Jump to content

ivom

Korisnik
 • Broj objava

  39
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O ivom

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. U profesionalnoj sam braniteljskoj invalidskoj mirovini uslijed bolesti/ptsp 60 40/ od 2009 godine.Nemam status rvi.Ove godine sam po novom zakonu dobio status dragovoljca obzirom da sam sudjelovao u obrani a nisam imao obavezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu pošto sam u bivšoj jna otpušten kao nesposoban za vojnu službu.Sa 35 god radnog staža mirovina 2700 kn.Zanima me da li status dragovoljca može utjecati na veću mirovinu,ako da kojim putem krenuti da bih to pravo ostvario.Nešto sam ovdje po forumu čitao da ima mogućnosti povećanja(30% )ako sam dobro shvatio, sa time da se sa 1.1.2019.postotak bitno smanjuje. Ako netko ima kakva saznanja hvala unaprijed da ne bih morao hodati a imam problem sa nogama!Pzzzzzzzzzzzz!
 2. Poštovani! Otišao sam 2009 god u civilnu profesionalnu inv.mirovinu sa 34 god staža a na temelju PTSP.Obzirom da od 1.1.2006.nisam imao pravne mogućnosti ostvariti pravo na HRVI,imam li sada pravo podnijeti zahtjev obzirom da se kontinurano liječim od jeseni 2006.dakle punih 11 god.Čitam u forumu da se novi zakon ne odnosi na one koji su već u mirovini ali nisam siguran da li se to odnosi i na one branitelje koji su otišli u civilnu mirovinu i nisu ostvarili nikakva prava po osnovi sudjelovanja u DR izuzev dvostruko priznatog staža za dane provedene u DR. Pozdrav!
 3. Ova odredba iz članka 5 i te kako ima smisla a da bi ste je razumjeli moram vam navesti primjer.Dakle,osoba koja je otpuštena iz JNA zbog bolesti ili povrede nije imala obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu.Za vrijeme domovinskog rata od samog početka je sudjelovala u odbrani u Naoružanim odredima narodne zaštite,naravno status HB nije mogla niti ostvariti.U siječnju 1992 nakon priznanja RH samostalno se i bez poziva prijavljuje u Odjel za NO obzirom da je dobio informaciju da je veliki problem nastao sa prelaskom preko grane jer su dečki smatrali da je ovdje sve gotovo i nema smisla gubiti glavu sa one strane.Tamo ostaje preko godinu dana u vrijeme najžešćih sukoba i na temelju toga i stječe pravo na status HB,naravno ne i dragovoljca po važećem zakonu. Evo sada mi odgovori da li je taj HB dragovoljac ili nije, iako je otišao u HV neposredno poslije priznanja HR sudjelovao u ratu 92/93 smatram da jeste,da je dopuna članka 5 u redu.Vjerovatno je malo takvih ali nikoga se ne smije izostaviti pa makar se radilo o samo nekoliko njih. Pozdrav!
 4. Kasno je za uzeti jutarnji,zanima u par rečenica,što njih dvojica komentiraju!
 5. Kupio sam novi stan prije 5 god.Na ulazu u zgradu u kojoj sam kupio stan nalaze se tri stana a ispod stanova dvije garaže i stepenište.Investitor nije bio zainteresiran da mi proda jednu od garaža.U međuvremenu jednom od vlasnika stana na ulazu je dao na korištenje obadvije garaže.Na moj upit susjed u zgradi je prije 3 godine odgovorio da je on sada vlasnik garaža.Pošto nije bilo teško provjeriti vidim da je još uvjek vlasnik investitor. Prilikom začepljenja odvodnih cijevi koje djelom prolaze plahonom garaže ulaskom u garažu uočio sam razbijeni zid veličine vrata iza jedne od garaža.Ušao sam u taj ogromni prostor /oko 80m2/radi provjere začepljenja cijevi i upitao susjeda čiji je ovo prostor na što mi je odgovorio da je njegov te da je on u dogovoru sa investitorom njemu nekakvom kompenzacijom to odradio.U međuvremenu na tu rupu je postavio vrata. Nije bilo teško po svim papirima uočiti da taj prostor u zgradi nigdje nije evidentiran,kao da ne postoji. Obzirom da nemamo prostor za bicikle i trpamo ih po hodniku,sa drugim susjedom sam pokušao razgovarati da se obratimo investitoru za dio prostora,međutim on nije zainteresiran i ne želi bilo kakve kako on kaže sukobe. Pretpostavljam da je u međuvremenu vlasnik garaža predao i zahtjev za legalizaciju sakrivenog prostora,u nekoliko navrata me propitkivao imam li ikakvih papira vezano za građevinsku dozvolu i sl.Inače objekt ima građ. i uporabnu,naravno bez navedenog prostora. Zanima me može li investitor nelegalno izgrađen prostor samo tako bez znanja svih stanara dati jednom od stanara ili je potreban potpis i suglasnost svih stanara da bih se taj prostor legalizirao. Zahvaljujem na svim odgovorima i savjetima.S poštovanjem!
 6. Poštovanje Brat mi je u bivšoj JNA nakon 10 mjeseci otpušten zbog bolesti u vojnoj knjižici stoji NESPOSOBAN ZA VOJNU SLUŽBU. 1991 aktivno sudjeluje najprije u Narodnoj zažtiti od njezinog osnivanja u proljeće 91(bile su to uz ostalo i seoske naoružane straže)pa do kraja 91 god.Posjeduje iskaznicu.Želio je dati više kako je znao da kao nesposoban neće od nadležnih službi dobiti poziv u HV sam je otišao kod zapovjednika jedne brigade koji ga je početkom 92 god uzeo u brigadu i zbog manjeg interesa hrvatski h vojnika za odlazak u Bosnu(posavina)odmah poslao na ratište gdje je proveo nekoliko mjeseci. Ima status HB ali me zanima ima li pravo na status dragovoljca obzirom da sam u Zakonu o pravima HB pročitao između ostalog stoji da dragovoljac DR je i onaj koji nije imao obavezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu. Želim napomenuti da je prije par godina bio u NO SL Brod i da su mu rekli da nema pravo na status dragovoljca obzirom da nema nekakav kontinuitet NZ-HV(Postojanje NZ je valjda priznato do 24 12 91 aon je otišao u HV 17 1 92) Može li mi netko reći da li je to točno a ako je da li je možda došlo do kakvih promjena zakona,i što eventualno poduzeti da stekne status dragovoljca jer mu je to bitno za ostvarivanje prava na sipendiju djeteta. Pozdrav braniteljima!
 7. Poštovanje Htio sam samo reći što se tiče Međunarodnog suda da ako si prošao Upravni sud dali je obavezno potrebno dati tužbu i na Ustavni sud i čekati također odbijenicu čime bi iscrpio sve mogućnosti u Hrvatskoj. Po nekakvoj logici bi trebao dati žalbu i na Ustavni sud a tek tada bih imao uvjete za žalbu Međunarodnom sudu ili možda ne. Ako netko zna da mi odgovori iako mi je jasno da od svega toga nema ništa.Bar ću znati da sam učinio sve što sam mogao. Pozdrav!
 8. POŠTOVANJE! Nakon što sam predao žalbu Upravnom sudu u 12 mjesecu 2007 godine a vezano za priznavanje prava na RVI na temelju bolesti PTSP danas sam gotovo nakon 4 godine dobio rješenje. ODBIJA SE TUžba nije osnovana.Prema ocjeni suda tuženo tijelo pravilno je odbilo tužbu tužitelja,jer iz činjeničnog stanja spisa proizlazi da je zahtjev podnesen nakon proteka roka od 12 mjeseci od 1 sječnja 2005 kada je stupio na snagu Zakon o pravima HB iz DR.Navedeni rok od 12 mjeseci je materijalno pravni rok prekluzivne naravi,proteklom kojeg stranka gubi sva prava na naknadno poduzimanje te procesne radnje...završen citat. Evo kao što vidite od 1 1 2006 se nismo smjeli razboliti a zapravo se pitam što dalje.Isplati li se žalba Ustavnom sudu i što bi zapravo time dobio.Ima li netko tko je išao dalje odovoga.Rudavi je nešto pokušavao organizirati u vezi zajedničke tužbe pa je to očito propalo zbog malog broja zainteresiranih. Pozdrav!
 9. Poštovanje Otišao sam u profesionalnu invalidsku mirovinu 2oo9 god.Iz Regosa sam 2010 i 2011 dobio obavjest o stanju uplate u drugi stup za vrijeme radnog odnosa(35 000 kn) Zvao sam Regos i objasnili su mi da će ta sredstva biti aktivirana kada dobijem opću invalidnost ili steknem pravo na starosnu mirovinu i biti će uključena kao da sam uplaćivao u I stup. To znači za 10 godina ako ne dobijem opću invalidnost prije. Zanima me ako na forumu ima znalaca u vezi ove teme da mi kažu koliko bih to malo novca uopće utjecalo na moju mirovinu(2 400 kn / I ako netko ima kakvu informaciju vezanu za zajednički nastup pred međunarodnim sudom na ostvarivanje prava na Rvi na osnovu Ptsp za one koji su zahjev predali poslije 31.12.2005.god.Ja sam 2008 predao žalbu Upravnom sudu i još nema odgovora. Hvala svima koji se uključe a ovu temu. Pozdrav!
 10. Od vremenna predaje dokumentacije do pozivanja na vještačenje prošlo dva tjedna,isto toliko prošlo do dobivanja rješenja.
 11. Samo da napomenem u rješenju mi ne piše da nemam pravo na opću bez rvi ,to mi je na vještačenju rečeno usmeno uz napomenu da opću invalidnost mogu dobiti samo oni koje praktično donesu na nosilima na vještačenje.
 12. Danas sam dobio rješenje iz mirovinskog u kojim mi se odbija prijedlog moje doktorice za općom invalidnosti.Šifra 62,0,kralježnica i ostalo.Imam 55 god a u prof.sam mirovini od 2009 god.Nemam rvi(na upravnom sudu od 2008 od čega nema vjerovatno ništa jer sam predao zahtjev u 9 mmjesecu 2006) Imali su papire sa bitnim pogoršanjem bolesti( 6 mj ležanja i zaključak specijaliste-nesposoban za bilo kakav rad).Na komisiji mi je već rečeno da bez rvi nema opće invalidnosti i toćka.Takvo sam danas rješenje i dobio.Što sad? Da li bi mogao nešto postići kad bih napisao žalbu?Ne mogu vjerovati da nemožeš dobiti opću ako nemaš rvi,to mi uopće nije jasno. Ako netko misli da bih sa žalbom mogao ostvarit svoje pravo može li mi netko reći jednog odvjetnika u Zagrebu koji bih mi to napisao jer nisam u tome uopće stručan. Hvala svima koji se uključe i pozdrav braniteljima.
 13. Pozdrav braniteljima! U drugom mjesecu 2009 sam otišao u profesionalnu invalidsku mirovinu.Iako mi je vještak u HZZO predložio omjer 7o/30 Taborski je se nije udostoio dati ništa vezano za bolest stečenu u ratu.(13 mjeseci prva linija računajući i 3 mjeseca u Bos.posavini-čin majora)Nemam RVI ali imam nekoliko bolničkih liječenja sa šifrom f 43,f 62. Obzirom da mi se stanje pogoršalo doktorica predlaže da predam papire za opću invalidnost što ću ovih dana učiniti. Zanima me ako je netko bio u sličnoj situaciji i s obzirom na ovogodišnje promjene u zakonu da sa ptsp više ne možeš Taborskom,zanima me da li bih ja to ipak mogao učiniti s obzirom da su moji papiri 2009 već bili kod njega i kao što sam rekao u svezi rata nije mi dao ništa-pretpostavljam zbog šturo napisanog ratnog puta.Osobno mi je novi ratni put napisao i ovjerio moj zapovjednik kojeg bih sada priložio. Imam 55 god 35 god radnog staža i civilnu prof mirovinu 1920 kn.Hvala svima koji se uključe u diskusiju i pozdrav!
 14. Evo samo da kazem da sam odbijen od taborskog u vezi postotka invalidnosti i svez rata nisam dobio nista.Nisam se zalio jer su mi mnogi rekli bolje malo sacejaj pa ponovo predaj papire.Ali vlak je prosao dosao novi zakon i vise ko taborskog niti ne mogu.Tako da sam otisao u invalid.mirovinu prosle god u 9 mjesecu.U rjesenju stoji 1920 kn i dodatak 210 kn.Ja rodjo ne znam sti je to i da li tako nesto jos ima obzirom na nove zakone.Oprostite 510 kn.Imam 35 god staza sa pridodanim stazom .Pprosjecna placa mi je bila 5000 kn.Imam 56 god.Eto sad ako to nekome sto znaci. Kao sto je kolega napisao nadam se sa opcom nesto vecoj mirovini a i novci iz 2 mirovinskog stupa su jos na mom racunu i rekli su mi da ce tu biti dok ne dobijem opcu invalidnost.Da li ce i to uopce utjecati na mirovinu , ne znam ako netko nesto o tome zna pa da se ukljuci. Pozdrav
 15. Iako sam Hrvatski branitelj dobio sam samo civilnu invalidsku profesionalnu mirovinu u koju sam otišao 2009 godine.Nemam rvi i u svezi rata nemam postotka invalidnosti.Imam 35 god staža i mirovinu 1920 kn plus nekakav dodatak 5ookn.Pošto mi je došlo do pogoršanja bolesti(kralježnica)predao bih u mirovinko zahtjev za priznavanje opće invalidnosti.Da li bih u slučaju dobivanja opće invalidnosti imao 20% veću mirovinu?Što mi je činiti?Hvala onima koji se uključe u raspravu!
×
×
 • Napravi novi...