Jump to content

Kriva podjela na vlasničkom listu


Rikardo75

Preporučene objave

Poštovani,prilikom katastarske izmjere općine u kojoj se nalazi predmetna nekretnina moj pok.otac i strina su pozvani na izlaganje predmeta te su zabunom potpisali da se sve na određenoj katastarskoj čestici dijeli  50/50,a ostavinskom raspravom je samo donji kat jedne kuće i polovica ukupne čestice djeljen 50/50 . Pošto je na jednom djelu čestice moj otac napravio još jednu kuću te kat na toj kući čije se prizemlje djelilo na pola,njihovom greškom su potpisali da se sve dijeli na pola. Tek nekoliko mjeseci kasnije ja sam primjetio da su podjelili zabunom sve (i česticu i sve objekte na 50/50. Pošto je moja strina suglasna da je to greška i da treba biti po ostavinskoj raspravi,mogu li ona i moja majka (koja je sad zakonska nasljednica mog pok.oca) napraviti ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice te podjeliti sve dogovorno,po ostavinskoj raspravi..

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio sve zgrade su na istoj katastarskoj čestici. U tom slučaju nije niti moguće upisati vlasništvo ikako drugačije od ovoga kako je upisano. Otac i strina mogu napraviti ugovor o razvrgnuću, ali će prije toga morati angažirati geodeta koji će te čestice podijeliti na način kako se dogovore, pa će se svatko upisati na ono što mu pripada. 

Što se tiče kuće na kojoj oboje imaju jedan dio u vlasništvu, tu kuću će trebati etažirati prije podjele. 

Dakle, bez parcelacijskog elaborata i elaborata etažiranja ne mogu napraviti ništa ako je trenutno u gruntovnici upisana samo jedna čestica i njihovo suvlasništvo po pola. Prvi korak im je angažiranje geodeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Dana 14. 06. 2024. u 15:53, LjuboZG je napisao:

Dakle, bez parcelacijskog elaborata i elaborata etažiranja ne mogu napraviti ništa ako je trenutno u gruntovnici upisana samo jedna čestica i njihovo suvlasništvo po pola. Prvi korak im je angažiranje geodeta.

Mala dopuna:

Prije angažiranja geodeta, najprvi korak je ishođenje rješenja o utvrđivanju građevne čestice koje je potrebno u svrhu utvrđivanja zemljišta za redovnu uporabu zgrade prema propisanoj proceduri Zakona o prostornom uređenju, a za čije izdavanje  treba tijekom upravnog postupka utvrditi da li je ispunjen uvjet iz članka 157. stavak 2. točka 1. istog Zakona (ako su na istoj katastarskoj čestici izgrađene dvije ili više građevina koje građevinski, funkcionalno ili tehničko-tehnološki nisu cjelina).

Pritom se, sukladno odredbama članka 159. istog Zakona građevna čestica određuje se u skladu s prostornim planom, a ako to nije moguće tada u skladu s pravilima struke, vodeći računa da se građevna čestica utvrdi tako da oblikom i veličinom omogućava redovitu uporabu građevine (stavak 1), a iznimno od stavka 1. ovoga članka, kada vlasnik građevine želi promijeniti oblik i veličinu građevne čestice na kojoj je postojeća zgrada u skladu s prostornim planom, građevna čestica se određuje u skladu s prostornim planom (stavak 2).

Tek tada slijedi angažiranje geodeta koji će izraditi parcelacijski elaborat sukladno navedenom rješenju, a prije provedbe parcelacijskog elabortata u katastru treba ishoditi potvrdu nadležnog upravnog tijela da je parcelacija izrađena prema prethodno spomenutom rješenju budući da je predviđena u svrhu diobe građevinskog izgrađenog zemljišta.

Ukoliko parcelacija bude izrađena prema sudskom rješenju ili presudi, u tom slučaju katastar provodi takvu parcelaciju nakon njene provedbe u zemljišnim knjigama, odnosno bez izdane potvrde. 

Ako ne bude moguće izdati rješenje o utvrđivanju građevinske čestice pod pretpostavkama iz članka 159. Zakona o prostornom uređenju ili u slučaju nepostojanja sudske presude, te dvije kuće su osuđene na „suživot“ na postojećoj građevinskoj čestici, obje se mogu etažirati, uz prethodno ili tijekom etažiranja, pravnim poslom riješenim međuvlasničkim odnosima.

 

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija