Jump to content

Damir Ri

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Damir Ri je reagirao na Ruby_Danderfluff u Darovni ugovor i nužni dio   
    Ne može onako kako mislite, jer je iz zemljišne knjige jasno vidljivo kada i na temelju čega je nekretnina prešla u Vaše vlasništvo, ne na temelju doživotnog ili dosmrtnog uzdržavanja, već na temelju darovanja, pa će taj ugovor biti prividan, jer se njime neće izvršiti obveza majke kao primatelja uzdržavanja na davanje imovine u vlasništvo Vama. Takav ugovor je, zakon kaže, bez učinka, odnosno bez ikakvog značenja, on je manje nego ništetan, on je ništa.
    Nadalje, majka oporukom ne može raspolagati imovinom koju više nema, koju je za života darovala Vama. Dakle, ova opcija s oporukom ne ide.
    Kažem, ako ne želite bataliti troškove koje ste uložili u to da sklopite i uknjižite taj ugovor o darovanju u zemljišnu knjigu, jedina Vam je opcija da se brat teže ogriješio prema majci kao ostavitelju i da ga ona oporukom (a kojom će raspolagati drugom imovinom: pokretninama i sl.) isključi iz nasljeđivanja po čl. 85. i dalje ZN-a. Ona to ne želi, no on za sadržaj njezine oporuke do njezine smrti ne mora znati.
  2. Hvala
    Damir Ri je reagirao na Mister-X u Darovni ugovor i nužni dio   
    komplicirane situacije,pogotovo što je kod dosta obitelji "tradicija" da jedno dijete ostaje u kući i njemu većina ostaje i naprave se takvi darovni ugovori,a podosta nasljednika poštuje volju svojih roditelja i ne prave oko toga probleme...zakon je to riješio kroz nužni dio ,što sam u principu ja bio protiv takvog rješenja jer sam mišljenja da vlasnik imovine ima pravo izabrati sam kome će dati..pogotovo ako to još napravi za života prijenos vlasništva...jer stavarno je problematično to nakon niza godina osporavati.....međutim kad uzmemo u obzir da djeca isto pa zakonu moraju pomagati roaditelje koji nemaju ništa ili su teško bolesni,onda ima neke logike...
    u ovoj situaciji ,ako je to što je matix napisao točno ( ne sumnjam) da li se može napraviti ugovor o uzdržavanju u kojem ce biti navedena ta već darovana i prepisana nekretnina kao proutuvrijednost koja je dana za uzdržavanje i brigu do kraja života i da na taj način onemogući nužni dio?
  3. Hvala
    Damir Ri je reagirao na MsBourne u Darovni ugovor i nužni dio   
    Ukoliko ste vec upisani kao vlasnik stana u ZK, kako ste naveli, nakon smrti majke predmetna nekretnina ne moze biti predmetom ostavinske rasprave. Samo ukoliko se vama nesto dogodi, a nemate drugih zakonitih nasljednika viseg nasljednog reda, tada vas brat moze dobiti cijeli ili dio stana (ovisno o situaciji).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija