Jump to content

Mate1111

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Mate1111 objavio

  1. Dana 27. 01. 2023. u 10:40, Rezika1956 je napisao:

    Da li posle smrti roditelja invalidna djeca imaju pravo naslijediti njihovu mirovinu, s time da ne izgube svoju invalidninu.

     

    Dana 27. 01. 2023. u 11:31, Borbena7 je napisao:

    Da, imate i pravo na obiteljsku mirovinu.

    Poštovana ,naime radi se o studentu kojem je majka preminula on je primao mirovinu dok je bio 1 god redovan student,međutim onda je išao vanredno i izgubio pravo.. E sad se opet vratio na redovan fakultet..Da li možda znate ima li pravo na njenu mirovini s obzirom da ima 23 god..

  2. prije 3 minuta, Borbena7 je napisao:

    Ovo se ne može samo javiti, mora postojati pisani otkaz, jer ovdje nije jasno o kakvom je otkazu riječ?

    Drugi put. Ima pravo na razmjeni dio godišnjeg odmora, a njegovo računanje ovisi o broju dana punog godišnjeg odmora kojega bi osoba imala da nije dala otkaz. Ovo pravo je poslodavac trebalo utvrditi u svojoj odluci o otkazu, a koja je pak trebala uslijediti nakon što je zaprimio pisani otkaz radnika. Ako nije iskoristila dane razmjernog godišnjeg odmora, onda ima prvo na naknadu za te dane, a koju je poslodavac dužan isplatiti.

    Poslala je mejl 28.4 o otkazu.... Hvala na odgovoru..

  3. upravo sad, Borbena7 je napisao:

    Kada već koristite ove podatke, onda bi bilo dobro da ste precizni u tome, jer ovako je to sve onako od oka i površno komentiranje koje nema veze s pravom.

    Trebali ste imati utvrđeno pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za ovu godinu.

    Ovisi koliko bi Vam pripadalo dana godišnjeg odmora za cijelu godinu, te kojeg datuma ste dali ili dobili otkaz?

    Evo ovako osoba je bila na bolovanju zbog karcinoma dojke 3 god i 3 mj..inače ima radnog staža 25 god .S danom 30.4.2023 je doktor zaključio bolovanje di je osoba javila firmi da joj pišu god.odmor od 2022 u otk.rok što je 30 dana jer se više ne može vratiti na taj posao zbog bolesti..sad nju zanima ima li ona pravo i na god od 2023 i koliko  iako ima dali će to poslodavac platit?

  4. Dana 10. 05. 2023. u 6:08, Warrior1700 je napisao:

    Hvala (y)

    Opet ja ..točno mi neugodno..God.odmor od 2022 ima pravo 27 dana, počevši s 2.5.2023..to je ja mislim negdi 4.6 bi bio kraj radnog odnosa..Al, što sto je s danima iz 2023 god za god. .Koliko bi trebalo tu biti god? Jer nisu pristali na osobno uvjetovani otkaz..

  5. prije 22 minuta, lawbydesign je napisao:

    Samo godišnji odmor iz 2022. godine ukoliko do raskida radnog odnosa dođe do 30.6.2023. i to samo ako radnik takav godišnji odmor nije u mogućnosti iskoristiti (npr. tokom otkaznog roka ako ga psolodavac oslobodi obveze rada). Ukoliko do raskida radnog odnosa dođe nakon 30.6.2023., radnik ima pravo samo na razmjerni dio godišnjeg odmora iz 2023.

    Hvala Vam puno

  6. Dana 26. 04. 2023. u 18:16, Borbena7 je napisao:

    Svakako bi postupanje osobe trebalo ići u ovom smjeru. 

    Neka kao radnik traži da poslodavac utvrdi njegovu profesionalnu nesposobnost za rad, a koja ima za posljedicu trajnu promjenu radnih sposobnosti. Ukoliko se navedeno utvrdi, znači da ne može obavljati povjerene mu poslove sukladno ugovoru o radu, te ako mu nakon toga poslodavac nema mogućnosti ponuditi neko drugo radno mjesto ili ga pak obrazovati za neke druge poslove, onda se stječu uvjeti za osobno uvjetovani otkaz.

    U slučaju ovakvog otkaza ima pravo na otkazni rok, pravo na otpremninu, zatim i na naknadu s biroa.

    Poštovani, da li možda znate da li poslodavac  kao onkoloskom bolesniku mora platit godišnji odmor od 2020 , 2021 od kad je na bolovanju..

  7. Dana 22. 04. 2023. u 7:17, Warrior1700 je napisao:

    Vjerovatno ćeš  dionice Veletržnice uokviriti i staviti na zid kao i ja sa dionicama Dalma d.d. Split

    Takve dionice ne budu na burzi i ne možeš sa njima ništa, i onda firma ode  u stečaj . Na moj upit  Cerp mi je odgovorio da su oni ispunili zakonsku obvezu i ustupili besplatno dionice a što one ne vrijede ništa nisu oni krivi. 

    Zvao sam neke brokere za veletržnica osjek pa mi je jedan rekao da će ih kupit..Al neznam dal da ih možda stavim na njuskalo za prodaju ..vidim da neki stavljaju..Znaš li možda što o tome?

    Dana 22. 04. 2023. u 0:45, Spitfire je napisao:

    Nominalna vrijednost je ona koliko je dionica vrijedila u vrijeme izdavanja, Trenutna vrijednost je relevantna i ona ovisi o kretanju na burzi tako da trenutna vrijednost može biti viša ili niža od nominalnih 3.375 E.

    Trenutno HT vrijedi 25 E po dionici pa za njih možete dobiti nekih 2275 E, no Veletržnica nije uvrštena na burzu i teško da će netko od brokerskih kuća dati nominalnu od 106 E.

    U OVOJ temi imate pojašnjen postupak za prodaju.

    Ma, dao bih za što bilo..samo da znam di se obratiti..

  8. prije 20 minuta, Borbena7 je napisao:

    Svakako bi postupanje osobe trebalo ići u ovom smjeru. 

    Neka kao radnik traži da poslodavac utvrdi njegovu profesionalnu nesposobnost za rad, a koja ima za posljedicu trajnu promjenu radnih sposobnosti. Ukoliko se navedeno utvrdi, znači da ne može obavljati povjerene mu poslove sukladno ugovoru o radu, te ako mu nakon toga poslodavac nema mogućnosti ponuditi neko drugo radno mjesto ili ga pak obrazovati za neke druge poslove, onda se stječu uvjeti za osobno uvjetovani otkaz.

    U slučaju ovakvog otkaza ima pravo na otkazni rok, pravo na otpremninu, zatim i na naknadu s biroa.

    On je utvrdio da je zdrava i da moze ići radit..znači li to ako se stekne pravo na uvjet.da osoba netreba odradjivat otk.rok , nego samo napraviti prekid radnog odnosa?Hvala Vam na odgovoru 

  9. Pozz,  radi se o osobi koja je operirala karcinom i nakon bolivanja od 3 god dr.opce prakse zakljucuje bolovanje..medjitim osoba nije vise za taj posao, pa bi dala otkaz..međutim savjetu joj da trazi osobno uvjetovani otkaz nit nezna sto je to ..i da li bi imala nakandu s biroa??I zna li netko da li je osoba dužna odraditi otkaz  rok posto je 3 god već na bolovanju??

  10. Dana 11. 10. 2022. u 17:35, prof je napisao:

    Stranice HZMO, na njima zatražite informativni izračun mirovine bez 

    Pošto sam već pisao da sam dobio dobio rješenje da imam pravo na inv, međutim kako sam 2002-2005 radio u Zg , a firma otišla u stečaj i sad me zovu da trebam donit prosjek plaće..a, di da ja to tražim zna li netko znači firma je u stečaju?? 

  11. Dana 29. 09. 2022. u 7:43, zurnodehou je napisao:

    Trazili su mi i vrijeme provedeno na zavodu za zapošljavanje kao i vrijeme provedeno u jna ali mislim da mi to nije uracunato posto mi je profesor izracunao tocan iznos bez da sam mu dao te podatke

    Ma, reci mi jesi li predao za dionice? 

  12. prije 8 sati , zurnodehou je napisao:

    Staz ne moras imati ali bi bio pozeljan radi vece mirovine.Kontaj da ti se zbraja i vrijeme provedeno u ratu i to duplo

    I vrijeme provedeno na zavodu za zapošljavanje bi se trebao računati? Jel tako?

  13. Dana 19. 09. 2022. u 22:20, leona333 je napisao:

    Pozz...Imam pitanje u svezi  dionica za Hrvi zanima me dali su ikoga od vas  odbili iz Cepa jer je prošao rok od pravomoćnog rješenja i dali negdje u zakonu piše da su osobe koje dobiju status Hrvi trajno trebale biti obaviještene iz ureda državne uprave, fonda hrvatskih branitelja  ??? ili se to pravo ostvaruje slučajno?

    Hvala na odgovoru.

    Poz, ja kad mi je rješenje o hrvi postalo pravomoćno onda su mi odma iz ureda za branitelje poslali i za dionice..i onda sam zvao pa su mi rekli da u roku od 6 miseci od pravomoćnog rješenja predam zahtjev za dionice..tako da samo predao u 2 misecu, pa sam zvao prošli tjedan rekli su mu da joj rješavaju 2021 godinu tj.12/ 2021..i da će rješenje poslati kući kad bude obrađeno

  14. prije 14 sati , zurnodehou je napisao:

    Otprilike 6 mjeseci s tim da sam 2 puta dopunjavao dokumentaciju i u 8 mjesecu je bio kolektivni godišnji odmor

    Vidim da si pisao da nemaš radnog staža.. a, ni ja nemam nešto puno imam..1974 godište sam i imam cc 7 ipo godina ..326 dana rata , dragovoljaca.. e, pa sad neznam da li radni staz igra ulogu ono da 1/3 kao mora biti potrebna.. 

  15. Dana 23. 09. 2022. u 11:09, zurnodehou je napisao:

    Evo da se pohvalim da sam dobio rjesenje i svotu koju je profesor napisao u pocetku posta na moj upit te falio u 2 kn👍.Znaci 2662kn sto pretpostavlam da je to profesionalna posto mi pise zbog djelomicnog gubitka radne sposobnosti te jos mi pise da ce se izvrsiti kontrolni pregled u svibnju 2024 pa me zanima sta bi trebao znaciti taj kontrolni pregled?

    Poštovani, koliko ste dugo čekali rješenje za mirovinu? 

    Otkup stana

    Poštovani, rjec je o otkupu stana za branitelje, pa me zanima sljedeće; dobija sam hrvi 30 posto, a stan u kojem živim je u najmu grada..i sad me zanima kad bude otkup koliko se plaća razlika po m2 stan je 66 m2 i valjda prolazimo kvadraturu? Da li možda tko zna nešto o ovoj temi..Hvala puno

  16. Dana 02. 04. 2022. u 11:40, karlo11 je napisao:

    Sory šta pitam ,kako se uopće predaje taj zahtjev i kome?

    Kopiju rješenja  o inv. Al moraš da ti udare pečat vjeran originalu u uredu za branitelje i kopija osobne i zahtjev za dionice koji ti isto daju u uredu za branitelje i to onda šaljete na centar za restrukturiranje i prodaju ivana lučica 6 , 10000 zagreb..e, al rješenje nesmi biti starije od 6 miseci..zato šalji odma ..

  17. prije 1 sat , Skywalker007 je napisao:

    Vrijeme na zavodu za zapošljavanje mu skraćuje za stvarno razdoblje koje je tamo proveo. Ako je bio 5 godina onda mu se za 5 godina skraćuje, tako je isto ako je proveo na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili obveznom služenju vojnog roka. Ako je suprug izgubio djelomično ili potpunu radnu sposobnost s 35 godina starosti onda mu se računa od njegove 20 do 35 da ima 15 godina a za invalidsku mu je potrebna 1/3 znači 5 godina. Ima tu još uvjeta gdje mu ne treba staž ili ako je izgubio radnu sposobnost kao mlađi od 35, ali to stvarno vi morate pročitati što sam vam poslao i vidjeti šta se konkretno odnosi na vaš slučaj.   

    Aha..Da, postoji opća nesposobnost za rad  od 2009 god tj.od njegove 35 god života.. HVALA VAM PUNO NA ODGOVORU..

  18. Dana 23. 03. 2022. u 16:16, Skywalker007 je napisao:

    Poštovani, znam dosta ljudi koji su sada išli u invalidsku mirovinu na osnovu ptsp neki s profesionalnom neki s općom nesposobnosti za rat kada su dobili hrvi za stalno neki s 20% a neki s 30%. Znam da su svi radili nešto i da imaju staža dovoljno za invalidsku mirovinu tj. imaju taj osnovni uvjet koji je propisan zakonom o mirovinskom osiguranju. Stoga ako imate hrvi za stalno idite u mirovinsko pa tamo pitajte za svoj slučaj to vam je najsigurnije.

    https://www.mirovinsko.hr/hr/invalidska-mirovina/170

    Radni vijek računa se od 20. godine života, a odnosi se na broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20 godina života do dana nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti. Osiguraniku koji je nakon navršene 20. godine života završio preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij (viša stručna sprema stečena prema ranijim propisima), radni vijek računa se od navršene 23. godine života, a osiguraniku koji je završio preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij (visoka stručna sprema stečena prema ranijim propisima) od navršene 26. godine života.


    Razdoblje radnog vijeka skraćuje se za stvarno razdoblje koje je osiguranik:

    proveo na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili obveznom služenju vojnog roka

    bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležnoj službi za zapošljavanje.


    Za osiguranike kod kojih potpuni gubitak radne sposobnosti nastane prije navršene 30. odnosno 35. godine života kraći je uvjet staža (navršena jedna odnosno dvije godine staža osiguranja). Potpuni gubitak radne sposobnosti mora nastati za vrijeme osiguranja ili u roku jedne godine nakon prestanka osiguranja.

    Ako je invalidnost osiguranika nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe bez obzira na dužinu mirovinskog staža.

    Znate li mozda za koliko se snižava vrijeme provedeno na zavodu za zapošljavanje i dani proveni u ratu tj..da li vojni dani se računaju u duplo il se smanjuje za broj dana  ????

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija