Jump to content

cookie-cookie

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Što se tiče mogućnosti da neki drugi muškarac traži utvrđivanje očinstva, to je moguće na način propisan čl. 83. ObZ-a - naime, muškarac koji koji sebe smatra ocem djeteta mora istodobno zatražiti i osporavanje očinstva upisanom muškarcu i utvrđivanje njegovog očinstva (pogledajte čl. 83.). Dakle, treći muškarac ne bi mogao samo staviti zahtjev za osporavanjem očinstva upisanom muškarcu. Također, ako želi da on bude utvrđen ocem, logično, mora najprije osporiti upisano očinstvo. Sve to služi sprječavanju situacije u kojoj bi dijete ostalo bez upisanog očinstva (a naravno, nastoji se i otkloniti mogućnost zlonamjernog postavljanja takvih zahtjeva od strane trećih osoba). Napominjem da je u ovom slučaju rok prilično kratak (1 godina od upisa priznanja očinstva u maticu rođenih) pa je moguće da je u Vašem slučaju već i to postalo nemoguće. Ako je protekao taj rok, osporavanje bi bilo moguće još od strane djeteta (do 25. godine života) i, kako sam već napisala, samog muškarca koji je dao priznanje (najkasnije do 7. godine djetetova života, v. čl. 82.). Pozdrav.
  2. Poštovana karolina-drago, ako sam dobro shvatila, majka djeteta sada želi osporavati očinstvo i to izvanbračno očinstvo svog djeteta. Po Obiteljskom zakonu ona na to uopće nema pravo. Naime, kada je u pitanju dijete rođeno u braku, presumira se očinstvo muža majke (čl. 54. ObZ-a). Kada je u pitanju dijete rođeno izvan braka, očinstvo se utvrđuje priznanjem ili sudskom odlukom (sukladno čl. 55. ObZ-a). U ovom slučaju očito postoji priznanje oca. Za upis priznanja očinstva izvanbračnog djeteta u maticu rođenih potreban je pristanak majke (čl. 61. ObZ-a). Upravo zbog te činjenice, da je morala dati svoj pristanak, što uključuje i mogućnost da je bila svjesna da muškarac koji izjavljuje priznanje nije stvarno i otac, ona nema kasnije pravo osporavati takvo očinstvo (dok bračno očinstvo ima pravo osporavati). U ovom slučaju očinstvo bi mogao osporavati taj muškarac, i to u propisanom roku (pogledajte čl. 82. ObZ-a) ili dijete (čl. 75). Što se tiče moguće naknade štete zbog majčina ponašanja, iskreno, teško da bi s takvim zahtjevom otac uspio. Međutim, on može sudskim putem pokušati ostvariti svoje pravo na viđanje djeteta. Kažem pokušati jer nerijetko stranke ne poštuju niti pravomoćne sudske presude. Pozdrav.
  3. Poštovani VVEdrane, evo vam ocjena jednog pravnika kojemu je bliska tema obiteljskog prava. Odredbe Obiteljskog zakona su takve kave jesu RADI ZAŠTITE INTERESA DJETETA jer ti interesi imaju prednost pred interesima roditelja, a ne radi ugnjetavanja Vas niti bilo kojeg drugog biološkog roditelja. Vi ste ti koji se trošite u nerviranu zbog komplicirane procedure. Jednostavno se pomirite s time da je ta procedura takva i gotovo. Što se tiče prijedloga za izmjenu te procedure, točnije, predložene izmjene čl.54. Obiteljskog zakona kou spominjete, usuđujem se reći da nisu neke šanse da se ta promjena i dogodi (barema prema mišljenju jedne od osba koja je sudjelovala u pisanju Obit. zakona, a koju sam pitao baš za tu moguću promjenu). U svakom slučaju, želim sve najbolje i Vama i Vašem djetetu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija