Jump to content

Ivan00

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Ivan00 je dobio reakciju od drot13 u Pronevjera novaca   
    Pozdrav svima. Dobio sam poruku gdje sam upitan o raspletu ove situacije pa sam odlučio podijeliti svoje iskustvo ovdje, u nadi da će pomoći ljudima koji se nađu u sličnoj situaciji.
     
    Imao sam dosta sreće, kolege su mi bili puni razumijevanja i dali su mi podršku, nisu ni razmišljali da me tuže. Naravno, sklonili su me iz organizacije odmah i vratio sam karticu. Otišli smo zajedno kod odvjetnika i on je rekao da napišem izjavu kojom izjavljujem da sam pronevjerio novce, da kolege nisu znali ništa o tome i da ću vratiti novce u najkraćem mogućem roku, u skladu sa svojim mogućnostima. Potpisanu izjavu sam ovjerio kod javnog bilježnika i dao kolegama. Od tada sam krenuo vraćati novce i svaki put bi pisao: "povrat pozajmice od strane XY". U trećem mjesecu ove godine sam vratio zadnji iznos tako da sam čist. Čak sam ostao prijatelj sa njima i nastavljam raditi,ne u organizaciji, ali kao freelancer koji je plaćen po odrađenom poslu.
     
    Klađenje sam ostavio iza sebe, od tad se nisam kladio nit imam ikakvu želju kladiti se. Moj savjet je ne pokušati se vaditi i misliti da će krenuti u jednom trenu i da će se vratiti novci kroz kladionicu. Prihvatite poraz, gubitak novca i fokusirajte se na vraćanje novca radom, a ne kladionicom. 
     
    Sretno!
  2. Hvala
    Ivan00 je reagirao na G-man u Pronevjera novaca   
    Gledajte, kazneno djelo (djela) je/su svakako počinjeno/-a, sada ostaje pitanje njegova (ne)otkrivanja i ovisno o tome, mogućeg sudskog epiloga.
    Svakako vam je u interesu vratiti sve ili što je moguće veći dio novaca poradi bolje pozicije u eventualnom kaznenom postupku. Nastojte to učiniti čim prije. Ako uspijete vratiti sve i nitko ne skuži, neće biti nikakvog postupka, sve ostalo je rizik, a glede odgovornosti ovo drugo dvoje odgovornih osoba, pretpostavljam da postoji neki pisani trag dizanja novca, koji vodi do vas.
  3. Hvala
    Ivan00 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Pronevjera novaca   
    Ne moraju biti nikakve posljedice, osim što će neprofitna organizacija morati opravdati potrošnju primljenih sredstava ako je korisnik proračuna ili EU fondova. Ako naknadite štetu tako da ona ne bude vidljiva u godišnjim financijskim izvješćima, možda ne bude nikakvih posljedica. Ne znamo tko bi postavljao pitanje: državne institucije koje su dale novac? Porezna uprava?
    U takvom slučaju, neke od mogućih posljedica su kaznena prijava za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, subvencijska prijevara i sl. Ako je tako i ranije ste neosuđivani, potencijalno je moguće da se branite sa slobode i da budete osuđeni na uvjetnu osudu uz obvezu povrata sredstava, što ionako namjeravate. Nažalost, moguće je da za to odgovaraju i druge dvije osobe koje su odgovorne osobe neprofitne organizacije, a koje tu nisu ni krive ni dužne. 
    Ali kažem, ako vratite novac prije isteka poslovne godine, ovo se nikada ne mora primijetiti. Sretno u tome!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija