Jump to content

Šiva ovčarka

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na trudu da odgovorite,imate moje ogromno poštovanje. Hvala na odgovoru,poštovani buda.Znao sam da mirovina nije prepreka toj naknadi,nego sam bio nesiguran da nešto mi ne poremeti odlazak u mirovinu.Zašto sam takav,zašto svugdje tražim probleme,umjesto radosti,ne znam ni sam.Veliki pozdrav.
  2. Poštovani Prof,ako bi mi mogli odgovoriti na još jedno pitanje,ako znate,naravno.Pošto mi je život nosio samo udarce i loša iskustva,nekako mi je prirodno postalo da sumnjam u sve i svašta i da uvijek tražim nešto loše,umjesto dobrog,pa tako i sada me ovo počelo mučiti.Naime,imam dijagnozu F43.1 i F 62.0 već dugi niz godina,od 2001 godine,nikada nisam ostvario status HRVI,ali po tim dijagnozama ostvarujem od CZSS "doprinos za tuđu pomoć i njegu" u visini,sada 80 eura.Da li mi to može raditi kakve probleme,sada kad sam od 7.2 otišao u starosnu mirovinu?Napominje da ovo ne pitam zbog kakvog eventualnog prava,već da mi srce bude na mjestu.
  3. Poštovanje svima.Od 7.2.203 god.sam u mirovini.Da li bi mi netko mogao okvirno reći kolika bi mi bila mirovina.28 godina civilnog staža,2,5 godina borbenog sektora,dragovoljac.Hvala unaprijed.
  4. Poštovani Prof.Kao što sam i rekao,priznavaju dvije benificije,samo ne smiju biti iz istog vremenskog razdoblja,tako su i meni priznali i od 7,2 sam u mirovini.Prije konačnog obračuna mirovine isplaćivati će mi predujam u visini 470 eura.Ono što me zanima sada,da li mi konačni izračun mirovine može biti manji od tog predujma i da li u tom slučaju ja njima vračam razliku?U stvari,logično je da vračam,ali mi nije logično da bi mi dali veći predujam od mirovine.Hvala unaprijed.
  5. Da,imam status dragovoljca,a izgleda da meni treba PS-3,jer sam za vrijeme rata bio nezaposlen. bilo kako bilo,izgleda da ću morati u županijski ZZMO,jer u mom područnom uredu žena nema pojma o ničemu.Lijepi pozdrav.
  6. "Odgovore smo između ostaloga potražili i u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Tamo su nam potvrdili da se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, za koju je uvjet inače 65 godina života i najmanje 15 godina staža, branitelju smanjuje za četiri mjeseca ako je u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci. Nadalje, smanjuje se za po jedan mjesec za svaki mjesec ako je u obrani Hrvatske sudjelovao više od pet mjeseci. Primjerice, ako je u ratu bio četiri godine, u starosnu mirovinu branitelj može ići sa 61 godinu, uz najmanje 15 godina staža. Granica dobi smanjuje se i u slučaju beneficiranog staža, ali samo za razdoblje koje ne uključuje ono u Domovinskom ratu, budući da se za isto razdoblje staža ne može snižavati dobna granica po osnovi dva različita propisa." Ovo je odgovor na upit novinara u HZZO,a povod za pitanje je bio također branitelj koji je bio zakinut za svoja prava.Iz toga je vidljivo da se benificije spajaju ako nisu ostvarene u istom vremenskom periodu.A,iskreno,i ja se nadam da je to baš tako.
  7. 8 godina(12/14) i to mi je malo više od 1 godine smanjenja od dobne granice.To je bilo prije rata.I 30 mj.rata,što je 2,5 godina.Tako mi se od 65 godina smanjuje na 61 i pol,što mi je u veljači 2023 godine.I to mi je sve uredno,samo nigdje ne mogu naći da li mi treba neka potvrda posebna o vojnom stažu ili mi je dosta što su mi u žup.ZZMO utvrdili taj staž zajedno sa civilnim. Staža imam ukupno 28 godina.
  8. Može se kombinirati,samo je uvjet da nisu ostvareni u istom vremenskom razdoblju. Ali,mene zanima da li moram imati nekakvu posebnu potvrdu o stažu iz rata ili ne moram,jer kod mene radi totalno nezainteresirana osoba u ZZMO(da ne kažem glupača)koja je mene pitala od kada ratni staž smanjuje godine starosti i tko je donio taj zakon.Ipak,hvala na odgovoru.
  9. Pozdrav i poštovanje svima.Novi sam na forumu.Molio bi ako netko zna da mi odgovori.Imam benificirani radni staž,1 godinu,iz civilstva i 2,5 godina iz DR.Po tome,smanjuje mi se dobna granica za odlazak u mirovinu za 3,5 godina i išao bi u mirovinu u veljači 2023 godine.Rođen sam 1961.Sada,ispis staža sam dobio od HZMO,gdje je sve uvedeno,i civilni i vojni,pa me zanima da li mi treba kakva potvrda od vojnog ureda gdje se vidi benificija od te 2,5 godina provedenih u ratu i koja je to potvrda i gdje ju dobiti. Ili,ako bi mi netko mogao objasniti sav postupak za odlazak u mirovinu.Napominjem,za civilnu benificiju imam potvrdu od bivše firme,a za učešće u ratu imam obrazac PS-3 koji mi dokazuje vrijeme provedeno u DR. Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija