Jump to content

djelaca

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je djelaca objavio

  1. Prepiši obrazloženje presude u potpunosti. Da shvatimo slučaj. Poslodavac je odgovoran za organizaciju i provedbu zaštite na radu. Radnik je obvezan obavljati poslove sa dužnom pozornošću i prema uputama na radu, te postupku i načinu obavljanja radnih postupaka za koje je osposobljen za rad na siguran način, te poslodavac posjeduje dokaz o tome.
  2. Posebni uvjeti rada odnose se na sposobnosti radnika prema propisanom pravilniku gdje radnik mora osim obrazovanja posjedovati psihofizičke predispozicije, liječničke mogućnosti obavljanja određenog posla, te biti stručno osposobljen za rad (npr. vozač viličara, kotlovničar, kompresorist, vatrogasac, rad u hladnjačama, rudnicima i sl). Otežani uvjeti rada odnose se na propisivanje uvjeta rada koji se odnose na radno mjesto, te su uzročno vezani u 99 % slučajeva na posebne uvjete rada. Npr: imamo radno mjesto trgovac koji ako radi na posluživanju kupaca, radi isključivo u prodajnom prostoru (ne radi paralelno i poslove skladištara) nema otežane uvjete rada. Uvjeti rada postaju otežani u tom smislu kada se tom trgovcu u opisu poslova pojavi povremeno rukovanje viličarom zbog utovara ili istovara robe, te korištenje viličara za prijevoz robe od skladišta do prodajnog prostora i slaganje robe. Ovo je samo jedan od primjera. Otežani uvjeti rada ovise o opisu poslova radnika odnosno obavljanju poslova u svom redovitom radu. Možemo zaključiti da je u 99 % slučajeva otežani uvjet rada povezan sa poslovima s posebnim uvjetima rada, te u 1 % rada ulaze otežani uvjeti zbog rada u smjenama, rad vikendom i blagdanom i slično.
  3. Po prijavi ozljede na radu i priznavanju ozljede od HZZO, imate pravo dalje postupati u privatnoj parnici za naknadu štete. Dobro je provjeriti da li ste bili osigurani dodatno u društvu u kojem radite, a ne odnosi se na osnovno osiguranje u svezi sa radom. Te iz vašeg teksta nije vidljivo kako je ozljeda nastala i kojim se šiframa radi iz obrasca o prijavi ozljede prema tiskanici koja je predana u HZZO.
  4. Nažalost Vašu, Ako poslodavac nije prijavio ozljedu na radu, zakonodavac je dao tu mogućnost radniku. Pa kako je niste iskoristili u propisanom roku do 8 dana od događaja, smatra se kako se nije niti dogodila. Ulaziti u parnicu sa poslodavcem a bez procedure prijave teške ozljede na radu, ostaje dokazni materijal koji ovako gledajući bez uvida u dokumentaciju ne ide Vama u korist. Propustili ste prijaviti ozljedu (događaj) a sada bi po njemu tražili naknadu i sve ostalo što ide uz navedeno. Nažalost neće ići.
  5. Ukratko, Za Vaše probleme dobra je adresa Državnog inspektorata za nadzor u podrućju zaštite na radu koji će provjeriti po anonimnoj dojavi stanje u radnom okolišu vašeg radnog mjesta, odnosno sustav zaštite na radu u društvu/obrtu kojem radite. Više na web: http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa/ Ukratko ovo što ste naveli ima osnove sa radnom okolinom u kojoj radite. Po prijavi inspoekcija će provjeriti kompletno stanje zaštite na radu, te će utvrditi kemijske čimbenike u radnom prostoru i rješenjem utvrditi poslodavcu rokove za provođenje. Naravno ovo je krajnja opcija ako sa poslodavcem ne možete naći zajednički jezik oko problema.
  6. Svakako se slažem sa kolegom da je neosporno pravo na naknadu plaće zbog privremene nesposobnosti za rad. Poslodavac je najavio otkaz ugovora koji je bio na određeno vrijeme, jer da nije smatralo bi se da je ugovor na radu na određeno, prešao na neodređeno drugi dan iza temeljnog dogovora.Znači da poslodavac nije najavio otkaz sa 30.09., tada bi od 01.10.bili na neodređeno ili bi Vam se ponudio ugovor na određeno na slijedeće razdoblje. Ono što imate pravo za preostali godišnji trebali ste dobiti plaćeno dane godišnjeg, ako ih niste mogli koristiti iz određenih uvjeta. Ne vidi se da li je ozljeda na radu evidentirana kao teška ozljeda i da li je sve poduzeto po zakonskim propisima u slučaju teške ozljede na radu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija