Jump to content

neksi5

Korisnik
  • Broj objava

    46
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je neksi5 objavio

  1. zna li netko? gubim li kakva prava ako nisam baš ja prijavio tražbinu već ju je u prijedlogu za pokretanje predstečaja naveo dužnik?
  2. Sto bi se dogodilo da podnesem zahtjev za izravnu naplatu Fini?
  3. Pozdrav, nad dužnikom d.o.o. otvoren je predstečaj. Kasno sam to vidio na eoglasnoj ploči, a imam potraživanje (koje uopće nije malo) i koje bi se inače moglo ostvarivati izravnom naplatom preko Fine. Fina je objavila tablicu tražbina u kojoj je navedeno da je ta tražbina navedena u prijedlogu za otvaranje predstečajnog postupka. Jesam li svejedno trebao prijaviti tražbinu u onom roku od 21 dan? Hvala
  4. u mupovim uputama nakon nabrajanja dokumentacije koja se traži od podnositelja zahtjeva (životopis, izvadak iz matice rođenih [...]) stoji "iseljenici: ovjerena preslika putne ili druge javne isprave temeljem koje je osoba iselila iz Republike Hrvatske u inozemstvo, ako se radi o potomcima iseljenika treba dokazati i rodbinsku povezanost sa iseljenom osobom". možete li mi, molim vas, reći koja bi to još dodatna dokumentacija bila osim ove navedene na mupovim stranicama? hvala.
  5. Je li onda ovaj dokument kojeg ima "stalni pasoš FNRJ" dovoljan, ili treba pribaviti i još neku dokumentaciju da se dokaže državljanstvo
  6. Shvaćam li onda dobro da je ovo točno, tj. dovoljno u konkretnom slučaju?
  7. ako ja sad dobro shvaćam (slobodno me @sivko ispravite ako griješim), u konkretnom slučaju primjenjuje se st. 3. jer je Lasinjski (Karlovačka županija) područje današnje RH pa se onda smatra da se djed iselio s područja RH u Njemačku. Zato ovdje nije potrebno dokazivati pripadnost hrv. narodu, već samo iseljenje djeda i rodbinsku povezanost s njime?? A st.4. bi bio primjenjiv npr. u slučaju da je djed poznanice živio u Beogradu pa se iz Beograda odselio u Njemačku. Tek u tom slučaju bi trebalo osim iseljenja i rodbinske povezanosti s djedom dokazivati i djedovu pripadnost hrv. narodu
  8. hvala puno! onda to znači da poznanica ne mora dokazivati pripadnost hrv. narodu djeda? možete mi samo pojasniti razliku između stavaka 3. i 4., ako je st.3. primjenjiv u konkretnom slučaju jer mi nije baš jasno. 3) Iseljenik iz stavka 1. ovoga članka je osoba koja se prije 8. listopada 1991. godine iselila s područja Republike Hrvatske u namjeri da u inozemstvu stalno živi. 4) Iznimno, iseljenik iz stavka 1. ovoga članka je i pripadnik hrvatskog naroda koji se iselio s prostora u sastavu bivših država u kojima se, u vrijeme iseljenja, nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske.
  9. Pozdrav, pokrećem temu u ime jedne poznanice s obzirom da ona ne priča hrvatski. Djed joj je rođen 1922. u selu Lasinjski (Karlovačka županija). Za vrijeme 2.svj. rata zatočili su ga Talijani i kasnije je završio u Njemačkoj gdje ga je "pod svoje" uzela jedna obitelj i tamo je dalje nastavio živjeti i raditi. Oženio se njemicom s kojom je dobio dvoje djece (jedno dijete je otac poznanice). Djed je kasnije redovito dolazio u Jugoslaviju i posjećivao svoje roditelje i ostalu rodbinu. Otac poznanice imao je mogućnost izbora tadašnjeg jugoslavenskog i njemačkog državljanstva, ali se odlučio za njemačko s obzirom da je živio i radio u Njemačkoj. Međutim, otac poznanice kasnije je ipak uspio steći hrv. državljanstvo (2020.). Od dokumenata za djeda koje je poznanica uspjela pronaći je tzv."Stalni pasoš FNRJ" iz 1967. godine u kojem stoji da je izdat "za prebivalište u SR Njemačkoj". Također se navodi da s njim idu (putuju) njegovo dvoje djece. Ima li poznanica uvjeta za stjecanje državljanstva kao potomak iseljenika (čini mi se da bi ovdje bio primjenjiv čl. 11. st.2. ili st.3.???) i koju dokumentaciju bi bilo potrebno još priložiti? hvala.
  10. Mogu li vas ljubazno zamoliti da mi objasnite zašto bi mi prijedlog bio odbijen ako na temelju ovršne isprave jednim prijedlogom tražim ovrhu na više predmeta? osobito s obzirom da je moja tražbina u svakom slučaju veća od vrijednosti ovršenikove imovine? Stvarno pokušavam shvatiti što mi pokušavate reći, ali mi i dalje nije jasno. hvala.
  11. pa ok, to neka ocjenjuje sud. Ali svejedno mi nije jasno zašto ne bi bilo moguće tražiti ovrhu na više predmeta istodobno.
  12. znači da ja mogu predložiti više predmeta ovrhe (npr. nekretnina, automobil, brod), a tek ako ovršenik tome prigovori, ovrha se može ograničiti na samo neki/e predmet/e?
  13. @Borbena7 možete mi molim Vas pojasniti zašto ne? Nigdje u OZ ne nailazim na prepreku da se EON-om ne bi mogla tražiti ovrha na svim ovim predmetima? Glavnica je cca 120.000 EUR
  14. ovršenik je u HR, nekretnina, brod i automobil su prema podacima iz zk, registra plovila i MUP-a u HR. Ovršna isprava je izjava o priznanju duga s ovršnom klauzulom koju je solemnizirao njemački notar. i sad se čeka da njemački notar izda EON.
  15. pozdrav, ovršenik od imovine koliko mi je poznato ima nekretninu, brod i automobil. Može li se temeljem EON jednim prijedlogom pokrenuti sudska ovrha na svoj toj imovini (pa onda sud razdvaja postupke)? Može li se uz te predmete EON-om tražiti i ovrha na računima? unaprijed zahvaljujem!
  16. Pozdrav, napisat cu situaciju s kojom se stric trenutno susrece pa ljubazno molim za savjet. Stric je u okolici Makarske izgradio kucu (roh-bau). On je investitor i preko svoje firme je za obavljanje vodoistalacijskih radova angažirao kao (pod)izvodaca jedan obrt (tj vlasnika tog obrta). Svi radovi su dogovoreni i covjeku je placeno (postoje racuni). Odradio je samo jedan manji dio dogovorenih radova, i to je napravio korektno. Međutim, ostatak nije odradio, stric ga je već u više navrata zvao, čovjek konstantno obećaje da će doći ali ne dolazi. Stric je cak iz Austrije dolazio više puta da bi dočekao čovjeka, ali ovaj svaki put kad bi obećao doći ne bi došao. Na mailove, opomene i poruke ne odgovara, već samo nazove i opet obećaje da će doći. Pri tome, drugi radovi se ne mogu odraditi dok ovaj ne napravi svoj dio posla. Ponavljam, placeno mu je za sve, a odraden je samo dio posla. Kako stric moze dobiti nazad svoj novac (za ovaj dio radova koji nije izvrsen)? Tuzba? Takoder, s obzirom da mu je za nastavak radova bitno da se ovi izvrse, stric bi angazirao drugu firmu koja bi mu to odradila. Jel zbig toga treba vjestacenje prije napraviti? Molim za savjet i unaprijed zahvaljujem
  17. zamolio bih savjet. imam pravomoćnu i ovršnu presudu protiv dužnika kojom je naloženo dužniku da mi plati. Tu presudu podnio sam FINI radi izravne naplate ali mi je vraćena s obrazloženjem kako dužnik nema računa (??). Znači, otpada mi mogućnost naplate po računu? na sudskom registru vidim da, što se eventualne imovine tiče, dužnik ima poslovni udio u nekom td. Ali sada vidim da postoje objave na oglasnoj ploči da će se nad dužnikom otvoriti skraćeni stečajni postupak, s time da je prošlo i više od 45 dana od objave u kojem se kao mogao podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Mogu li nešto učiniti da mi ne "propadne" tražbina (ne radi se o malom iznosu)?? molim pomoć
  18. Koliko sam uspio prouciti, potrebno bi bilo na isti taj poslovni broj postupka poslati podnesak u kojem se trazi da ovrsni sud donese rjesenje (o ovrsi) kojim ce narediti ovrseniku da isprazni nekretninu i preda ju u posjed ovrhovoditelju. Slobodno me ispravite ako grijesim. Takoder, jel se treba/moze traziti ispraznjenje i predaja nekretnine u posjed samo od ovrsenika ili i od drugih osoba koje potencijalno zive u kuci (ovrsenikova supruga)?
  19. pozdrav, vlasnik sam firm koja je ovrhovoditelj u ovršnom postupku na nekretnini ovršenika fizičke osobe. Nekretnina je prodana u ovršnom postupku, a kupila ju je moja firma, dakle ovrhovoditelj. rješenje o dosudi je postalo pravomoćno i sud je donio zaključak da ovršenik mora predati nekretninu. U zaključku je sud naveo da će se ukoliko predmetna nekretnina ne bude predana u posjed ovrhovoditelju kao kupcu, pristupiti ovrsi radi predaje predmetne nekretnine u posjed na prijedlog ovrhovoditelja kao kupca. Zanima me što je firmi sad za poduzeti? treba li kontaktirati ovršenika da se s njim proba dogovoriti da dobrovoljno napusti nekretninu ili? ima li tu kakav rok? Kako se podnosi taj prijedlog i u kojem roku?je li dovoljno podnijeti podnesak i samo navesti da ovrhovoditelj traži da se pristupi ovrsi radi predaje nekretnine u posjed? ili to baš treba biti sastavljano kao ovršni prijedlog? bilo bi super ako bi mi netko mogao napisati kako bi to otprilike trebalo izgledati. hvala!
  20. Pozdrav, molim pomoć u vezi sljedećeg..imam njemački dokument (ispravu) u kojem dužnik koji se nalazi u rh priznaje dug prema meni. tu ispravu je ovjerio njemački javni bilježnik. Također, isprava sadrži tzv. zabilježbu uz ovršni naslov (to je prijevod na hrvatski) koju je izdao njemački sud te u kojoj stoji da je na temelju jb isprave o priznanju duga u zemljišnim knjigama [...] upisano [...] eura hipoteke radi osiguranja tražbine (na koju glasi jb isprava o priznanju duga). Dužnik ima imovinu u hrvatskoj. je li na temelju ovakve isprave i na koji način moguća ovrha? čitao sam nešto o europskom ovršnom naslovu i priznanju strane odluka, ali mi nije baš jasno. Pa ljubazno molim za što skoriju pomoć, odnosno savjet! Hvala puno!
  21. iz ovoga što ste kopirali proizlazi da se radi o rješenju o ovrsi Ministarstva financija, Porezne uprave, u kojem slučaju je zastara 10 godina. možete otići na gruntovnicu i zatražiti uvid u zbirku isprava. Tamo bi se trebalo nalaziti rješenje o ovrsi temeljem kojeg je uknjiženo založno pravo. pa probajte kontaktirati poreznu.
  22. Možete staviti nešto poput: Ugovorne strane su suglasne da ovaj Ugovor ima snagu ovršne javnobilježničke isprave u skladu s odredbom članka 54. Zakona o javnom bilježništvu (NN 78/93, 29/94, 162/98, 16/07, 75/09, 120/16), te je Najmoprimac suglasan da Najmodavac može na temelju njega neposredno provesti prisilnu ovrhu na njegovoj cjelokupnoj imovini, kao i na njegovim računima i novčanim sredstvima kod bilo koje banke, ili drugog subjekta koji obavlja poslove novčanog prometa, radi naplate tražbine iz članaka [ovdje navesti članke koji se odnose na plaćanje najamnine i režije] ovog Ugovora po njenom dospijeću. Vodite računa da ugovor zbog ovršne klauzule treba biti solemniziran kod javnog bilježnika, a što iziskuje dodatne troškove.
  23. @Wanksta ili bilo tko... Znate li mozda je li FINI za izravnu naplatu potrebno prilagati i original ili ovjerenu presliku odluke (presuda,rjesenje) temeljem koje je izdan EPN i mora li EPN imati apostilu? Ne nalazim nigdjr na upute oko toga Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija