Jump to content

nina_d

Korisnik
 • Broj objava

  337
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O nina_d

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. poslodavac vam ne može dati otkaz na temelju toga što ste otvorili bolovanje, niti bi vam smio prijetiti istim. Vrijedi za sve. Međutim, ukoliko ste izostali s posla, a niste za sve dane izostanka donijeli doznaku ili se niste javili poslodavcu to je već povreda radne obveze.
 2. nina_d

  otpremnina

  Možete je potraživati tužbom ili ovrhom, probajte im prvo uputiti koji pisani zahtjev da vam ispate ono što duguju. Propust da u odluci o otkazu nije navedena otprmnina (ako nije) na utječe na to da imate pravo na nju i to jednu trećinu prosječne mjesečne plaće koju ste ostvarili u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada u tog poslodavca. Prava iz radnog odnosa zastrjevaju za tri godine.
 3. U objavljenom natječaju se tražio iznos zakupnine, obrt ponudi cijenu tu i tu i bude odabran, nigdje govora o pdv-u, zaključi se ugovor kojim je ovaj obrt kao zakupoprimac obvezan platiti cijenu zakupnine (iz ponude), opet ni u ugovoru nema ništa o pdv-u. Da li na tu cijenu zakupodavac obračunava PDV ili ne? Ide li se za tim da ako ništa nije naznačeno da se podrazumjeva da je cijena bez PDV ili volja ugovornih strana da su ugovorile tu i tu cijenu pa zakupodavac nema još pravo obračunati i PDV? Hvala unaprijed
 4. Donošenjem zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilinih radnika i ... prestao je važiti pravilnik o ukupnom trajanju vremena upravljanja ovzilom, odmorima vozača... E sad ovim novim zakonom propisano je da se isti ne primjenjuje na vozila javnog linijskog prijevoza na linijam aukupne udaljenosti do 50 km. (dakle većina javnog gradskog prijevoza) Koji se zakon ili pravilnik primjenjuje na ove vozače i njihovo vrijeme vožnje, Zakon o radu?
 5. radnik je u srpnju navršio 65 godina života i ima preko 30 godina staža. Nalazi se na bolovanju. Po zakonu o radu ispunjenjem ovih uvjeta radniku prestaje ugovor o radu osim ako se radnik i polodavac drugačije ne dogovore. Međutim to se tek sada primjetilo. Smije li mu polodavac sada jednostrano donijeti odluku o prestanku radnog odnosa temeljem ovih ipunjenih uvjeta iako mu se isplaćuje nakanda za bolovanje. Može li se to smatrati prešutnim dogovorom oko nastavka ugovora jer je radniku u radnom odnosu još uvijek, gotovo dva mjeseca nakon ipunjenja uvjeta. unaprijed zahvaljujem na svim mišljenjima
 6. točno, ali mislim da u vrijeme donošenja ovog pravilnika ( a pretpostavljam da su se neke odredbe u postupcima izmjena prepisivale) nije ni bilo potrebe za normiranjem ovih 45 godina staža, odnosno isplate jubilarne, vjerovatno zbog vojske i manjeg godina staža za žene kao uvjet za mirovinu. Međutim, danas je sasvim izgledna situacija radnika koji rade 45 godina. Tako da ispada da ih se nagrađuje jubilarnim nagradama do zaključno 40 godina staža, a kada navrše 45 ne. Uglavnom, u ovoj situaciji je radniku ponovljen iznos jubilarne za 40 godina staža, a u odluci je samo navedeno taj i taj radi od tada do tada i isplaćuje se toliko i toliko....
 7. Hvala na odgovoru, tako sam i pretpostavila, no kako veći dio zaposlenih ne uspije iskoristiti GO do zadatog datuma možda bi se i njoj moglo tolerirati korištenje nakon 30.06. Znači, ona ostvaruje pravo na GO za 2009 iako nije radila ni jedan dan, vrijedi li isto i za radnika koji je bio na bolovanju od primjerice sredine 2008 i vrati se na posao 2010.
 8. vezano uz prijašnje pitanje, Pravilnikom su određeni iznosi do zaključno 40 godina staža, (odnosno iznosa od 5.000,00 kn), što s radnikom koji navrši 45 godina radnog staža, a Kolektivnim ugovorom je doslovno prepisana ova odredba i nigdje se ne spominje 45 godina. Nema smisla da se nekoga nagrađuje do 40, a za 45 ne.
 9. da malo aktiviram ovu temu, što je s majkom koja se nakon korištenja rodiljnog dopusta na posao vratila u svibnju 2010.,nije radila cijelu 2009., ima li ona pravo na godišnji iz 2009.
 10. Ponekad su u kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu utvrđene mogućnosti ocjenivanja radnika u kojem slučaju plaća može varirati primjerice od -10% do +10%, bazira se na ocjenjivanju neposrednih rukovoditelja, a u principu predsjednik uprave/direktor donosi odluku.
 11. Mislim da vam je tu i dalje bitna samo plaća, odnosno iznos iste, a ne radno vrijeme. Primjericie netko s pola radnog vremena može ugovoriti veću plaću nego netko s punim, tako da vjerujem da vam je i dalje samo bito u koji "platni razred" upadate.
 12. Pretpostavljam da su vas odbili nekim rješenjem, na dnu bi vam trebala biti napisana uputa o pravnom lijeku, rok računajte od dana primitka rješnja, odnosno slijedeći dan je prvi dan roka i vodite računa da budete u roku. Vaše ime kao žalitelja napišite u gornjem lijevom uglu, malo ispod u desnu stranu napišite naziv tijela kojemu upućujete žalbu (to vam treba pisati u uputi o pravnom lijeku) dokument naslovite kao žalbu i ukratko izložite razloge zbog čega se žalite. Žalbu pošaljite u broju primjeraka koji vam je naveden u uputi.
 13. Radnik je zaposlen u d.d.-u na puno radno vrijeme, sada bi se zbog određenih povlastica želio zaposliti u drugoj tvrki (da može voziti službeno vozilo ili plovilo te druge tvrtke), tamo ne bi uopće radio već se samo "vodio na papiru". Intencija je da druga tvrka nema troškova ili barem ne većih troškova zbog njega. Volonter? Kako zbog radnog vremena jer već radi osam sati dnevno? Svaka ideja je dobrodošla, hvala.
 14. radnik je u 2007. godini otvorio bolovanje i na istome neprekidno bio do svibnja ove godine, ima li pravo iskoristiti neiskorišteni godišnji odmor za 2007. godinu?
 15. Pogledajte čl 76. Zakona o radu (Narodne Novine 149/09). Ukoliko se razumno možete dogovorti s polsodavcem razgovarajte s njim i pokušajte iznaći neko rješenje, ako to nije moguće tražite od njega pisani nalog da vas se uputi na novo radno mjesto, recite da ste sklopili ugovor o radu za vaše radno mjesto koje sada imate i plaću koju sada imate. Ugovor o radu je dvostrani pravni odnos i ne može se mijenjati voljom samo jedne ugovorne strane. Trebalo bi provjeriti da li u tvrtci u kojoj ste zaposleni postji pravilnik o radu ili kolektivni ugovor jer odredbe istih ponekad i regliraju ovu materiju na način da radnik, čak i kada ga se zbog određenih okolnosti premjesti na drugo radno mjesto zadržava pravo na raniju plaću. Na raspolaganju su vam još inspekcija rada i sindikat.
×
×
 • Napravi novi...