Jump to content

hipp

Korisnik
  • Broj objava

    69
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Ne morate prilagati suprugov prihod nego samo presudu o razvodu braka.
  2. Predlažem da se obratite samom vrhu državne službe za koju radite. Ovi predstojnici i načelnici koji su niže rade kako hoće.
  3. Porezne olakšice nemaju nikakve veze s doplatkom za djecu
  4. Morate ići na invalidsku komisiju u HZMO na svoj zahtjev ili da vas pošalje vaš liječnik. Ako dobijete profesionalnu invalidsku mirovinu možete i dalje raditi i primati 50% mirovine.
  5. Majka ima pravo jer ima više od 5o godina. Što se tiče toga da li mora podnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu pitajte u HZMO, ovisi da li je u prvom zahtjevu navedena ona i vi ili samo vi kao član obitelji. Pravo ima sigurno.
  6. Radim u javnoj službi. Kada me poslodavac šalje na zamjenu zbog godišnjeg odmora u drugi grad uredno mi popune nalog za službeno putovanje (napišu da imam pravo ići autobusom iako znaju da moram ići svojim automobilom jer ne postoje prometne veze) i ja im vratim nalog za službeno putovanje na kojem piše da sam bila na službenom putovanju više od 8 sati. Zanima me odakle im pravo da mi ne isplate pola dnevnice za službeno putovanje?
  7. U mirovini profesionalnoj ste kad vas poduzeće odjavi, tj. od tada pa na dalje dobivat ćete iznos od 1.664,63 kn što je 80% mirovine-profesionalna je uvijek 80%. Za razdoblje dok ste prijavljeni kod poslodavca dobit ćete 50% mirovine, tj. od 11.02.2013. Žalbu možete napisati kad dobijete rješenje u roku 15 dana od dana primitka, možete ju napisati sami, ili kod odvjetnika, ili dati izjavu u zapisnik u HZMO na što imate pravo i besplatno je, tj. radnik mirovinskog vam ju pomogne napisati.
  8. Uvećani doplatak za djecu mogli ste zatražiti odmah čim vam je suprug ostao bez posla, tj. dati izjavu da on više ne radi što se u mirovinskom vidi pa bi od tog dana kad predate zahtjev ili izjavu imali uvećani doplatak za djecu.
  9. Koliko znam u mirovinskom se i jedno i drugo kod prijave šifrira kao všs.
  10. Invalidska mirovina je jedno, starosna drugo. Ako ste u invalidskoj mirovini možete kad navršite godine, a imate i dovoljno staža zatražiti da vam se izračuna i starosna mirovina, pa se imate pravo odlučiti na onu koja vam je povoljnija. Ako ste u profesionalnoj inval. mirovini starosna vam je vjerojatno veća, a ako ste u općoj inval. mirovini ona je vjerojatno skoro ista kao starosna. U svakom slučaju imate pravo tražiti izračun starosne mirovine kad ostvarite uvjet godina za nju (naravno staž minimalni je 15 godina).
  11. On može razvrgnuti ugovor o radu s vama, i kao razlog navesti nedostatak posla, reorganizacija ili slično. Ali kao razlog da raskida s vama ugovor zato jer imate uvjet za mirovinu pravno ne može navesti.
  12. Ne mogu vas pravno prisiliti u mirovinu, ali vjerojatno imaju svoje načine.
  13. Za pomoć se možete obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, jer u svakom uredu postoji pravni savjetnik kojii odgovara na pitanja preko telefona ili ako tamo odete. Ako on ne zna neka vas uputi inozemnim referentima.
  14. Svakako je bolja opcija jer zdravstvo gleda i na najmanju sitnicu kad se prijavljuje nesreća na radu. Mislim da ni moj poslodavac nije svjestan posljedica jer bih ja vjerojatno njih morala tužiti pri dokazivanju prava na nesreću na radu ako je nalog za službeno putovanje neispravno popunjen.
  15. U svakom slučaju morate za prijevremenu starosnu mirovinu čekati 60-tu godinu života. Staža u tom trenutku morate imati 35 godina. Ako ste dok ste bili dragovoljac domovinskog rata u isto vrijeme bili prijavljeni u poduzeću, staž iz poduzeća će vam se uvećati za onoliko koliko ste bili učesnik dom.rata, znači oko godinu dana. To bi onda bilo 33 godine + 1 ili malo više u ratu, oko 34. Savjetujem vam da skupite bar 35 godina staža, ili ako date otkaz da si sami plaćate staž u mirovinskom do 35 godina staže. To se može preko produženog osiguranja čl.17 ZOMO. Za plaćanje se javite mirovinskom u roku od 1. godine od prestanka radnog odnosa. Ili se negdje drugdje zaposlite. Bez 35 godina staža morat ćete čekati 65 godina života.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija