Jump to content

matejd

Korisnik
  • Broj objava

    38
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Kod načela neposrednosti treba potencirati sljedeće: da se to načelo odnosi na dvije stvari; prvo, na dokaze u postupku; drugo, na postupanje sudaca u postupku. Kod dokaza treba reći da svi iskazi moraju biti dani na raspravi neposredno pred sucima koji odlučuju, a sve isprave moraju biti priložene u izvornom obliku. Potom treba navesti izuzetke koje za to predviđa ZKP (članak o čitanju zapisnika). Glede sudaca, ključno je reći da odluku moraju donijeti suci koji su nazočili glavnoj raspravi, jer u protivnom ista mora započeti ispočetka, a treba navesti i odredbu ZKP-a o odgodi preko 2 (po novom 3) mjeseca, kad rasprava opet započinje ispočetka. Ako pitaju za razloge načela neposrednosti, treba reći da je to dodatna kontrola istih dokaza izvedenih ranije u postupku, da to omogućava da se svi dokazi, pa i oni ranije izvedeni, još dodatno preispititaju na raspravi kroz načelo kontradiktornosti i da se sucima omogući neposredna, psihološka ocjena svih dokaza.
  2. Bračni ugovor ne sastavlja javni bilježnik, već odvjetnik. Na ugovoru jedino moraju biti ovjereni potpisi. Ovisno o sadržaju ugovora, isti se i različito naplaćuje. U najgorem slučaju, da vas stvarno "opljačkaju", to je nekoliko tisuća kuna, ali kod većine normalnih odvjetnika mislim da bi bilo otprilike kn 1.000,00 - 3.000,00. Nije to velik ugovor, trebate popisati imovinu stečenu u braku i odrediti da se ta i sva druga imovina neće dijeliti, već pripada Vama s obzirom da ste je i vi i stekli. Djeteta se, pak, supruga, ne može odreći ugovorom, ali može izraziti spremnost da ga prepusti Vama. U slučaju razvoda,trebat ćete dokazivati nemoralnost svoje žene, nebrigu o djetetu i činjenicu da nije sposobna brinuti se o njemu itd.
  3. inače, mislim da se određene vrste pasa u sudskoj praksi smatraju općeopasnim sredstvom, što znači da njihovi vlasnici odgovaraju bez obzira na krivnju. Baš sam u sudskoj praksi naišao da vezan pas ne predstavlja opasnu stvar, dok nevezani predstavlja. Glede psa, ne vidim zašto bi psa oduzeli ili usmrtili, kad je i nadležna veterinarska služba ustanovila da je pitom. Glede ozlijeđenih, oni jedino mogu podnijeti tužbu radi naknade štete i tražiti naknadu imovinske štete (troškovi liječenja sl.)i neimovinske štete (strah, duševne boli i sl.), ali ovisi koliko će uspjeti. Ako je pas bio vezan, a djeca su ga izazivala, i sve se dogodilo u vašem dvorištu, ne vidim vašu odgovornost. no ako vas i tuže, pripremite se na razne (izmišljene) konstrukcije tipa "divlja životinja ugrozila dijete" i sl., a neće tražiti manje od nekoliko desetaka tisuća kuna, te u tom slučaju svakako potražite stručnu pravnu pomoć. Vaše kaznene odgovornosti po mom mišljenju nema, a glede prekršajne, eventualno po nekim posebnim propisima koje ne poznajem napamet.
  4. nažalost, jest komplicirano isključivo zbog načina na koji rade naši sudovi, tj. traže da im sve bude napisano na vrh nosa.Zakon o vlasništvu je tu i više nego jasan i ne trebaju nikakvi novi propisi, samo što ih treba znati primijeniti u skladu sa situacijom. Kao što netko prethodno reče, ta stvar bi se inače riješila u kratkoj, bezbolnoj i jeftinoj proceduri na jednostavan način da se sudu podnese zahtjev, sud eventualno izađe na teren, osnuje služnost nužnog prolaza, upiše u zemljišne knjige i čovjek ima pravo prolaza strojevima preko tuđe nekretnine uz odgovarajuću naknadu. Zakon i jest predvidio mogućnost izlaska na sud za slučaj da susjedi na to ne pristaju, ali kod nas... moglo bi potrajat ko i zaštita posjeda... godinama.
  5. Tehnički, služnost nikada nije ustanovljena, jer osnivanje prava služnosti zahtijeva pisani ugovor, a služnost nastaje tek upisom u zemljišne knjige. Drugim riječima, usmeni ugovor je ništetan, jer nema propisani oblik. A i da ima, služnost je moguće osnovati i do tzv. opoziva, pa ako je sporazum išao u tom smjeru, vlasnik poslužne nekretnine imao je pravo opozvati služnost.
  6. Odi na www.zakon.hr. Skini si novu verziju ZTD-a, pročišćeni tekst sa najnovijim izmjenama. Kada to prođeš po pitanjima koja čine literaturu, vidjet ćeš da je malo izmjena koje stvarno mijenjaju suštinu gradiva.
  7. Ako već nitko od vas 2 ne želi drugome predati svoj udio, a prodaja trećoj osobi nije opcija, onda preostaje ili likvidacija društva, ili eventualno smanjenje temeljnog kapitala, na način da se temeljni kapital jednoga od vas isplati, i time nestaje uloga jednog člana društva, dakle ostaje samo ovaj drugi, ali kapital ne smije pasti ispod kn 20.000,00.
  8. Prvo, ugovor o kojem govorite ne bi smio biti darovni, već tzv. ugovor o raspodjeli imovine za života. razlika je o tome što ga moraju potpisati svi vaši zakonski nasljednici u trenutku njegova sastavljanja (bez obzira da li im se što ugovorom ostavlja), jer u protivnom će iza vaše smrti moći od kuće tražiti svoj nužni dio, neovisno o vašoj volji. dakle, treba potpis sve vaše djece i supruge. U ostalom, ugovor je isti kao darovanje. Ako kuća nije etažirana, možete darovati samo u omjerima, kako god želite (1/3 ili 2/6, 2/3 ili 4/6), ali onda treba navesti da pojedini omjer podrazumijeva izvršavanje ovlasti samo u tom dijelu nekretnine, što će u pogledu posjedovanja obvezivati obdarenike. Ali, najbolje bi bilo da prethodno provedete etažiranje ili da se obdarenici sporazume o etažiranju kako im odgovara, time bi bili potpuno odvojeni.
  9. apsolutno nitko ne može tražiti da platite cijenu za činidbu koju taj drugi nije izvršio. naime, ugovor koji spominjete je dvostranoobvezni, pa se primjenjuje čl. 358. ZOO-a (pravilo istodobnog ispunjenja: nitko nije dužan platiti cijenu za nešto što drugi nije izvršio, makar bilo potpisano 100 ugovora). Štoviše, imali biste prema toj osobi i opravdan zahtjev za naknadu štete zbog njezinog neispunjenja ugovora.
  10. matejd

    Hitno

    ako ste jedini nasljednik i suglasni ste, nema potrebe da vaša majka traži bračnu stečevinu. Dovoljno je da u ostavinskom postupku date nasljedničku izjavu u ustupu 1/4 dijela majci, te će tako biti provedeno u zemljišnim knjigama.
  11. Do podataka se može doći na način da napišete dopis HZMO-u (zagreb, tvrtkova 5)u kojem tražite da vam dostave podatke o obvezniku. Uz zahtjev morate kopirati presudu kao dokaz pravnog interesa i navesti da su vam podaci potrebni radi naplate alimentacije. Na zahtjev je HZMO dužan odgovoriti. U odgovoru će pisati kod koga je i od kada obveznik zaposlen, odnosno da li ostvaruje prihode po nekoj drugoj osnovi, npr. mirovina i sl. Glede kaznenog djela na koje mislite (povreda dužnosti uzdržavanja), vaša je mogućnost da podnesete kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, oni odlučuju o progonu, a u konačnici progon možete preuzeti i vi. Za podnošenje prijave ne treba proteći rok, potrebno je da on nije plaćao alimentaciju (načelno makar i 1 mjesec). No, njegova kaznena odgovornost ne znači i naplatu. ako imate presudu, pribavite podatke od HZMO-a i idite u ovrhu na njegovim primanjima.
  12. Što se tiče darovnog ugovora, neće biti nikakvog problema, sve detalje koje ste naveli ne treba navoditi u ugovoru. Međutim, kod provedbe tog ugovora u gruntovnici (uknjižba) baka mora dokazati istovjetnost svog identiteta- prvenstveno vjenčanim listom i drugom potrebnom dokumentacijom (kojom, ovisi o detaljima slučaja), dakle da su upisana osoba i ova koja daruje jedna te ista osoba. To nije nužno za valjanost darovnog ugovora, samo će je trebati priložiti uz prijedlog za uknjižbu na temelju ugovora.
  13. 1. Što se tiče vaših prava, riječ je o izvanbračnoj zajednici (samo ako ste živjeli zajedno, s obzirom da se u njoj rodilo zajedničko dijete, u skladu s čime sva imovina jednoga od vas, stečena za vrijeme trajanje te zajednice ili iz sredstava ostvarenih u toj zajednici, predstavlja suvlasništvo. drugim riječima, dijeli se po pola. Nažalost, to se ne ostvaruje bez parnice, koja je u ovakvim slučajevima prilično komplicirana. Alimentacija pak ne ovisi o tome jeste li živjeli zajedno ili ne. 2. što se tiče upisa vašeg bivšeg partnera kao oca, kod upisa rođenog djeteta u maticu rođenih pozvat će vas se da naznačite ime oca. ako to ne učinite, ne mogu vas prisliti i dijete će biti upisano s naznakom "otac nepoznat". To znači da ne možete tražiti alimentaciju. ako pak njega naznačite kao oca, pozvat će ga se da prizna dijete. ako to ne učini, centar za socijalnu skrb imat će dužnost pokrenuti postupak radi utvrđivanja očinstva (dakle, ne vi o svom trošku). Kada bude utvrđeno očinstvo, možete tražiti alimentaciju. 3. Alimentacija je jedno, a njena naplata drugo. Nije upitno da ćete ishoditi ispravu po kojoj je otac dužan plaćati za dijete (to bi okvirno bilo cca kn 1.000,00, ali s obzirom da ima dvoje druge djece, realno znatno manje, cca 500-700), ali problem je kako se naplatiti. U svakom slučaju, to će biti znatno otežano, ali nikako nemojte tražiti da vam plaća na ruke, već automatski skidanjem sa plaće. Samo 1/4 njegove plaće "oslobođena" je podmirenja alimentacije. Za sve ovo morat ćete obavezno potražiti usluge odvjetnika. Ako želite besplatno zastupanje, morate se obratiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori s posebnom molbom, kako bi vam se ono osiguralo.
  14. Ne razumijem potpuno, ali ako misliš na nenovčani zahtjev (npr. poništaj odluke o otkazu), onda je zahtjev ili usvojen ili nije, pa nema postotka u uspjehu, a ako je zahtjev novčani, pa dio bude odbijen (npr. traži se veća plaća od one koja pripada), onda utvrđuješ postotak uspjeha (omjer prihvaćenog i odbijenog) ili možeš dosuditi i da svatko snosi svoje troškove (ako je uspjeh otprilike polovičan). Ako se novčani i nenovčani zahtjevi kumuliraju, onda to trebaš obračunati za svaki posebno.
  15. sud mu je vjerojatno ostavio rok da nakon savjetovanja da svoje očitovanje. U svakom slučaju, ako je predložio vještačenje nad vama, onda ga mora i platiti. ako ne plati, sud nastavlja postupak bez vještačenja. ako se vještačenje ima provesti nad njime, a on ga izbjegava, sud također mora u tom slučaju od takvog vještačenja odustati i donijeti odluku. Ako sud radi promptno, to ne bi trebalo uzeti više od nekoliko mjeseci u najgorem slučaju.U svakom slučaju, do konačne odluke dijete s nekime mora živjeti. Ako trenutno živi s vama, onda će to ostati sve i do konačne odluke.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija