Jump to content

oltea

Korisnik
  • Broj objava

    96
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je oltea objavio

  1. Savjet lijepo molim. Dida je bio u posjedu i upisan u katastru stare kuce i vrta/oranice od 1950 do 1975. Imao je punomoc od vlasnika, njegov ujak koji je bio u Americi. U punomoci pisanoj u SAD pise 'da uziva, obraduje i placa porez'. Usmeno je bio dogovor da kad dida mozda ustedi koji dinar moze od ujaka otkupiti jer se nije mislio vratiti u Hr. Dida novaca nije nikad ustedio ali moja pokojna mama, koja se u toj kuci rodila, je kupila od ujaka u 1975 godini. Nazalost u Darovnom ugovoru (ujak nije htio prodaju na papiru da ne plati porez) pise kuca i broj cestice za kucu, ali za vrt samo pise "vrtal, oranica" bez broja cestice. Mama se u zemljisne knjige upisala samo na kucu, a vrtal/oranicu nije, samo u katastru (dida joj je prepustio posjed sa svog posjedovnog lista na njen). Moja mama je zivjela u toj kuci do smrti u 2007 i koristila vrt/oranicu, cak i na njoj sagradila konobu/garazu (uredna gradevna dozvola) smatrajuci da je zemlja njezina. Ja sam mamina nasljednica i ja se brinem za tu zemlju, obradujem i placam naknade. E sad se pojavio unuk od pokojnog Americkog ujaka i kaze da je naslijedio gore navedeni vrtal/oranica jer je on jedini nasljednik od pradjeda/djeda (zadnji upis je u zemljisne knjige iz 1912). Trazi da mu priznam vlasnistvo. Nudi mi Eura 5,000 preko svoje odjetnice za zemlju i gradevinu koje vrijede dvadesetak puta vise. Kako sudski dokazati da je vrtal/oranica bio mamim i da je ona uzivala kao posteni vlasnik? Hvala lijepa.
  2. Ja sam u grutovnici na temelju nasljedivanja od pokojne mame koja je bila posjednik u katastru od 1975 I vlasnik u gruntovnici od 1994 do Smrti u 2008 ne znam na temelju cega protustranka tvrdi da mama nije mogla nasljediti djeda jer da nije bio posten posjednik jer da je znao da je netko drugi vlasnik djed je bio I posjedu 25 godina kad je uveo mamu u posjed
  3. Ujak jos nije dignuo tuzbu ali bude mama je u katastru I u gruntovnici, a nakon njene smrti ja sam upisana u gruntovnici kao vlasnik 100%, I ja sam u posjedu (imam kljuceve, pristup, brinem se za nekretnine etc) Sta ja onda tu moram dokazivati? odnosno zar nije teret dokazivanja na ujaku ako on mene tuzi da ja nisam vlasnik?
  4. Postovani legalni umovi na Legalis.hr, pokusavam odgonetnuti obiteljsku zavrzlamu. Mamin ujak zivio u USA of 1930 do 1978. U 1950 Ujak je dao mome Djedi punomoc gdje se kaze: "dajem sve moje nekretnine mojoj necakinji da uziva, upravlja, ograduje, placa poreze I namete, I odstani svake smetnje za tako dugo dok se ja ne vratim u domovinu ili zamijenim punomoc drugom". Djed je stupio u posjed nekretnina (3 maslinika), brinuo se I uzivao. Ujak je umro 1978 u USA. Nikad se nije vratio u domovinu niti je punomoc povucena ili zamijenjena drugom. Djed je uvijek smatrao da je on posjednik I vlasnik I da se njegov ujak s punomoci zapravo odrekao nekretnina jer je zelio da ostanu u obitelji, a znao je da se nece vratiti u Hrv. Cestice su bile upisane u katastru na djedovom posjedovnom listu. Dali je djed stekao vlasnistvo dosjeloscu nakon 28 godina posjeda? U 1979 djed radi diobu u katastru, svakom of troje djece daje ponesto of nekretnina. Moja mama je dobila ta 3 maslinka I stupila u posjed, brinula se I uzivala. Upisana je u gruntovnici kao vlasnik, I na jednoj cestici je dobila gradevnu dozvolu I sagradila jednostavan objekt (garaza/konoba). Mama je umrla, I zemlju ostavila meni. Ujakov nasljednik u USA me tuzi da je on vlasnik. Vazno je spomenuti da od 1950 do prosle godine nitko nije djedi niti mami osporavao posjed ni vlasnistvo. Dali da se upustam u sud? Voljela bi zadrzati zemlju, vezana sam za nju kao I moja mama I moj djed prije mene. Hvala na savjetu.
  5. G-man, necak je student 22 godine I sportas koji puno putuje, pa bi njegova mama se za to brinula. Bovu, ujak tvrdi da je zemlja njemu darovana (pokojni baba I dida) usmenim putom I zato sto je bio jedini sin Moja mama je imala darovni ugovor I vlasnik je u gruntovnici
  6. Postovani, molim savjet u slijedecem: Naslijedila sam zemlju of pokojne mame. Ujak osporava vlasnistvo. Sud je odbacio tuzbu ali ujak trazi reviziju I ona je u toku. Ja zivim u diaspori I ne mogu se time baviti. Poklonila bi zemlju necaku koji je student. Njegova mama bi se zalozila I brinula za sud u njegovo ime. Dali je to moguce, I kako, pravno obaviti? Hvala lijepa.
  7. Ispricavam se ako nisam na pravom mjestu, pa molim moderatore da me usmjere gdje treba. Hitno trazim preporuku za odvjetnika u Rijeci koji ima iskustava u stvarnom pravu, dobar komunikator (email itd jer zivim u diaspori) I savjestan. Dobra provizija. Hvala lijepa.
  8. Savjet molim. Protustranka ima odvjetnika koji je agresivan u nastupu I rijecima i u nekoliko navrata mi je poslao pismenu komunikaciju u kojoj me vrijeda i intimidira, i izvan konteksta pravnog predmeta. Nedavno mi je poslao email u kojem kaze "vi niste Hrvatska drzavljanka i kao takva nemate zakonska prava u Hrvatskoj". (U emailu se radilo o naknadi parnicki troskova). Ja zivim u diaspori, ali sam Hrvatska drzavljanka of 1993 godine. Dali je ovakvo ponasanje normalno i dali se ocekuje da stranke toleriraju ovakvo ponasanje? Dali se mogu, i tkome, pozaliti, ili cak i podignuti tuzbu za vrijedanje. Hvala lijepa.
  9. dobro hvala dali moze predmet ovrhe biti nekretnina koja je predmet parnickog postupka (osporava se vlasnistvo) ili nekretnina koja je u postupku legalizacije/etaziranja?
  10. Dobar dan svima, molim savjet u delikatnoj situaciji. Naslijedila sam od pokojnih roditelja 3 sudske parnice, sve vezane uz nasljedstvo od pokojne bake I dide. Prvu parnicu, a za vlasnitvo nekretnine, su roditelji izgubili I ja imam 15,000 kuna sudskih trosova za platiti. Moj suvlasnicki dio na toj nekretnini, I naslieden od roditelja, je 20%. Ujak koji je dobio parnicu ne zeli nagodbu, isplatu itd I prijeti se ovrhom "na svemu sto ja posjedujem". Ja trenutno nisam u mogucnosti platiti 15,000 dug. Dali ujak moze birati predmet ovrhe prema vlastitim zeljama? Ima 3 mogucnosti: 1. 20% na nekretnini gdje smo izbubili parnicu, vrijednost circa 12,000 Eura 2. vlasnik sam u cijelini garsonijere gdje je cijela zgrada u postupku legalizacije I etaziranja, vrijednost 50,000 Eura 3. vlasnik sam zemlje u cijelini koja je predmet nerijesenog sudskog postupka (drugi ujak tuzi da je njegovo), potencijalna vrijednost 30,000 Eura Dali bilo koja od 3 mogucnosti moze postati predmet ovrhe? Hvala.
  11. Dobar dan svima, I lijepo molim za savjet u delikatnoj situaciji. Angazirala sam novu odvjetnicu za postupak koji se vec godinama povlaci po sudu jer me protustranka tuzi za utvrdenje vlasnistva. Radi se o zemlji vrijednoj cca 80 tisuca eura naslijedenu od pokojnih roditelja (I njihovih roditelja prije njih) za koju sam emocionalno vezana. Ja zivim u diaspori vec 27 godina pa sam dosta naivna u svezi Hrvatskog sudstva I kako neke stvari funkcioniraju. Pitanje: kako obecati odvjetnici nagradu/bonus itd ako uspjesno zavrsi sud i koliki iznos je (ako je) uobicajen? I zapravo kako to predociti, koje izraze upotrijebiti itd? Hvala lijepa.
  12. Molim savjet. Ja sam vecinski vlasnik 80% u posjedu nekretnine. Manjinski vlasnik ne zeli isplatu ili razvrgnuce, ne zeli komunicirati ili pregovarati. Ja razumiem moja prava i obaveze ali nisam sigurna sto NE mogu ili ne smijem ciniti bez pristanka manjinskog vlasnika? Dali mogu traziti adaptaciju? Dali moram platiti najam vlasniku koji nije posjednik? Dali sam ja sama odgovorna za uzdrzavanje nekretnine? Hvala lijepa.
  13. Molim savjet. Kako organizirati jednostavnu nagodbu sa protustrankom? Radi se o nekretnini i dugogodisnjem sudenju koje ne vodi nigdje. Dali treba koristiti odvjetnika ili neku drugu sluzbenu osobu? Hvala.
  14. Dobar dan svima, Nakon 6 godina lose I nepotpune komunikacije I poduplanih racuna dala sam odvjetnici na znanje da joj ne mogu vjerovati jer da ne radi u mojem interesu. Njezin odgovor je bio da mi je otkazala punomoc. Zatrazila sam zavrsni racun I ona ga je poslala ali na racunu nema datuma za podneske koje mi je naplatila niti objasnjenje sto je podnesak bio (tuzba, zalba itd) samo broj predmeta. Npr pise: Broj predmeta xxxx 1. rocista, kolicina 3, bez datuma kad su rocista odrzana 2. podnesak, kolicina 5, nema datuma Zamolila sam ju da upotpuni racun jer zelim znati sto placam. Njezin odgovor: "Zakonski nismo duzni navoditi datume podnesaka. To cinimo isljucivo da bi strankama olaksali snalazenje u racunu". Ocigledno, meni treba otezati a ne olaksati? Zar je to moguce? kako moze racun biti zakonski ako nema datuma usluge I objasnjenja sto je usluga bila? Radi se o povecem iznosu I nekoliko stotina stranica (naslijedila sam spor od pokojnih roditelja). Nije mi jasna njezina motivacija? Koga zatraziti za pomoc? Ovo se dogada u manjem otockom mjestu. Nisam sigurna da bi mi drugi odvjetnik pomogao protiv kolege. Savjet molim.
  15. Hvala LjuboZg! Dali jos znate dali postoji zastara na odvjetnicke facture? Iako sam ja uredno placala odjetnicu koja mi je otkazala punomoc ona mi je danas podastrijela racun za rocista iz 2008 I 2010 godine o kojima nemam prethodno saznanje niti mi ona daje objasnjenje. Hvala
  16. Nakon 8 godine suradnje s odvjetnicom (2 sudska postupa na nekretninama) Danas sam dobila email od odvjetnice da mi mmentalno otkazuje punomoc o cemu ce obavijestiti sud jer da nemam u nju povjerenja. Uvijek je postojao problem komunikacije s njene strane, morala sam traziti I izvlaciti informacije iz nje I pocekal sam vjerovati da ona zaista ne radi u mojem interesu. Zar se ne daje neki rok za otkazivanje punomoci bar dok stranka ne nade novog punomocnika (ja sam u diaspori). Dali I ja trebam pisati sudu? Hvala lijepa!
  17. Izgubila sam na sudu I imam 10% nekretnine, a protustranka 90%. Imam 12,000 parnicki trosak za platiti. Zatezne kamate nisu trazene u parnici niti navedene u presudi. Ali sad nakon presude protustranka vrsi pritisak preko svoje ( I moje ) odvjetnice da platim zateznu kamatu za 7 mjeseci. Ja sam tih 7 mjeseci provela pokusavajuci doci do racuna odvjetnice protustranke (pismeno, usmeno, preporuceno, preko moje odvjetnice) ali se oglusuju I nemam broj racuna na koji mogu platiti parnici dug. Protustranka je pocela nekretninu renovirati, I ja sasvim sigurno necu nikad dobiti ni kune na racun mog manjinskog suvlasnickog dijela. Ja bih se zapravo rado I rijesila tog dijela samo da prekinem daljnje odnose sa protustrankom. Suprug misli da im pustim da me ovrse bez prigovora sa moje strane pa neka si protustranka naplati dug iz ovrhe moje jedne desetine. Ako platim dug na steti sam 12,000 kuna a on me nikad nece isplatiti, u to sam potpuno sigurna. Moja desetina je vrijedna 8-10 tisuca Eura, ovisno tko procjenjuje, ali to mi nije toliko vazno koliko izvuci se iz vrlo destruktivne, toksicne situacije. Savjet molim.
  18. Dobar dan svima, molim savjet u svezi suda koji sam nasliedila od pokojne mame. Ona je sklopila Darovni Ugovor sa pokojnom bakom za kucu koje je baka bila vlasnik. Ugovor je ponisten na trazenje ujaka. Navodno da baka nije bila poslovno sposobna da sklapa isti. Pokojna mama je 6 mjeseci nakon Darovnog Ugovora sklopila s pokojnom bakom Ugovor o Dozivotnom Uzdrzavanju jer baka nije zeljela biti u Domu za Satrije gdje ju je ujak smjestio. Pokojna mama se sama brinula za baku 3 godina, dohranila ju I pokopala. Ujak nije nikad osporavao UODU. Dali ima smisla pokrenuti novi postupka, odnosno da li je za sklapanje UODU potrebna druga vrsta poslovne sposobnosti? Ili ponistenje Darovnog Ugovora znaci da bilo koji ugovor koji je slijedio je nevazeci? Hvala lijepa.
  19. Ivanka75 & bovu, mozda mi mozete pomoci sa daljim savjetom? nazalost ne bi htjela angazirati drugog odvjetnika jer sam pri kraju 9 godina dugog postupka koji ce se uskoro zavrsiti. Ali svakako ju necu angazirati u buducnosti. Ako je protustranka vec krenula u ovrsni postupak dali ima ikakvog utjecaja sto njezina odvjetnica odbija da joj platim trosak dosuden presudom? Dali se mogu zaliti ili slicno? Ocigledno je ovrha njima financijski probitacnija zbog zateznih kamata, zbog toga I ovakva situacija
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija