Jump to content

KPP i KP- oduzimanje predmeta


Justice4all

Preporučene objave

Poštovanje,

postavio bih pitanje ako možda znate odgovor , ja ne znam pa se konzultiram.

Ako policija oduzme predmet u izvidnim radnjama, tražeći od okrivljenika da "isprazni džepove" , što ovaj nije htio odmah učiniti ali nakon prijetnje je učinio ( nije li to nezakonit dokaz?). Onda mu je policija našla bokser i nakon ispitivanja ga sprovela u policijsku postaju gdje ga je ispitivala. Na kraju ga je pustila ali mu je oduzele taj bokser. Bokser predstavlja hladno oružje i po čl. 80 KZ postoji osnova da ga policija uzme.

No nije mi jasna odredba ZKP 482.st.1. i st. 4. koji su u vezi sa čl 80 KZ, a vezano na ovaj slučaj. Naime u ovom slučaju postupak nije započet , pa kako bi mogao okrivljenik podići žalbu( kada nije došlo ni do istražnog suca..)?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malko da pojasnim situaciju.

Policija sigurno nije osobu privela u postaju kao okrivljenika, već kao osumnjičenika. ako je postojala sumnja na počinjennej kaznenog djela, te je podnijela kaznenu prijavu, a kazneni postupak nije započeo ( prijava odbačena), ta osoba može od policije tražiti povrat predmeta (ili od državnog odvjetništva ako se nalazi kod njih u KNOP upisniku). Dakle ovo je slučaj ako je prijava odbačena. Tada osoba kojoj je oduzet predmet ode do policije i ili državnog odvjetništva i zatraži predmet (usmeno ili pismeno) i dobit će ga ako se takva stvar može vratiti (bokser teško možete vratiti)

 

Međutim ako je prijava u obradi, do kraja postupka se predmet vjerojatno neće vraćati osumnjičenom (odnosno u postupku okrivljenom), već će se čekati kraj postupka. Ovdje ipak upozoravam na dio čl 80 KZ-a koji kaže "ili kad se radi zaštite opće sigurnosti ili iz moralnih razloga oduzimanje predmeta čini prijeko potrebnim", što znači da se bez obzira na ishod postupka bokser može oduzeti (i redovito se oduzima jer je "nespecivično" hladno oružje namjenjeno isključivo zadavanju udaraca i ozljeda drugom čovjeku)

 

Sve skupa znači zaboravite na bokser.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pojašnjenju, svakako ovo je više kao poučni primjer.

 

U pravu ste kada kažete osumnjičenik, ali koliko znam naš zakonodavac za sve stadije postupka koristi izraz okrivljenik kao širi pojam osobe za koji se vodi postupak, pa je tako i osuđenik okrivljenik, iako je bolje i preciznije reći osuđenik ili osumnjičenik ovisno o stadiju. Pogriješio sam i ne razmišljajuć napisao da li se protiv okrivljenika vodi kazneni postupak ili je još u fazi prethodnog postupka.

 

Također se slažem s vama o tumačenju za bokser, s tim da u čl 80 KZ st 3. kaže da "(3) Zakonom se u određenim slučajevima može propisati obvezno oduzimanje predmeta. " pa ako mi to netko može pojasniti je li to ovakav slučaj i ako jeste gdje se nalazi takav zakon...

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija