Jump to content

Van Gogh

Korisnik
  • Broj objava

    503
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    22

Van Gogh je na 6. rujna zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Van Gogh objavi!

1 pratitelj

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Formalno ne može, ukoliko postupak ozakonjenja nadogradnje gornjeg kata s balkonom još traje, a sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama novi susjed je stranka u postupku pa će dobiti priliku za izjašnjenje po pozivu objavljenom na oglasnoj ploči nadležnog ureda. I postupak ozakonjenja nadogradnjekuće još traje? Geodetska snimka izvedenog stanja je upravo to što joj naziv govori. Na koji način da izmijenite geodetsku snimku? Ona se može izmijeniti jedino u slučaju uklanjanja balkona... Pod uvjetom da se radi o zgradi izgrađenoj prema uvjetima iz članka 6. stavak 3. podstavak 1. ZPNIZ, koji glasi: (3) Nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako je izgrađena: – na međi sa drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor (prozor, vrata, otvor za prozračivanje, balkon, loggiu i sl.) ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu, ured vam je slobodno mogao odbiti zahtjev za legalizaciju (ne čekajući negativno očitovanje susjeda), tj. nije smio tražiti izmjenu geodetske snimke izvedenog stanja, a s obzirom da više elemenata utječe na formiranje konačnog rješenja u navedenom upravnom postupku, tu bih se zadržala u komentaru. Bitno je kakvo postupanje je odredila građevinska inspekcija u svom rješenju. U slučaju da vam je GI naložila uklanjanje balkona i eventualno gornje etaže kuće, trebali ste podnijeti zahtjev za legalizaciju do 31. prosinca 2012., a ako nije naložila rušenje ičega od nadogradnje kuće (malo vjerojatno), zahtjev ste mogli predati do 30. lipnja 2013., odnosno u rokovima iz članka 10. ZPNIZ, koji glase: (2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka podnosi se najkasnije do 30. lipnja 2013. i nakon proteka toga roka ne može se više podnijeti. (3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade za koju je građevinski inspektor donio rješenje za uklanjanje do dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnosi se najkasnije do 31. prosinca 2012. i nakon proteka toga roka ne može se više podnijeti. Na uredu također odluka hoće provjeravati činjenično stanje u svezi inspekcijskog nazora (u paketu s elementima iz gornje primjedbe) ...
  2. Nije tri puta mijanjala fakultet, nego je jedan završila u roku, na jednom dala ispite iz prvog semestra, a treći izvanredno upisala. Uostalom, neka se raspita u SC, jer se način studiranja od @Angie 13 ne uklapa u klasičnu shemu ostvarivanja prava na studentski ugovor, odnosno gubitka prava na studentski ugovor ili neka prouči sama uvjete učlanjanja na službenoj stranici SC na linku.
  3. Svoj savjet sam dala iz pozicije neutralnog promatrača, na žalost, ne obazirući se na vaš nezavidni obiteljski položaj aktivne sudionice u toj mučnoj porodičnoj storiji. Vjerojatno ste i sami svjesni da će bilo kakvo angažiranje za spašavanje djeteta od 5 godina, a koje se ne može po prirodi stvari založiti za svoja prava, iziskivati vaš izlazak iz anonimnosti, koji želite spriječiti. Između ambivalentnih pobuda: "Svejedno mi je obitelj i ne zelim da djete pored nje propadne" i želje da "vam svadje u obitelji bas i netrebaju", prvi korak ste već napravili - obratili ste se legalisu za pomoć. Stvar je vaše odluke hoćete li reagirati na spomenuto činjenično stanje, te koju i kakvu cijenu ćete pritom platiti. Zabrinjavajuća je cijela životna situacija u kojoj se našla vaša petogodišnja nećakinja, a pogotovo da "ne priča kako treba", te da je "dijete od 5 godina budno do 2 ujutro sa njom na Tik Toku. Njen majka se skida na drustvenim mrezama pricaju o seksualnosti i to djete sve slusa", su stvarno nepovoljni životni uvjeti za odrastanje petogodišnje djevojčice iz kojih ne može proizaći ništa dobro. Vjerojatno se svakoj od navedenih institucija možete obrati anonimno, uz spoznaju da pritom nećete dobiti povratnu informaciju ili da vaša uža obitelj neće saznati tko je prijavitelj (što je malo moguće u vašem slučaju), pa ćete opet imate svađe koje želite izbjegnuti... A ako se uistinu bojite reakcije svoje obitelji, možete se strpiti još godinu dana ne učinivši ništa (ako ćete smoći toliko snage), kad će vaša šogorica biti primorana da obavi psihofizičko testiranje svoje kćeri za polazak u osnovnu školu - pa će vjerojatno i ti problemi zbog njezine zapuštenosti u odgoju i nepripremljenosti za prvi razred osnovne škole isplivati na površinu...a sve pod pretpostavkom da šogorica svoju kćer neće moći provući ispod radara obveze osnovnoškolskog obrazovanja, te i nadalje prakticirati s njom svoje sudjelovanje na društvenim mrežama, kao i izložiti svoje dijete u međuvremenu mogućem susretu s nekim od pedofila koji vrebaju na tim mrežama...
  4. prema ovoj poveznici, smijete raditi i kao izvanredni student na studentski ugovor.
  5. Trebat ćete izaći iz anonimnosti u interesu petogodišnjeg djeteta jer majka očigledno zanemaruje njen odgoj, a i majci ne bi loše došla stručna pomoć. A vama svaka čast, briga o četvero djece i to jednog s posebnim potrebama stvarno iziskuje maksimalan trud.
  6. JLU koja ima u naležnosti pravo upravljanja nerazvrstanom cestom ima pravo u tehničkom i prostorno planskom pogledu propisati način i uvjete korištenja nerazvrstanom cestom, kao i prometa u mirovanju (broja parkirališnih mjesta, broja invalidskih p.m.), način priključka na nerazvrstanu cestu i sl. što je najvjerojatnije učinjeno i kod ovih stambenih zgrada. Investitor nije u imovinsko pravnom pogledu trebao sklopiti nikakav ugovor o pravu služnosti do javne ceste, jer i nerazvrstana cesta se prema Zakonu o cestama smatra javnim dobrom u općoj uporabi kao neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, na koji način se upisuje u ZK, te kao takva je pristupačna svima, pa i stanovnicima predmetnih stambenih zgrada, uz napomenu da je gradnja nerazvrstanih cesta također od interesa RH.
  7. U svoju obranu mogu navesti da sam imala na umu članak iz Odluke o komunalnom redu jednog našeg grada koja glasi „Cvjetnjake, vrtove, voćnjake i druge slične površine ispred zgrada, kao i neizgrađena građevinska zemljišta uz javne površine moraju vlasnici, odnosno korisnici održavati u urednom stanju.” Znači, da komunalna inspekcija nije nadležna samo za postupanje na javnim, nego i privatnim površinama kad se ne koriste u zadovoljavajućem stanju po pitanju urednosti, te sam stavila samo kao mogućnost postupanja komunalaca, kojima su prvenstveno u žiži interesa javne površine, ali nije im zabranjeno uredovanje i na privatnim površinama, pogotovo po pitanju psećeg izmeta... Naravno, da je najefikasnije postupanje u glavu, privatnom tužbom ili osobnim upozorenjem (još bolje upozorenjem nekog odvjetnika) ukoliko susjed ne prestane s tim aktivnostima da će protiv njega biti podnesena privatna tužba. Nekim ljudima je i dovoljna prijetnja te vrste da uvide da su pretjerali, odnosno da im se ne isplati zbog svojih napasnih činjenja završiti na sudu i plaćati sudske troškove.
  8. Na prvi dio upita, ne znam odgovor - provjerite na stranici tijela graditeljstva da li postoji obrazac izjave susjeda. Ali ako ne postoji, nije nikakav problem složiti izjavu da bude nedvosmisleno vaše očitovanje u postupku izdavanja GD. Ne znam zašto bi postupak išao brže, osim ako vi niste jedina stranka u postupku izdavanja GD. Dobro bi bilo da uvodno opišete svoj status stranke u postupku (kao neposredni susjed, vlasnik kč. br. xy k.o. xy) i onda redom kako ste iznijeli u upitu, s uključenim susjedovim podacima o građevinskoj čestici - kč. br. ++ i k.o. --) Neki uredi traže da izjava bude ovjerena po JB. Ako izjavu budete dostavljali elektroničkom poštom, možda će biti dovoljan podatak o vašoj elektoničkoj adresi, a ako ćete izjavu dostavljati klasičnim putem, poštom, preporučujem ovjeru kod JB.
  9. Ova tema se već obrađivala na forumu, pa možete izvršiti uvid u korespodenciju na slijedećem linku, možda nađete štogod korisnih informacija i za vaš slučaj...
  10. Evo što Zakon o radu kaže o prekovremenom radu: Prekovremeni rad Članak 65. (NN 93/14, 151/22) (1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik je na pisani zahtjev poslodavca dužan raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad). (2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako priroda prijeke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtjev, usmeni zahtjev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen. (3) Ako radnik radi prekovremeno, ukupno trajanje rada radnika ne smije biti duže od pedeset sati tjedno. (4) Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od sto osamdeset sati godišnje, osim ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, u kojem slučaju ne smije trajati duže od dvjesto pedeset sati godišnje. (5) Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika. (6) Trudnica, roditelj s djetetom do osam godina života te radnik koji radi u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca mogu raditi prekovremeno samo ako dostave poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile. (7) Matični poslodavac može radniku koji radi u dodatnom radu naložiti prekovremeni rad samo ako radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile. (8) Poslodavac kod kojeg radnik obavlja dodatan rad ne smije naložiti prekovremeni rad, osim u slučaju više sile. Iz prethodno navedenog slijedi da je vaša supruga ima do limita prekovremenih sati od 50 sati/tjedno još 42 sata /tjedno iz stavka 3. članka 65., no također treba uzeti u obzir i primjenu stavka 4. istog članka. Lp
  11. Očigledno imate tzv. susjeda iz pakla, koji radi sve da vam napakosti . Možda da prijavite komunalnoj inspekciji kad se tog psećeg izmeta malo nakupi...
  12. Pohvalno od vas da ste ispunjavali obveze prema svojoj kćeri koja je također bila redovni student, pa vam na taj način pružila satisfakciju za (materijalni) trud kao potporu za njeno studiranje. Na žalost, znam čega se pribojavate (da će otegnuti apsolventski dio do diplome) - ali nemojte posustati tik do cilja - obveza uzdržavanja je do kraja školovanja i još najdulje godinu dana nakon završetka studija (ukoliko ne nađe zaposlenje), odnosno do njene 26. godine života - a to će se sve poklopiti tu negdje. Na njen 26. rođendan moći ćete odahnuti i zadovoljno trljati ruke zbog njenog uspjeha u životu, a kojem ste i vi pridonijeli... Lp
  13. Pitanje otpremnine - njen iznos, kao i uvjeti njenog dobivanja - svi ti podaci su navedeni u vašem granskom kolektivnom ugovoru, koji treba imati sindikalni povjerenik u vašoj bivšoj firmi.
  14. Neću vas obeshrabrivati - ali ako nisu vaši argumenti nisu u skladu sa odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prema kojima se nezakonito izgrađena zgrada ne može ozakoniti, u pravilu se ne usvajaju u prvostupanjskom postupku prilikom donošenja rješenja o izvedenom stanju iz jednostavnog razloga - što tijelo graditeljstva nema adekvatnu zakonsku potporu da bi ih obrazložilo, a što vas ni u kojem slučaju ne sprečava da podnesete žalbu drugostupanjskom tijelu nakon što rješenje o izvedenom stanju bude izdano.
  15. Bolje da ja ispravim svoj odgovor, nego netko drugi koji će ga pročitati (poučena nedavnim iskustvom) , pa je umjesto navedenog trebalo stajati: Stoga bi zastara računa za komunalne usluge (u jednogodišnjem iznosu) bila tri godine od dana dospjelosti na naplatu tog računa Ostaje generalna opaska da je svaka dopuna mišljenja je dobrodošla - obzirom na općenitost upita...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija