Jump to content

Kuća - darivanje


maramala

Preporučene objave

1990 godine, za vrijeme bivše države, moj otac, koji je bio u posjedu dvije nelegalne garaže, koje je izgradio na "državnom zemljištu" bivše države, mi je usmeno darovao te garaže na kojima sam podigla kat nove kuće. Pismeni ugovor o darivanju nije napravljen jer tada nije bilo javnih bilježnika niti smo mogli upisati niti česticu, niti objekt kao predmet darivanja kao nelegalne i bespravno izgrađene. Riskirali smo dogradnju, svoj novac i bili svjesni rizika da bi ista jednog dana mogla biti srušena. Na to smo bili prisiljeni jer nigdje u okolici nije bilo moguće kupiti zemljište za gradnju kuće a dvoje male djece su odrastali. Od izgradnje kata i zaokruživanje cjeline sa garažama došla je i prva legalizacija 1994 godine , kada je grad legalizirao našu kuću kao cjelinu i plaćeni su troškovi obeštećenja i kazne.. Od tada do današnjeg dana, sve obaveze i troškove za cijeli objekt sa garažama snosi moja obitelj. Druga legalizacija iz 2013 godine je također podnesena i kuća je legalizirana i upisana kao vlasništvo mene i moga supruga. Sve navedene aktivnosti odvijale su se za života moga oca koji je preminuo krajem 2017 godine.. Čak je on sa djelatnicima geodetskog zavoda izvršio parceliziranje svoje i naše parcele, koje su susjedne. Navedene garaže nisu bile predmet ostavinske rasprave jer nisu bile u vlasništvu ni u katastarskom posjedu moga oca ali moj brat tužbom traži dio tih garaža i da se uvrste u ostavinu pokojnog oca. Molim Vaš savjet i mišljenje, hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, ovako, ZK na predmetnoj čestici je još uvijek na Republici Hrvatskoj, jer je nova zemljišna knjiga još uvijek u izradi, Posjedujemo rješenje o legalizaciji cijelog objekta i vlasnički list ali još nije upisano u ZK jer knjiga treba biti navodno gotova do kraja godine. Svjedoke imam i sve dokumente o legalizaciji i plaćanju obveza za cijeli objekt već punih 30 godina, sve za života darovatelja. 1990 godine kada su garaže darovane još je bila bivša država, prema čijim zakonima nije bio potreban nikakav pismeni ugovor o darivanju, koji je u RH propisan Zakonom iz 2005 godine. Čak je moj brat u svojoj izjavi pred sudom izjavio da ga je otac upoznao sa darivanjem garaža meni i on je je "dao suglasnost" da bi sada tražio drugačije. Njegova izjava je evidentirana u zapisniku sa rasprave. Njegov odvjetnik se poziva na taj zakon o obveznim odnosima iz 2005 godine i na pisani ugovor iako mi je otac darovao garaže u bivšoj državi, kada takav zakon nije zahtijevao ovjeru kod bilježnika, niti uopće pismeni dokument. Kuća je izgrađena, prvi put legalizirana i za istu su plaćane obveze više od 10 godina prije od donošenja zakona iz 2005.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija