Jump to content

maramala

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O maramala

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Matrix, dobro sam napisala, jadna državo u kojoj živim. Sudska odluka nije deklarativnog karaktera? Čemu onda služi, čemu služi sud i zašto se uopće zamaramo podjelom imovine? Da presudu suda upotrijebim kao toaletni papir? Kako odluke suda mogu slati ljude u zatvor a ne mogu dati pravo vlasniku objekta (1/3 istog) da uđe u njega i da ga koristi? Nitko od policijskih službenika ne traži uvođenje u suposjed ali zar zabrana pristupa posjedu i korištenje istog ne povlači policijsku prijavu protiv onoga tko ne poštiva sudske odluke, zar onemogućavanje pristupa sestri ne predstavlja čin obiteljskog nasilja? Znači jedini način je podizanje tužbe koju će opet rješavati sud i čiju presudu će se tada poštivati i biti će deklaratorna? Nakon 10 godina suđenja i potrošenog brda novca. I tada će se sudska presuda "uvažavati" i vrla policija ili neznam tko će postupati? Dali kao vlasnica 1/3 posjeda imam pravo promijeniti bravu na objektu kako bih ušla u njega, sa time da i njemu dam primjerak ključa, koristeći institut samopomoći?
 2. Poštovanje, Sud je donio djelomičnu rješenje o nasljeđivanju prema kojem je izvršena raspodjela imovine i kuće ostavitelja na tri korisnika u istom omjeru od 1/3 svakome. Brat se žalio na sudsko riješenje, žalba je odbijena na drugostupanjskom,županijskom sudu u ZG i potvrđena je prvostupanjska presuda,koja je postala pravomoćna. Prilikom pokušaja ulaska u kuću, brat fizički ne dozvoljava pristup niti mi daje ključ kako bi mogla konzumirati svoje suvlasništvo. Pozvana je policija koja glumi javnog bilježnika, uzeli su izjave i otišli, neće uopće reagirati niti podnijeti nikakvu prijavu iako se radi o obiteljskom nasilju. Fizičkog ni verbalnog nasilja nije bilo a njima očito kategorija psihičkog nasilja prema Obiteljskom zakonu nije poznata. Na koji način ova država štiti mene, svoju građanku od samovolje osobe koja ne priznaje pravomoćnu sudsku odluku i policije koja ne poduzima apsolutno ništa. Preaostaje mi samo da poljubim vrata i plačem pred njima. Ili ga tužim, pored sudske presude i čekam godinama dok on uživa cjelokupnu nekretninu. Sramota,stidim se gdje živim.
 3. maramala

  Dioba imovine

  Matrix, hvala na odgovoru. Nekakav dogovor bi bio obostrana suglasnost na diobu,bez zakidanja bilo koje strane. Svjesna sam da u konačnici može doći do prodaje objekta iako mislim da to ne želi niti jedna strana. Javna vlast ne zadire u temeljna prava pojedinaca ali ih također treba i štititi. Banaliziram primjer problema. Kuća ima 5 soba,kuhinju, 2 wc-a itd......jedna strana želi npr. 3 sobe i sve ostalo, drugoj ostavlja samo dvije sobe i to provodi fizičkim putem u djelo,koristi te prostorije i ne dopušta drugoj strani pristup. Znači,nema dogovora o pravičnoj podjeli i korištenju,dolazi do samovoljne uzurpacije druge strane. Kako postupiti u takvoj situaciji? Pozvati "javnu vlast" koja će konstatirati da je to obiteljski problem,oprati ruke i okrenuti leđa da se "obitelj dogovori"?.......riskirajući eventualni fizički sukob i posljedice. Tko će snositi odgovornost jer je jedna strana uvijek za dogovor, želi zadržati svoj dio objekta,pošteno i pravično podijeljen i moli pomoć od "Javne vlasti" (Policija,sudstvo, socijalne službe itd....) u zaštiti od druge, nasilne i nepoštene strane?! Dali kod eventualnog postupka prodaje kuće jedna od strana koja je zakonski nasljednik i vlasnik polovice kuće ima mogućnost prvenstva ponude otkupa druge polovice u odnosu na ostale ponuđače? Hvala
 4. Molila bih odgovor na pitanje o korištenju nasljeđene imovine,konkretno kuće ukoliko se sunasljednici ne mogu dogovoriti o načinu korištenja. Kuća se fizički ne može podijeliti u dvije zasebne cjeline a odnos nasljednika je iznimno loš i ne mislim da je zajedničko korištenje prostorija moguće. Prodaja objekta i isplata nasljednicima ne dolazi ubzir. Dali se objekt može na neki zakonski način zatvoriti i ne koristiti od strane bilo kojeg sunasljednika, do postizanja nekakvog dogovora u budućnosti? Bojim se da bi zajedničko korištenje vrlo brzo moglo eskalirati u fizički sukob. Hvala na odgovoru.
 5. Zahvaljume na odgovoru i savjetu. Lijepi pozdrav!
 6. Poštovanje, molila bi za vaše mišljenje što i kako postupiti u mome slučaju. Moja majka boluje od Alzheimera, ne poznaje nikoga i potpuno je dementna. Ne poznaje svoju djecu ,susjede ni prijatelje. Bila je na višekratnim testiranjima u bolnici te je zatraženo oduzimanje poslovne sposobnosti radi mogućnosti imenovanja skrbnika. Postupak pred sudom je u tijeku i sudski vještak je utvrdio i dostavio sudu dokument da majka nije u stanju samostalno skrbiti o sebi te ju je potrebno lišiti poslovne sposobnosti u pogledu raspolaganja i upravljanja imovinom, financijama, potrebe o liječenju. Nakon smrti moga oca prošle godine, majka nije bila na ostavinskoj raspravi jer nije sposobna sudjelovati u njoj niti je svjesna postupka i svoga okruženja. Javni bilježnik je sudu proslijedio dokumente jer se nije postigao dogovor o raspodjeli imovine. Primjedbe na raspodjelu je imao moj brat. Sud je donio djelomično rješenje o nasljeđivanju za nekretnine koje su neosporno utvrđene i nisu predmet spora u omjeru 1/3 vlasništva od strane moje majke, brata i mene. Prije par dana sud je dobio prigovor o diobi, "napisan" od strane moje majke??! kojim traži pobijanje nasljedstva. Moja majka, nažalost,nezna koji je dan, tko su joj djeca,nezna da joj je suprug preminuo,čak nije bila na sahrani oca jer nije sposobna, sud joj je već ranije imenovao privremenog skrbnika preko centra za socijalnu skrb. Moja draga majka je nažalost biljka koja je uz nas prisutna samo fizički,psihički je davno umrla,živi u svom svijetu. Sudu je dostavljen dokument na dvije stranice, stručno napisan i potpisan iako sudski vještak navodi da ima velike teškoće u komunikaciji,čitanju i pisanju. Neovisno o sadržaju dopisa,smatram da se ovdje radi o zlostavljanju starije, dementne osobe, moje majke, koja je prisiljena ili manipulacijom navedena na potpisivanje dokumenta o kome ništa nezna, nije svjesna što sadrži niti ga zna pročitati ili napisati. Molim vas za vaše mišljenje i što poduzeti u ovom slučaju, dali podnijeti kaznenu prijavu i što raditi jer se očito radi o krivotvorenom dokumentu koji nije napisala moja majka već joj je podmetnut kao dementnoj i bolesnoj osobi koja se nalazi pod skrbi što predstavlja teško zlostavljanje. Unaprijed zahvaljujem,
×
×
 • Napravi novi...