Jump to content

Korištenje cijena i drugih podataka s webshopova


funky_funghi

Preporučene objave

Zdravo! Planiram razviti alat koji bi dohvaćao informacije o cijenama proizvoda s webshopova i prikazivao ih na načine koje postojeći agregatori cijena ne nude. Primarno mi je cilj koristiti alat za svoje potrebe, ali rado bih i podijelio što je više moguće s drugima kojima bi moglo koristiti, no za sad nemam namjeru od toga zarađivati niti konkurirati postojećim agregatorima cijena izradom web stranice, više tu i tamo objaviti zanimljivi report, koji mora imati podatke u pozadini ili bar njihove derivate / agregate.

Dakle to je hobi za smanjenje troškova i projekt koji bi se pokazao potencijalnom poslodavcu jer tražim posao, pa se nadam da ovdje mogu dobiti dobar savjet jer bih htio da je sve po PS-u, 100% legalno i korektno prema pružateljima podataka. Vidio sam da je slično pitanje postavljeno 2019., ali još mi neke stvari nisu jasne:

Je li kopiranje (za vlastite potrebe) s agregatora cijena zabranjeno autorskim pravom o neoriginalnoj bazi podataka? Zajednički cijene imaju neku strukturu i u bazi su, a HTML je samo sučelje prema njoj, iz kojeg bih kopiranjem posredno kopirao tu bazu podataka, zar ne? Recimo da skupljam neko vrijeme podatke od tamo i kasnije to podijelim, bi li takva reprodukcija bila zabranjena?

Ako ne bi, drže li onda prijetnje o tužbama i / ili kaznenom gonjenju iz njihovih pravila korištenja vodu i u kojem bi slučaju dobili spor?

Ako bi, nije li onda analogno sadržaj stranica webshopova autorska baza podataka, pa zato i ona zaštićena autorskim pravima? Odgovor iz 2019. kaže da nije, pa bih cijenio ako mi objasnite zašto nije, pogotovo me zbunjuje što su slika i opis proizvoda isto informacije o proizvodima.

Ako to ipak jesu informacije zaštićene autorskim pravima, za što mi treba dozvola? Za kopiranje za vlastite potrebe, za reprodukciju u nekomercijalne svrhe ili samo za reprodukciju u komercijalne svrhe? Odnosi li se to na cijene, tehničke specifikacije, opise ili samo na slike? Ako nije OK samo kopirati s jedne stranice, koji bi bio ispravan pristup za kompilaciju s više stranica? To je, nadam se, dopušteno.

Može li se zabraniti korištenje linkova na web stranicu ili je to uvijek dopušteno? Je li "embedding" slika bez odobrenja zabranjen (recimo da ja upišem url slike, a nju samu nikad ne kopiram ni ne dijelim, nego ju npr. preglednik korisnika dohvati)?

Ako mi treba odobrenje, planiram se obratiti vlasnicima webshopova pojedinačno. Može li potvrdni mail vlasnika biti dovoljno dobro odobrenje da sam 100% pravno miran (ako me netko ipak odluči maltretirati, to pokažem sucu i slobodan sam)? Naravno, planiram jasno i potpuno prenijeti što i zašto planiram koristiti, inače mi sigurno nikakav mail ne pomaže. Rado bih dao vlasnicima što više kontrole što, kako i u koje svrhe smijem koristiti, a vjerujem da bi to njima najzgodnije bilo pomoću Google Forms ankete u koju kopiraju dugačku random lozinku koju dobiju mailom. Je li i to legalno ispravno odobrenje da sam 100% pravno miran?

Hvala vam na čitanju i svaki dobar savjet je dobrodošao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija