Jump to content

mala_x

Korisnik
 • Broj objava

  25
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Imam pitanje vezan o uz ugovor o zakupu poslovnog prostora. U samom ugovoru izričito je navedeno da pod zakup ne spadaju tzv „zajedničke prostorije“ (što se u konkretnom slučaju odnosi na hodnik tj predvorje u zgradi), a u zapisniku koji je sklopljen nekoliko dana nakon samog ugovora se kao temelj plaćanja mjesečne zakupnine koristi kvadratura za koju je zakupoprimac nakon 2 godine slučajno otkrio da uključuje i glavnu prostoriju i zajedničke prostorije, konkretno taj hodnik. Moje je pitanje slijedeće: obzirom da u Zakonu o zakupu poslovnog prostora u čl 9 stoji: Prilikom primopredaje poslovnoga prostora ugovorne strane sastavljaju zapisnik u koji se unose podaci o stanju poslovnoga prostora., da li zakupoprimac ima pravnu osnovu pobijati zapisnik i tražiti povrat preplaćenog iznosa? Ako da, da li postoji neki rok za to? Subjektivni? Objektivni?
 2. puno hvala. dakle ima šanse.... u Zakonu o radu se govori o bruto plaći, zar ne? e sad me još samo zanima izračun te otpremnine. ok , onako kako piše u kolektivnom (postoji kolektivni). ako pretpostavimo da se odredba u kolektivnom podudara sa odredbama ZoR-a, da li to znači ako su zadnje 3 bruto plaće bile cca 7000 kn da se otpremnina računa kao 1/3 od 7000x34 (godine)? i taj iznos se dobije ili na to ide neki porez? I nije problem što je osoba navršila već 60? da li može biti prisilno umirovljena? kako sam napomenula, ne želi još u mirovinu.
 3. molim pomoć u vezi jednog pitanja. Da li osoba koja je navršila 60 godina života i ima 34 godine staža ima pravo na otpremninu u 2013. godini u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza? ne bi htjela u mirovinu do 65. godine, ali kadrovska politika najavljuje neke kombinacije po kojima je moguće očekivati i otkaz....
 4. pozz! budući da je donošenjem pročišćenog teksta ZKP-a u 2003 totalno pobrkana numeracija članaka, da li itko od vas ima neki popis koji članak te pročišćene verzije odgovara "stvarnim" brojevima članaka?
 5. Nemam pojma. Išla sam jučer s njim u banku, jer se toliko iživcirao da sam se bojala da mu ne pozli negdje. U banci su rekli da oni nemaju veze s tim i neka ode pitati Zavod za mirovinsko???? Nevjerojatno! Pa kako je moguće provesti ovrhu nad nekim a da kao banka nemate podatke o kakvoj se ovrsi radi?? Napominjem da nije protiv njega pokretan nikakav ovršni postupak, niti mu je prvotno stiglo poštom ikakvo upozorenje da je išta dužan platiti, nego mu je samo sjela mirovina manja za trećinu! A čak nijedan račun doma nije na njegovo ime.
 6. mala_x

  izmjene kz-a uskoro?

  Izmjena KZ-a (ili potpuno novi KZ, ovisno što će odlučiti) će biti najranije u PROSINCU 2009, a vjerojatnije je da će ipak biti siječanj- veljača 2010! Nikako ranije. pozz
 7. Pomagajte tko zna materiju! Otac je dobio ovrhu za platiti u visini 1/3 mirovine. Nema kredite, nikome nije jamac, nema minuse, nema dugova apsolutno NIKAKVIH, stvarno je čovjek koji živi isključivo u granicama svojih mogućnosti. MOje pitanje je- kad vam iz banke pošalju izlistanu mirovinu i piše rubrika OVRHA, na što se to sve može odnositi?
 8. Razmišljam da li se isplati ugovoriti policu životnog osiguranja. Pa sam malo gledala po internet stranicama osiguravajućih kuća i nešto što minikako nije jasno jest izračun. Ako se recimo plaća mjesečna premija od 25 eura na 15godina, to bi bilo 25e x 15 g x 12 mj= 4500 e (ok, nešto malo manje zbog vođenja police) E sad tu dolazi i očekivana dobit koju valjda računaju prema onim faktorima rizika i Bog zna prema čemu još pa ispada cca 1300e. Ok, postoji i pravo na povrat poreza mjesečno ili godišnje. sad mene zanima: na što od toga se plaća na kraju osiguranog razdoblja porez 15% i prirez? Na ukupno uplaćeni iznos premija ili na cjelokupnu svotu ( premije+ očekivana dobit)?
 9. mala_x

  prodaja auta

  Znači, ne moram ga prijaviti na sebe kako bih ga prodala nego je dovoljno da budućem kupcu pokažem rješenje o nasljeđivanju, pa da se tako sklopi kupoprodajni ugovor i da se na taj način upiše kupac kao vlasnik vozila? Pa to je onda krasno!
 10. Koliko sam shvatila- radnik ima pravo na otpremninu ako je neprekidno radio za tog poslodavca bar 2 g i ako nije riječ o osobno uvjetovanom otkazu? Imam situaciju u kojoj je riječ o poslovno uvjetovanom otkazu iz čl 113, a ne postoji kolektivni ugovor. Pa me zanima da li je dovoljno to što je pravo na otpremninu regulirano Zakonom o radu ili je potreban i kolektivni ugovor ? I da li ima ikakve veze ako je poslodavac u međuvremenu "promijenio oblik" iz obrta u doo? Da li to onemogućava kontinuitet za izračun ovih 2 godine?
 11. Naslijedila sam auto u dobrom stanju, ali mu je već u vrijeme ostavinske rasprave istekla registracija, tehnički, osiguranje. Budući da ga nemam namjeru zadržati, zanima me koji minimum od svega ovoga moram obaviti da bih ga mogla prodati? Nije još ni prebačen na moje ime. I nije odjavljen. Molim tko zna da mi pomogne.
 12. Ovo ja zovem brzim i kavlitetnim odgovorima! HVALA VAM PUNO!!!
 13. Moja suvlasnica mi želi darovati svoju polovicu nekretnine (zemljište) i time bih ja postala solo vlasnik. E sad, kod plaćanja poreza na darovanu nekretninu, rečeno mi je da prvo treba ocijeniti koliko novčano iznosi ta njena polovica. Zanima me kako mogu doznati da li je zemljište poljoprovredno ili građevinsko (da li se može na netu naći preko stranice katastra pa upucati samo broj čestice) ili zovem OPćinski sud ili katastar gdje se nekretnina nalazi? I da li moram nabaviti nekakvu službenu procjenu vrijednosti zemljišta? Od koga? Kako?
 14. zar baš nitko ne zna? da skratim pitanje (možda sam ga prekomplicirano napisala): na koji način bi moglo doći do ovrhe ako ne postoji ovršna isprava, nego samo izjava u kojoj dužnik priznaje dug i obvezuje se platiti ga do konkretnog datuma (a potpis dužnika ovjeren od strane javnog bilježnika)? ako ide prvo parnica- zašto parnica ako je dužnik tom izjavom već priznao postojanje duga i obvezao se isplatiti ga? :tuzan:
×
×
 • Napravi novi...