Jump to content

nikolo

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    nikolo je reagirao na G-man u Beznačajan prekršaj- čl. 24a Prekršajnog zakona   
    Prema mojim saznanjima, bilo je pokušaja, ali neuspješnih.
    Naš zakonodavac je odlučio trenirati strogoću na drogama, što apsolutno podržavam kod teških droga, kao i onih koje imaju specifičan (složen) način proizvodnje, no kod marihuane mi se to čini preradikalnim stavom, čak i licemjernim ponekad. Licemjernim u kontekstu da osoba ovisnika nema pravo da si sama posadi par stabljika za vlastite potrebe, stoga marihuanu nabavlja kod dilera, što dovodi do paradoksalnog zaključka da država legislativom faktički potiče dilanje?! Jer realno, ovisnik neće stati i on će drogu nekako nabaviti, ako je sam posadi, odgovara kazneno, ako je nabavi kod dilera, odgovara prekršajno, pa procijenite sami koju će varijantu odabrati.
    No, praksa je takva kakva jest i budući se ona neće mijenjati, ostaje jedino da se proba promijeniti zakon, što jedna politička opcija pokušava uvrstiti u raspravu pred Saborom, međutim zasad neuspješno.
    Zanimljiv je stav našeg zakonodavca da praktički većim zločincem ispada osoba koja posadi par stabljika marihuane (za sebe) od one koja je odgovorna za gašenje ljudskog života ili za ekonomski krah desetina tisuća ljudi.
  2. Sviđa mi se
    nikolo je dobio reakciju od G-man u Porez - služnost   
    Pozdrav,
     
    zanima me da li se kada se prilikom osnivanja prava služnosti prolaza i provoza kroz određeno zemljište uz novčanu naknadu vlasniku poslužne nekretnine plaća porez?
    U ugovoru o osnivanju prava služnosti navedeno je da će se vlasniku poslužne nekretnine platiti 2.000 Eura u gotovini.
    Da li je on na taj iznos dužan platiti porez, ako da koliko ?
    Da li se se ako se navede manji iznos, npr 500 Eura plaća manji porez ili porezna sama određuje koliko on iznosi prema svojim tabilcama ?
     
    Hvala
  3. haha
    nikolo je reagirao na sevo u Put - javno dobro u općoj uporabi neotuđivo vlasništvo grada.   
    Poštovani,
     
    Tako je. To je nerazvrstana cesta i sredstva za njezino sređivanje idu iz komunalne naknade odnosno komunalnog doprinosa.
     
    No drugo je pitanje da li jedinica lokalne samouprave (dalje: JLS) ima interesa i sredstava za uraditi to iskolčenje i uređenje.
     
    Smatram da bi Vam prvi korak trebao biti posjeta upravnom odjelu Vaše JLS zaduženog za komunalno gospodarstvo, prezentiranje o kojem se putu radi i postavljanje pitanja što oni misle o tome, te naravno isticanje Vašeg zahtjeva da se taj put očisti, uredi i iskolči, budući se radi o javnom putu koji vodi do Vaše nekretnine. Ako se ne radi o većem zahvatu, JLS ima mogućnosti to odraditi putem svog komunalnog poduzeća u okviru redovnih poslova. Ako je riječ pak o većem zahvatu (iskolčenje), to treba planirati u proračunu JLS, što bi značilo da je ove godine kasno za to, ali se može staviti zahtjev da se to ugradi u proračun za 2018.g. (planiranje proračune kreće početkom listopada svake godine).
     
    Održavanje javnih puteva i cesta je obveza JLS sukladno Zakonu o kominalnom gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu koju je donijela Vaša JLS. Tu nema nikakve dvojbe.
     
    Prilikom posjete upravnom odjelu, vodite računa da li uredno plaćate komunalnu naknadu, kako biste spriječili diskreditaciju.
     
    Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.
     
    Lp.
  4. haha
    nikolo je reagirao na G-man u Agecijska provizija za neizvršenu uslugu   
    Pogledajte ugovor koji ste potpisali i pravila za "izvan-agencijsku" prodaju te sukladno tome, koja su prava Agencije ukoliko do toga dođe.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija