Jump to content

Miss Elly

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, nisam sigurna gdje bih drugdje stavila temu. Zanimala bi me informacija da li se ispis digitalno izdanih dokumenata (dakle, s elektroničkim potpisom i pečatom) može pravno smatrati originalom toga dokumenta? Hvala 🙂
  2. S obzirom da sada po prvi put dobih novi posao dok još radim, molim za nekoliko (pravnih) informacija. Ugovor mi ističe za jako kratko vrijeme, a trebala bih se dogovoriti oko početka rada s novim poslodavcem. Znam da je trenutni poslodavac, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (čl. 112) dužan odjaviti radnika u roku od 24 sata od prestanka rada. Hipotetski, ako radim do 1.12., poslodavac 2.12. može otići odjaviti me s mirovinskog s prethodnim danom. Kako nisam sigurna koliko traje procedura u samom Mirovinskom i s obzirom na činjenicu da me novi poslodavac mora prijaviti prije početka rada, jel postoji neki pravni okvir po kojem se mogu orijentirati čisto da znam što reći tom novom poslodavcu kad mogu početi raditi? Pretpostavljam da po gore navedenom 2.12. još ne mogu početi raditi jer u mirovinskom još nije "sprovedeno" da mi je radni odnos završio 1.12. iako kroz neko vrijeme hoće? Nadam se da sam bila dovoljno jasna
  3. Zanima me informativno. Ukoliko osoba radi na određeno, da li dobivanje posla za stalno predstavlja osobito važan razlog za izvanredan otkaz od strane radnika? Naime, radim na određeno. U ugovoru o radu se ne spominje opcija otkaza, a dobila sam posao za stalno.
  4. Pozdrav svima... imam jedno pitanje; možda malo glupo, ali imam potrebu razriješiti dilemu... Naime, zamjena sam za rodiljni dopust do povratka djelatnika na rad. S obzirom da bih iskoristila preostali godišnji zaključno sa zadnjim danom rodiljnog dopusta kolegice, nisam sigurna da li se u rodiljni dopust ubraja i onaj dan (odnosno, datum) do kojeg joj je porodiljni "odobren"... Recimo da joj je po rješenju porodiljni odobren do 12. 10. - ulazi li porodiljni i 12.10. ili joj porodiljni ističe 11.10.? Hvala
  5. Pitanje za one koji su prošli dsi... Koliko dugo ste učili za ispit?
  6. I koliko ste dugo učili za državni ispit? Ja sam prvo krenula čitati zakone s ciljem da učim po njima, ali ima toliko toga da se bojim kako mi ne bi bila dovoljna ni godina dana za sve to. Sada se fokusiram na skripte koje ću ponegdje eventualno nadopuniti sa zakonima. Ali svejedno toga ima dosta pa me već lagano hvata panika.
  7. Nego, jel netko voljan te skripte s e-učenja poslati na e-mail (ukoliko je to izvedivo)? Za II. razinu.
  8. Hvala ti na odgovoru. Još jedno pitanje za sve. Koliko dugo ste čekali od kad ste predali zahtjev za polaganje pa do javljanja termina, odnosno do samog datuma kad ste polagali dsi?
  9. Imam pitanje za vas koji polažete dsi prema novom sistemu, a vezano je uz ovo e-učenje. Dakle, jeste li pristup za to e-učenje dobili kada ste prijavili dsi ili prijavu na to ispitni koordinator može napraviti i prije prijavljivanja državnog ispita.
  10. Možda sam bila neprecizna. Zakon o tržištu rada Čl. 10, st. 1. Nezaposlenom osobom u smislu ovoga Zakona smatra se osoba sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina, koja nije u radnom odnosu odnosno koja ne obavlja samostalnu djelatnost, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad te ako: 1. ne ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ne ostvari mjesečni primitak odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenim od Središnjeg registra osiguranika, a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini 2. nema registrirano trgovačko društvo ili drugu pravnu osobu odnosno nema više od 25 % udjela u trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi 3. nije član zadruge ili upravitelj zadruge 4. nije predsjednik, član uprave, izvršni direktor trgovačkog društva ili likvidator 5. nema registrirani obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva 6. ne obavlja domaću radinost ili sporedno zanimanje prema posebnom propisu 7. nije osigurana kao poljoprivrednik po propisima o mirovinskom osiguranju 8. nije zaposlena prema posebnim propisima 9. nije korisnik mirovine, osim korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad odnosno korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i korisnika obiteljske mirovine kojemu se ta mirovina ne isplaćuje 10. ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu 11. nije osigurana na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove 12. nije uključena u program socijalnog uključivanja na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju o privremenoj nezapošljivosti ili 13. nije redoviti učenik ili student.
  11. Zanima me informativno. Što točno znači/uključuje/obuhvaća zapošljavanje prema posebnim propisima?
  12. Smijem pitati na koji onda način to sada funkcionira s poreznim karticama? Porezna uprava mi je svojevremeno isprintala taj obrazac koji sam odnijela poslodavcu kad sam se zapošljavala i po završetku radnog odnosa taj isprintani obrazac nikad nisam dobila nazad. Sve druge dokumente jesam.
  13. S obzirom da se ne radi o otkaznom roku, nego o isteku ugovora o radu, nakon kojeg radnik više nije djelatnik firme u kojoj mu ističe ugovor, zanimala bi me jedna stvar. Ima li radnik u tome slučaju pravo izbivanja s posla najmanje 4 sata tjedno zbog traženja drugog posla u smislu čl. 144 Zakona o radu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija