Jump to content

rio137

Korisnik
  • Broj objava

    58
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. rio137

    HZZO opomena

    Dakle, sklopio sam ugovor sa HZZO za dopunsko 2009. i odmah platio cijelu godinu unaprijed. Nakon toga više nisam plaćao, s obzirom da mi je osiguranje isteklo. Sada mi dolazi opomena za godinu i pol neplaćenog dopunskog HZZO. U međuvremenu NISAM dobio nikakvu NOVU iskaznicu, policu, uplatnicu, opomenu, rješenje ili bilo što slično, a oni su sami čak 2 puta produživali osiguranje. U polici piše da je prava iz dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvarujem putem važeće iskaznice, koju mi nikad nisu uručili. Da ne spominjem uplatnice, pravovremene opomene i sl. Nikakav dokument nisam primio. Cijelo vrijeme sam mislio da nemam dopunsko. Znam da su vjerojatno imali pravo automatski produžiti, jer ja nisam pismeno raskinuo, međutim zanima me na koji način sam ja bez iskaznice i police mogao ostvarivati prava? Da li su je uručili, kome i kad? O tome moraju imati dokaze? Zanima me otkud sam mogao znati podatke o uplatnim računima, pozivima na broj i slično, ako mi nikakav dokument nisu poslali. U toj staroj polici piše da Zavod neće produžiti osiguranje onome tko je dužan, a meni su ga oni sami produžili u 2011., iako nisam ni lipe platio u 2010 ?! Čak i ako platim dug, namjeravam osporavati ovo razdoblje za koje sam dužan, a nisam mogao koristiti prava iz osiguranja, s obzirom da mi ništa od dokumenata nije uručeno. Kakve osnove imam? Savjeti? Hvala..
  2. 1) Ne moraš 2) Zastarijeva 3) Što je država otkrila da se dogodilo prije 5 godina, to više nema pravo naplatiti
  3. Meni zvuči jasno - ako si dužan, a prebaciš sve što imaš na nekoga srodnika da izbjegneš ovrhu nad imovinom, neće ti proći. Dakle, ako je nešto bilo tvoje, pa naglo postalo ženino ili bratovo, to neće proći...
  4. istina je da su kamate državi najskuplje kamate.. iznose 14% godišnje, i činjenica je da protekom određenog vremena, ukoliko se dug ne podmiruje, kamate prerastu glavnicu, kolikogod to nekome bilo neshvatljivo.. predlažem da se u dogovoru s bankom, poveća iznos dignutog kredita i iz tog iznosa podmiri dugovanje prema poreznoj upravi, jer je neosporno da ćete banci plačati manje kamate nego državi.. Ne znam što govoriš, ali nije ti točno. 14% državne kamate se obračunava jednostavnim kamatnim računom, a ne složenim, tako da bankovne kamate nisu usporedive s onima koje obračunava porezna uprava. Mogu to i matematički dokazati, po potrebi.
  5. Jednostavno rečeno, Porezna uprava neće ići u pljenidbu nekretnine zbog duga od 30 000 kuna.
  6. Točno je, ali to nije porez na promet nekretnina, nego porez na dohodak od otuđenja nekretnina i on se plaća 25% jednokratno na ono što ste zaradili...
  7. Kad je to bilo? Dug je iz kojih godina? Jesi li kad primio opomenu ili ovrhu od Porezne?
  8. Na mirovine do 3000 kn se ne obustavlja porez, dakle, poreza na mirovinu nemaš. Pođi na poreznu upravu s rješenjem Mirovinskog, nek ti upišu invalidnost na poreznu karticu, time ti se uvaćava osobni odbitak. Podnesi prijavu poreza na dohodak za 2008. do kraja veljače 2009. godine i trebao bi imati nešto za povrat. Eventualne povrate poreza iz prethodnih godina nije moguće dobiti.
  9. Problem je u tome što porezni referenti to ne mogu izvesti u kompjuterima, nije im omogućeno. Kompjuterska aplikacija prijave poreza na dobit jednostavno 'ne hvata' preneseni gubitak s dohotka. Traži mišljenje...mislim da će ti reći da imaš pravo, čak bi se kladio na to. Problem je tehnička nemogućnost provedbe, ali nek se snađu.. Nemoj olako odustati od toga.
  10. Posebnu pozornost obrati na doprinose. Ako si ti nositelj obrta i nemaš zaposlenih, nema obračuna i isplate plaće. jednostavno uzimaš novac od onoga što zaradiš, sa svog Ž-R. To se zove akontacija (predujam) dohotka. Jedino kada sebi moraš obračunavati i isplaćivati plaću je situacija kad si obrtnik 'dobitaš', a to koliko sam shvatio, nećeš biti. Ti sama sebi odeadiš sezonu, moraš se prijavljivati i odjavljivati sa HZZO i HZMO, ali ne i HZZ. Gdje naći odgovore, prvo ovdje: www.porezna-uprava.hr i ideš pod publikacije, tamo pronađeš brošure i odabereš onu za obrtnike. Tu piše više nego što 90% zaposlenih u Poreznoj upravi zna. Kad to pročitaš, javi se ako što bude nejasno.
  11. 1) Ako je obrt zatvoren 2007. ne moraš podnositi prijavu, jer će se do veljače 2009. podnositi prijava za 2008. Ako 2008. godine nisi bila obrtnik, po toj osnovi ne moraš podnositi prijavu. Ako si radila kod nekog drugog 6 mjeseci, onda ne moraš podnositi prijavu, ali ti je to u interesu - dobit ćeš povrat poreza - koji će se preknjižiti na tvoj dug. Ali to je kap u moru. 2) Trebaš krenuti od toga da izračunaš da li je što od tih dugova u zastari. Ako jest, podnesi zahtjev za otpis onog dijela duga koji je u zastari. Ako nije u zastari moraš platiti ili čekati da ti plijene imovinu i/ili plaću. A ako nemaš imovinu i/ili plaću, ne može ti se ništa naplatiti i dug će, kad-tad pasti u zastaru.
  12. Dakle, pitam se kako je to poduzeće dosad poslovalo.. Ovako - podnijet ćete obrazac PDV na kojem ćete naznačiti da želite povrat. Porezna je svakako po OPZ-u dužna prvo podmiriti dugove (doprinose ovaj put) pa tek onda vratiti razliku na vaš ž-r. , tako da je zahtjev suvišan.
  13. j.... mu miša, nova si, a ima 10 godina da si obrtnik Postavljaš pitanja nejasno. Kako si mogla raditi, ako si zatvorila obrt? Zatvoriti obrt ne znači zaključati vrata, nego poći na ured za gospodarstvo i odjaviti obrt, isto učiniti i na mirovinskom i zdravstvenom. Ako ti je obrt bio otvoren ijednog dana u 2008. moraš podnijeti prijavu, inače ne. Ako ti je prošlo 30 dana od primitka ovrhe, kasno je za žalbu. Prvi korak ti je utvrditi jeli obrt stvarno zatvoren. Drugo, ako se sad odjednom bojiš (a obveze na doprinosima nisu nastale preko noći), smisli kako ćeš platiti. Malo ti zbroji te svoje papire i dugove..ako utvrdiš da od Porezne dulje od 5 godina u kontinuitetu nisi primila nijednu opomenu ili ovrhu, daj zahtjev za zastaru, pa će ti se nešto otpisati.
  14. , Ovisi što bi ti htjela..ja bi im poslao poreznu inspekciju. Jedna stvar je na lijep način izbjeći porez, a druga stvar je bezobrazluk.
  15. To su tzv. nagodbe. Nema od toga ništa, AFAIK internim pravilima su zabranjene. Nitko ti neće to odobriti. To se masovno radilo za vrijeme nakon rata i nije uspjelo, pa se ukinulo trajno. Dobro ti je rečeno..kod pročelnika idi. Tvoj slučaj je minoran i nevažan za poreznu upravu i on će ti izaću ususret. Kad sam ja radio u Poreznoj, dug od 20 000 kn je bio smijurija, ne znam što taj tu izvodi. Imaj jednu stvar na umu, ne postoji zakonski rok 'do nove godine'. To te plaše. Da su htjeli pljeniti auto, već bi to učinili. Prije se takav posao nije radilo za tako minoran dug. Trebaš se samo mudro dogovoriti. Budeš li se piskarao s njima, ništa od toga u ovom slučaju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija