor. Dakle, dogovor je bio 3 mjeseca probno, plaća toliko i to je to. Ugovor daje kad on odluči. Jučer sam dobila na potpis samo papir za zaduženje ključa ureda. I više bivših djelatnika mi je reklo da na taj način on ljude optužuje za krađu, jer imaju ključ ureda. I kad sam danas spomenula da bih ključ vratila, on je rekao da to ne dolazi u obzir, da nemam što vraćati ključ i da dok je on tamo, ja ostajem. No Ugovor i dalje ne spominje. S obzirom da on može odbiti potpisivanje liste razduživanja, koje su meni opcije da ja taj ključ vratim i odem.
  2. Eh ovako...pitala sam odvjetnike i oni tvrde da mogu imati maksimalni otkazni rok od 2 tjedna, prema ZOR-u, članak 114. Tako da sutra ću uručiti direktoru osobno svoj otkaz, jer sutra mi je ujedno zadnji dan probnog rada, pa ću ga iskoristiti za davanje otkaza i vidjet šta će mi reći, tj. hoće li biti otkaznog roka ili ne. Razlog sam navela da sam našla drugi posao koji bolje odgovara mojem znanju i iskustvu.
  3. Hvala na brzom odgovoru. Eh sad, slučajno mi je tetak bio spomenuo da u ZOR-u piše da ako se otkazuje ugovor za vrijeme probnog, maksimalni iznos otkaznog može biti samo 15 dana, i da je Zakon jači od ugovora. Iskopala sam slijedeće: Otkazni rokovi u slučaju redovnog otkaza određeni su člankom 113. Zakona o radu i iznose od dva tjedna do šest mjeseci, zavisno od staža kod toga poslodavca (ne ukupnog staža). Dakle, otkazni rok iznosi:- dva tjedna ako je radnik proveo kod tog poslodavca manje od godinu dana, - mjesec dana ako je proveo neprekidno godinu dana, - dva mjeseca ako je proveo neprekidno dvije godine, - tri mjeseca ako je proveo neprekidno pet godina, - četiri mjeseca ako je proveo neprekidno deset godina, - pet mjeseci ako je proveo neprekidno petnaest godina, - šest mjeseci ako je proveo neprekidno dvije godine. Ako se radnik drži ovih rokova, ne mora poslodavca navoditi nikakve razloge zašto otkazuje. Međutim, stavkom 6. istoga članka Zakona, određeno je da kada otkazuje radnik otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana ako radnik za otkaz ima osobito važan razlog. Što je osobito važan razlog nije propisano Zakonom. To bi moglo biti npr. presljenje u drugo mjesto i sl. Dobivanje drugog posla također bi mogao biti osobito važan razlog, posebno ako npr. radnik ne radi u svojoj struci, pa dobije drugi, odgovarajući posao ili radnik kod poslodavca prima ispodprosječnu plaću, a kod drugog poslodavca bi dobivao znatno veću plaću, i sl. U pravilu u praksi se prihvaća, ako otkazuje radnik, da otkazni rok iznosi najviše mjesec dana, bez obzira na razloge zašto otkazuje. Naravno, ako je radnik radio kod poslodavca manje od godinu dana otkazni rok iznosi samo 15 dana, bez obzira na ikakve druge razloge. Otkazni rok od 30 dana u slučaju osobito važnih razloga primjenjuje se samo kada bi prema stažu kod toga poslodavca otkazni rok trebao iznositi dulje od mjesec dana. Eh sad...ako je to zbilja istina, a nisam stručna osoba za tumačenje Zakona, jer su pisani tako kako su pisani i ja sam običan laik; to bi značilo da unatoč svemu mogu napisati izjavu o otkazu, pozvati se na specifične članke ZOR-a koji se odnose na moj slučaj i dobiti 7-15 dana otkaznog, što je sasvim prihvatljivo i meni i potencijalnom drugom poslodavcu.
  4. Moj savjet je da vi slobodno položite taj ispit, jer vam je isti plaćen, pa nije loše iskoristiti tu ponudu, no to ne znači da vi morate raditi u struci ako ne želite. Ja sam položila stručni ispit, i očigledno ne znači baš ništa kad se prijavljujete u državne ustanove na njihove natječaje. Ne znam što se promijenilo po pitanju SOR-a od 2014/2015, kad sam ja pohađala SOR.
  5. Trebam pomoć nekog pravnog stručnjaka; radi se o slijedećem: Zaposlila sam se u jednoj firmi gdje sam zamjena za porodiljni dopust (18 mjeseci, kako je pisalo u oglasu), međutim, zbog nekakvih olakšica, ponuđen mi je ugovor na neodređeno vrijeme. I u početku se to činilo kao nešto pozitivno, no nakon određenog vremena sam shvatila da to neće funkcionirati iz više razloga. 1: prvi put radim ovakav tip posla, i žena koja me obučava jednostavno fizički nema vremena prenijet znanje, jer mora raditi svoj posao + još hrpu drugih poslova (čitaj: Katica za sve.) 2: šefica je jako teška osoba koja je sklona vrijeđanju, deranju i drugim oblicima ponašanja nebitno o razlozima. (pritom mislim da šefica svoje radnike šalje u pm i slične uvrede, što direktno, što indirektno, a da ne govorimo o vrijeđanju poslovnih partnera) Zaključila sam da to ipak nije za mene i naravno da postoji probni rad od 30 dana, no ugovor je napisan tako da nisam sigurna u njegovu pravnu validnost. Točka 7. Ugovora o radu: Obje ugovorne strane mogu redovito ili izvanredno otkazati ovaj Ugovor uz uvjete propisane Zakonom o radu (i Pravilnikom o radu) Točka 8. Ako poslodavac redovito otkazuje ugovor, otkazni rok iznosi jedan mjesec. Ako redovito otkazuje radnik, otkazni rok iznosi jedan mjesec. Točka 9. U slučaju otkazivanja Ugovora o radu za vrijeme probnog rada, otkazni rok iznosi 30 dana. Ta zadnja točka mi se čini kao sporna, jer ne sjećam se da u Zakonu postoji takav stavak, niti sam čula da je itko morao odrađivati otkazni rok ako je otkazao Ugovor za vrijeme probnog rada. Molim za savjet i pomoć, jer zbilja nisam očekivala ovakav potencijalni ishod.
  6. Od stana smo odustali. Ispostavilo se da nema prijave na poreznu, jer je u pitanju čovjek koji živi u Njemačkoj, te je tamo porezni obveznik, a ovdje ga nemaju u evidenciji. Boravište možeš prijavit bez problema, ali poreznu zaboravi, tako da se PK ne ažurira. PK se ažurira isključivo u poreznoj.
  7. Dobar dan svima! Isprike na otvaranju nove teme, ali nisam pronašla niti jednu temu koja bi približno odgovarala mojoj situaciji. Naime, tražim novi stan i pronađem stan, ali vlasnik stana nije porezni obveznik u RH, jer čovjek živi i radi u Njemačkoj, no ima 2 stana u Zagrebu koje iznajmljuje, pa me zanima je li unatoč tome moguća prijava na poreznu, ili ipak moram tražiti dalje? Na poreznoj su sad godišnji, pa mi se zbilja ne da šetat amo-tamo da doznam informacije i netko mi je savjetovao da se javim ovdje, pa će mi možda netko dati pouzdan odgovor. Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija