Jump to content

Grabarić Imbra

Korisnik
 • Broj objava

  130
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Grabarić Imbra

 • Status
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Je li točno da ne može jer je zastarni rok 5 godina?
 2. Prije točno 5 godina prestala je izvanbračna zajednica koja nije utvrđena (npr. sudskom presudom). Može li sada stranka pokrenuti postupak za naknadu uloženog u kuću, što je bilo u periodu trajanja izvanbračne zajednice?
 3. Hvala na odgovoru. Tako sam i ja mislio, sve drugo mi nema smisla. Razumljivu skicu mogu nabaviti od geodeta ali bez pečata, neslužbeno, ali on će skicu svakako znati izraditi kako treba. I još jedno pitanje na istu temu - upisuje li se pravo služnosti puta i u katastru ili samo u gruntovnici?
 4. Mora li skicu dijela čestice preko koje će se osnovati pravo služnosti izraditi geodet elaboratom ili je dovoljno da takvo skicu izrade stranke i suglase se o tome? Čuo sam različita mišljenja o tome. Ja sam više stava da nije potrebno raditi geodetski elaborat. Ili to ovisi od suda do suda?
 5. Za slučaj tužbe zbog neisplate naknade za rad u nadzornom odboru (odluka o tome bila je donesena) nadležan je trgovački sud?
 6. Kakav postupak i protiv koga bi se vodio u sljedećoj situaciji? Za vrijeme trajanja braka supruga je kupila kuću na svoje ime. Platila je kaparu i veći dio kupoprodajne cijene iz kredita. Ostao je manji dio nakon koje isplate bi dobila tabularnu izjavu. Suprug je taj preostali manji dio navodno isplatio u naturi (predao je automobil vlasnici kuće) i od nje navodno dobio tabularnu izjavu koja glasi na ime supruge. Brak je razveden. Suprug ne želi dati tabularnu izjavu da se supruga uknjiži. Može li sada biti tužen bivši muž i prodavateljica za izdavanje tabularne izjave? Ili je i
 7. Aha, tako dakle, ipak se već i u izvatku vidi da je služnost osnovana samo na dijelu čestice. Planiram još i neku skicu priložit ugovoru pa obojit da se zna, da ne bi bio zabune kasnije, a isto tako i opisno odrediti u samom ugovoru.
 8. Kako se definira služnost puta na dijelu čestice, ako je nužno služnost uspostaviti ne na cijeloj čestici nego samo na dijelu? Samo opisno u ugovoru ili navođenjem geodetskih koordinata ili prilaganjem skice ili nekako drugačije? Upisuje li se to u ZK uložak ili će samo biti navedeno da se osniva služnost na dijelu čestice, a onda se za detaljniji uvid mora pogledati ugovor o uspostavi služnostI?
 9. Zanima i mene, ali ne znam nažalost kako se to na kraju rasplelo. Najmoprimcima sam dao neke smjernice, ali sjećam se da su tu bile snažne emocije prisutne, a tada se savjeti baš i ne slušaju.
 10. Upravno tijelo izdalo je rješenje kojim je stranka stekla pravo. Rješenje se konzumira na način da treća osoba obavi neke radnje za stranku i kasnije svoje usluge naplati od Ministarstva (tijelo koje nije izdalo rješenje). U konkretnom slučaju radnje su obavljene ali usluge još nisu naplaćene. Naknadno se ispostavi da je rješenje pogreškom službenika nezakonito i da ga je potrebno poništiti, dakle smatra se kao da rješenje nikad nije niti izdano. Postoje više sudionika cijelog procesa – stranka, tijelo koje izdaje rješenje, rješavatelj (službenik), treća osoba i Ministarstvo. Na
 11. Hvala. Ne, to nije učinjeno i najmoprimci su bili upoznati s tom obavezom.
 12. Hvala na brzom odgovoru! Platili su na ruke posljednju najamninu a dokaza nemaju. Prema tome, čini mi se da ima temelja da im se otkaže ugovor o najmu. A u odnosu na to dobili su i mjesec dana da se isele (otkazni rok prema ugovoru). Najmoprimci se sada pozivaju na to da ugovor nije prijavljen na poreznu, ali čini mi se da je to sasvim neka druga stvar i nije nikako vezana za otkaz ugovora.
 13. Sklopljen je ugovor o najmu nekretnine. Najmodavac je preminuo, a ostavinska rasprava još nije pokrenuta. Nasljednik najmodavca koji još nije upisan kao vlasnik nekretnine, ali je poslao otkaz ugovora o najmu najmoprimcima prema ugovornom roku. Ugovor o najmu je nasljednik otkazao zbog navodnog neplaćanja najamnine, ali za sad uzmimo da to nije točno i da je sve plaćeno uredno. Imaju li najmoprimci zaštitu, odnosno jesu li sigurni od otkaza ugovora o najmu dok se ne provede ostavinska rasprava?
×
×
 • Napravi novi...