Jump to content

Ostvarivanje prava vlasništva


maramala

Preporučene objave

Tijekom postupka legalizacije bespravno sagrađenog objekta-kuće vlasnik je preminuo. Objekt je građen po svim papirima i odobrenjima šezdesetih godina, posjeduje i građevinsku dozvolu i plaćene sve pristojbe da bi naknadno država "utvrdila" da grad nije imao pravo prodaje zemljišta koje je u državnom vlasništvu. 2013 godine se krenulo u legalizaciju objekta po novom zakonu ali je na žalost vlasnik preminuo prije završetka postupka. Vlasnik terena je jok uvijek država, dok su sve ostale kuće u susjedstvu riješile vlasništvo i upis kroz legalizaciju. Kuća je podijeljena na ostavinskoj raspravi na tri jednaka dijela nasljednicima ali nije do sada fizički podijeljena jer je jedan od suvlasnika izrazio neslaganje na ostavinskoj raspravi po pitanju garaža koje nisu uopće sastavni dio te kuće. Uzurpirao je isključivo pravo korištenja kuće kojoj kao jedna od nasljednica nemam pravo nikakvog pristupa.

Postoji li način da se vlasništvo službeno definira u praksi, da geometri pravično podijele objekt kuće (moguće je fizički) i da konačno takav objekt koriste svi vlasnici jednako, prema odluci suda.

Na ovakav način, osoba koja je uzurpirala potpuni prostor kuće, to može činiti do smrti, dok mi, ostali suvlasnici možemo "samo plakati" Podnijeli smo i tužbu za razvrgavanje suvlasničkog odnosa koja je odbijena "jer kuća nije "uknjižena i nema vlasnika" Nije li ovo sve pomalo suludo? Zakon kod ostavinske rasprave prepoznaje kuću kao objekt i predmet posjedovanja preminulog i dijeli je na tri vlasnika a kada je treba u praksi podijeliti ili dati na dražbu, takva kuća "nema vlasnika". Znači li to da se u RH primjenjuje zakon jačega? tko je jači i fizićki prisvaja cijeli objekt može to činiti do svoje smrti. Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , maramala je napisao:

Objekt je građen po svim papirima i odobrenjima šezdesetih godina, posjeduje i građevinsku dozvolu i plaćene sve pristojbe da bi naknadno država "utvrdila" da grad nije imao pravo prodaje zemljišta koje je u državnom vlasništvu

Kakva je sudbina bila te građevinske dozvole država nakon što je država "utvrdila" da grad nije imao pravo prodaje zemljišta koje je u državnom vlasništvu? Da li je bila poništena ili ukinuta?

AKo je ostala na snazi, da li je stambena zgrada izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i pripadajućim projektom?

prije 5 sati , maramala je napisao:

2013 godine se krenulo u legalizaciju objekta po novom zakonu ali je na žalost vlasnik preminuo prije završetka postupka.

Da li je postupak  pokrenut temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, nastavljen prema vašem zahtjevu kao zakonskih nasljednika? I ako je nastavljen, kako je završen - u tijeku je, izdano rješenje o izvedenom stanju ili je donešeno negativno rješenje?

 

Molim vas da dopunite činjenično stanje u gornjem pogledu, da bi mogli dobiti konkretan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ta građevinska dozvola postoji ali po njoj se nije moglo postupati niti dobiti uporabnu dozvolu, te je po preporuci podnesen zahtjev novi za legalizaciju. Kuća je izgrađena u skladu sa projektom koji je vrijedio u trenutku izgradnje ali nikada nije mogla biti upisana i uknjižena zbog vlasništva zemlje ali je nakon 40 godina dograđena kuhinjica 3x4m uz kuću i zato je savjetovano da se podnese novi zahtjev. Daljnji postupak temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije nastavljen jer ostavinska rasprava nije u potpunosti završena i po mišljenju suda objekt je ostavljen "sa strane" dok se podjela ne završi, iako je kuća "čista" i odlukom podijeljena na tri jednaka dijela. Kuća "sa strane" stoji već punih 6 godina, uskoro i 7, djeca trebaju mjesto za stanovanje a ne možemo niti pristupiti kući. Nije mi jasno i tko bi trebao ili mogao nastaviti legalizaciju objekta nakon smrti vlasnika, moga oca? Svi zajedno ili pojedinačno? Mome bratu zasigurno odgovara da se rješenje prolongira jer koristi cijelu kuću u koju nemam pravo pristupa. Može li se zatražiti podjela takvog objekta putem sudskog vještaka u ovakvom slučaju i da dobijem pravo pristupa svojoj imovini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 30. 09. 2023. u 20:03, maramala je napisao:

jer ostavinska rasprava nije u potpunosti završena i po mišljenju suda objekt je ostavljen "sa strane" dok se podjela ne završi, iako je kuća "čista" i odlukom podijeljena na tri jednaka dijela.

Kako je objekt ostavljen "sa strane" dok se podjela ne završi - kakva podjela je u pitanju, a koja sprječava završetak ostavinske rasprave? 

Ako se radi o tri nasljednika, kuća može biti na ostavinskoj raspravi podijeljena samo na tri idealna suvlasnička  dijela, a kasnija stvarna podjela na konkretne uporabne cjeline je predmet zasebnog postupka - etažiranja. Predmet ostavine su  i garaže, koje ako ne ide drugačije, također se dijele između suvlasnika u idealnim suvlasničkim dijelovima, a u postupku etažiranja se određuje pripadnost nekome od suvlasnika.

Gdje stoji "sa strane". Na sudu?

Ne može se nastaviti postupak legalizacije iza smrti podnositelja zahtjeva bez rješenja o nasljeđivanju, odnosno završene ostavinske rasprave.

Dana 30. 09. 2023. u 20:03, maramala je napisao:

Može li se zatražiti podjela takvog objekta putem sudskog vještaka u ovakvom slučaju i da dobijem pravo pristupa svojoj imovini?

Zakonodavac nije predvio bilo kakvu podjelu zgrade prije izdanog pravomoćnog rješenja o izvedenom stanju - to je upravni postupak, a ne sudski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija