Jump to content

Žalba ministarstvu na odbijen zahtjev za građevinsku dozvolu


kumasinas

Preporučene objave

Molim pomoć.

Odvjetnik mi je poslao žalbu ministarstvu graditeljstva, žalba je na rješenje prvostupanjskog tijela kojim mi je odbijen zahtjev za građevinsku dozvolu. Zahtjev mi je odbijen jer kako kaže ured za prostorno tj. referent "Nisam izmijenio gl. projekt u skladu s traženjem prvostupanjskog tijela".

Prošlo je već 6mj od kada sam poslao žalbu, postoji li neki način da se ministarstvo ubrza ili nema druge nego strpljiv čekati na odgovor ministarstva? Postoje li neka formalna ubrzavanja te imaju li uopće smisla u praksi? Kako vrijeme odmiče tako mi postaje sve izvjesnije da mi je možda najbolje povući žalbu i predati novi zahtjev za dozvolu, jer nigdje ne pronalazim da postoji rok u kojem ministarstvo mora odgovoriti na žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema vam smisla požurivati Ministarstvo - oni će žalbu riješiti kada dođe na red. Inače, i na njih se odnosi propisani rok za donošenje drugostupanjskog rješenja najkasnije od 60 dana, od dana predaje uredne žalbe (članak 121. Zakona o općem upravnom postupku).

A nitko vam ne brani da se obratite nadležnom Ministarstvu s upitom u kojem je stadiju rješavanje vaše žalbe.

Da li je vama u zaključku kojim vas je prvostupanjsko tijelo obavijestilo o nedostacima u zahtjevu bilo specificirano u kojem pogledu trebate izmijeniti glavni projekt­? Pod uvjetom, da je navod "Nisam izmijenio gl. projekt u skladu s traženjem prvostupanjskog tijela" iz vašeg upita bio općenito sročen, Ministarstvo će poništiti prvostupanjsko rješenje o odbijanju zahtjeva, te vratiti prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak iz radi upotpunjavanja činjeničnog stanja. Ali, ako vam je u zaključku bilo priopćeno u kojem smislu treba izmijeniti glavni projekt, prilikom procjene da li je zahtjev provostupanjskog tijela bio osnovan,  Ministarstvo će vjerojatno odbiti vašu žalbu.

U svakom slučaju, vrijeme rješavanja drugostupanjskog postupka ne ide vam u prilog. Ako ste znali u kojem pogledu treba izmijeniti glavni projekt, te ste s tom izmjenom bili suglasni, zašto ga niste izmijenili u roku iz zaključka, ili pisanim putem tražili produženje roka?

Ako vam je bilo poznato u kojem smislu je potrebno izmijeniti projekt, te ste bili suglasni s načinom izmjene, moj savjet je da date projektantu da ga izmijeni (i to što prije), tako da u slučaju bili kakvog drugostupanjskog rješenja, prvostupanjsko tijelo već dočeka vaš zahtjev s izmijenjenim glavnim projektom prema kojem se može izdati građevinska dozvola – ili druga varijanta: ista izmjena glavnog projekta, da što prije povučete žalbu pisanim putem i tek nakon izmjene glavnog projekta podnesete novi zahtjev za građevinsku dozvolu (s opaskom da prvostupanjsko tijelo neće pristupiti rješavanju postupka po vašem zahtjevu dok ne bude imalo u ruci drugostupanjsko rješenje o obustavi postupka povodom izjavljene žalbe).

Upozorenje – i postupak povlačenja žalbe u Ministarstvu traje. Kako Ministarstvo komunicira sa strankama, podnositeljima zahtjeva, preko prvostupanjskih tijela kod podnesenih žalbi, predpostavljam da na isti način komunicira i kod povlačenja podnesene žalbe budući da se treba utvrditi jedan od uvjeta da je zahtjev za povlačenje žalbe podnijela ovlaštena osoba, te kad vaš zahtjev bude proslijeđen u nadležno Ministarstvo, pitanje je kad će doći na red za rješenje o obustavi drugostupanjskog postupka, vjerojatno nešto prije...

Nemojte se zabuniti i poslati zahtjev za odustanak od žalbe neposredno Ministarstvu, jer će ga ono proslijediti prvostupanjskom tijelu da ispita da li je podnešen od ovlaštene osobe, te time još nepotrebno produžiti drugostupanjski postupak. Lp🙂

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam za odgovor pun kvalitete!

Znate li možda neki slučaj u kojem ministarstvo donosi rješenje, tj znate li za npr slučaj da je prošlo pa čak i 1 god od podneska žalbe do prvog odgovora ministarstva? Ako ima takvih slučajeva, pa ako ima čak i slučajeva da je trajalo i dulje npr 2 god, onda neću čekati nego povući žalbu.

U zaključku je referent napisao kako zahtijeva da se izmjeni gl projekt, ali nije specificirao. I mi smo napravili izmjene, ali očito ne u skladu sa zahtjevima referenta. Uglavnom to nije sad ovdje ni toliko bitno, jer stajališta smo da se referent poziva i na krive zakone u pogledu zahtjeva za izmjenama gl projekta. Tako da ovdje mi je najbitnije sada dobiti odgovor ministarstva, tj čekati na odgovor, ili ići na povlačenje žalbe ako je moj zaključak da odgovor ministarstva može doći tek za god-dvije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija