Jump to content

Tomcat

Korisnik
  • Broj objava

    48
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Tomcat objavio

  1. Eto, sada mi je sve jasno. Tu je ta razlika. Ja odlazim sporazumno u mirovinu i dobit ću po Kolektivnom ugovoru otpremninu, koje nija nešto, a on odlazi sporazumno kao tehnološki višak na burzu, mada ima uvjete za prijevremenu mirovinu. Radi toga je dobio 10 puta veću otpremninu, bit će na burzi do 41 god. staža i onda u mirovinu. Hvala. 31.12.2023. imat ću 61 god i 7 mjeseci. i 39,2 god. staža.
  2. Odmah da napišem da sam pročitao ovdje na forumu da je dokup staža ukinut i postoji samo dokup mirovine, ali onda mi nešto nije jasno. Dakle ja idem u mirovinu 31.12.2023. i imam malo više od 39god. staža. Znači sa firmom imam sporazumni otkaz radi odlaska u mirovinu. Kolega sa posla je izabrao drugi način. On je izabrao sporazumni otkaz, ali neće ići u mirovinu, već na burzu par mjeseci i teko onda u mirovinu. OK, svima je poznato zašto tako. Ali sada dolazi ono najvažnije. On ima 62 god. i 40 god. staža i kupit će dodatno 12 mjeseci staža kako bi imao 41 god. i tako izbjegao penalizaciju. Dakle ne radi se o dokupu mirovine, već dokupu staža. Rekao da će za 12 mjeseci platit 1200€ i tako steći 41 god. staža. Da li mi to netko može objasnit. Da li bi onda i ja mogao ako bi se za to odlučio kupit 2 god. i tako doći do 41 god.
  3. prof, tako sam (smo) i napravili. U ponedjeljak ću dobit potreban papir na kojem upravo to piše. Zadnji radni dan je 30.12., a sa 31.12.2023. kreće mirovina. Jučer sam dobio poštom od HZMO-a zahtjev da im predam radnu knjižicu, jer sam pokrenuo pretkompletiranje preko e-Građana (HZMO) pošto mi u pvb za ukupni staž fali za jednu godinu 8, a za drugu 6 mjeseci. u Radnoj knjižici i na HZMO se vidi da sam te mjeseca radio. Skenirao sam knjižicu da ne bi kasnije bilo nekih problema. Znači definitivno za te dvije godine (1987 i 1991) mora biti u konačnici veći pvb, pa time i pbv za sveukupni staž. Samim time i mirovina bi trebala biti malo veća, možda 1€.🙂
  4. Krajem ove ili početkom druge godine idem u mirovinu. Ono što je sigurno da ću dobiti otpremninu za odlazak u mirovinu, ali, sada nastaje problem. Da li ta otpremnina ulazi u prosjek plaće. Zašto to pitam. Jer radi toga ne znam da li mi se više isplati ići u mirovinu 31.12.2023. ili 1.1.2024. Prosječna neto plaća za ovu godinu će biti 915€ i samim time je niža od prosječne državne plaće za 2022g koja je koliko vidim 7653kn (1015€). Ako bi otpremnina ušla u prosjek neto plaće, onda bi mi prosjek bio 1130€. Ali prosjek prosječne državne neto plaće za 2023g će biti viši od 1150€, tako da po svemu mi se više isplati ići u mirovinu 31.12.2023. Jer mi to netko može potvrdit. Namam nikoga relevantnog da ga to pitam, a svaki € više će dobro doći. PVB mi je 1,058. Za razdoblje 1985-2022g. Po meni ono što sam uspio shvatiti ako bi išao u mirovinu 31.12.2023. onda mi ova 2023g ne bi ušla u prosjek za PVB jer bi mi time pokvarila prosjek i tako smanjila malo mirovinu.
  5. prof, ili neto drugi. Da li mi se može nešto još pojasniti. Ako mi je prosječna godišnja plaća za ovu godinu (2023) manja od Republičke prosječne isplaćene plaće koja je u 2022 god. bila 7.653kn (1015,7€), da li je pametnije onda ići u mirovinu krajem ove godine, točnije 30.12.2023. umjesto 05.01.2024. kako sam pisao, jar mi onda ne bi u prosjek ušao faktor 0,92 za ovu godinu već 1 po državnoj prosjećnoj plaći. I pitanje u vezi penalizacije. Da li se penalizacija računa po mjesecima, ili danima. Hoću pitat što ako na dan umirovljenja imam penalizaciju za točno 43 mjeseca, ili za 43 mjeseca i 7 dana. Znam da je po mjesecu 0,2%. Da li to znači da je po danu 0,0066666% ili se onda zaokružuje pa bi penalizacija bila za 44 mjeseca.
  6. Znači da će mirovina biti veća kada se prebaci sve iz Ii mirovinskog stupa u prvi. OK. A znate i sami da će PVB biti zanemarivo veći kada se ona primanja iz 1987 i 1991 koja fale uvrste u proračun, jer je VB za 1987 (fali 8 mjeseci) 0,37. a za 1991 (fali 6 mjeseci) 0,58. Za ovu zadnju godinu ako se usporedi prosječna mjesečna plaća od 2022 god. koja je 7.653kn, VB će biti oko 1,07. Po tome će PVB biti zanemarivo veći. Pošto imam sve papire od svih plaća, tako imam i platne vrećice iz tog doba za te dvije sporne godine i platne listiće u njima. Ako zatreba, Joker je tu.😉 Hvala još jednom za izračun. Nadam se da je to sa penalizacijom 8,6%.
  7. Prof, Što reći nego puno hvala. Čekam još papir iz ljudskih resursa (kadrovske) i onda idem sa time u Tvrtkovu i tada ću podnijet zahtjev i za pretkompletiranje. Znači ipak će biti nešto od 14 mjeseci u borbenom sektoru. Hajde, bar nešto. Ali nešto bi me isto zanimalo. Shvaćam da će mi PVB malo porasti kada se kopletiraju one dvije godine u kojima fale mjeseci (1987 i 1991), ali što ako će mi ova zadnja 2023 god. srušiti taj prosjek. Da li to znači da će mi onda i mirovina biti malo manja. To mi nije jasno, bez obzira što će ta godina dati najveću godišnju svotu u prorčun. i još nešto. Zašto se stalno navodi u proračunima najniža i najviša mirovina. Isto tako po ovom izračunu znači da neću imati kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa, jer je premala. Dodatak. Ne znam da li će biti kakav utjecaj što sam malo prije zatražio zahtjev za pretkompletiranje preko e-građana na HZMO stranici.
  8. Sve se ipak dogovorilo sporazumno, tako da je sada sve OK. Inaće je ukinuo rad od kuće.
  9. Nakon dugo vremena evo još jednog sa pitanjem o prijevremenoj mirovini. Rođen sam 03.06.1962. i odlazim u prijevremenu mirovinu 05.01.2024. Na taj datum imat ću staža 38g i 2 mjeseca. Dao sam si izračunati mirovinu preko e-građana i HZMO-a. i bar po onome što shvaćam ispada da bi mi mirovina bila oko 550€. Ali postoji problem. Fale podaci o plaći u dvije godine. U jednoj fale 8 mjeseci, a u drugoj 6 mjeseci. U radnoj knjigi i na HZMO vidljivo da sam radio to vrijeme. Ustvari pošto sam radio u jednoj firmi cijelo vrijeme, nije bilo nikakvog prekida radnog odnosa. Da li bi bilo dobro kada ću otići u Tvrtkovu to im reći, ili će to oni samo primijetiti. Čudi me da nisu do sada. Da nastavim, isto tako u tom izračunu fali i ova 2023 god. tako da se nadam da će radi ovih još neubačenih podataka iz te dvije godine i ove 2023. biti veća. PVB je 1.058. I još nešto. Bio sam branitelj u borbenim sektoru 14 mjeseci. Da li ću imati neke koristi od toga. Ne znam da li su potrebni još neki podaci za izračun.
  10. Tako je. Radio bi od kuće, a ne u firmi tih potrebnih 2 mjeseca. Sutra ću vidjet što će mi reći sindikat. Borbena7 Ništa od toga. To je ukinuo novi direktor. U kolektivnom još piše: Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog ponašanja radnika, Poslodavac je dužan upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka kršenja tih obveza. Prije redovitog otkazivanja uvjetovasnog ponašanja radnika Poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju odbranu osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od Poslodavca da to učini.
  11. Imam jedno pitanje u vezi ove teme. Na znam kako bi sada sve to napisao, pokušat ću. Dakle ovako. Poslodavac je prije tri godine (korona) sve nas koji smo mogli poslao na rad od kuće. To je trajalo oko 2 god. i zadnju godinu se nekima od nas produljili rad od kuće radi raznih razloga. Bolest, skrb za teške bolesnike i sl. I sada odjednom bez najave, poslodavac uklda svoje odobrenje koje traje do kraja godine i naređuje dolazak na rad u firmu drugi tjedan. Znam da na to ima pravo, ali kod mene se u međuvremenu razbolio otac (Alzheimerova demencija) i naprasto nije moguće u tako ga kratkom vremenu negdje smjestiti, pa sam odlučio dati otkaz. E sada po kolektovnom ugovoru ja imam pravo na 4 mjeseca otkaznog roka, ali se to odnosi na redovit otkaz (poslovno i osobno uvjertovan). Ali postoji još nešto. Radniku kojem se ugovor o radu otkazuje radi povrede obveze iz radnog odnosa ponašanjem radnika, u mojem slučaju taj bi otkazni rok bio 2 mjeseca. Što sam htio pitat. Imam uvjete za prijevremenu mirovinu, ali bi htio da studeni i prosinac uđu u obračun mirovine, ustvarti cijela 2023 god. odnosno da bi sa 02.01. 2024. krenuo u mirovinu. Pošto je to ovako nemoguće, jer će mi radi toga manjakt 58 dana (imam još GO), u mirovinu bi krenuo 30.11. 2023. Što bi se desilo da prestanem dolaziti na posao, ven nastaviti rad od kuće? Po KU najprije bi od poslodavca dobio pisano upozorenje i ukazati na moguć otkaz i tek nakon toga vjerijatno bi krenula 2 mjeseca otkaznog roka. Sada pitam stručnjake da li ja to točno shvaćam KU. Na taj način postao bi umirovljenik iza NG, odnosno poslije 01.01.2024. što mi je i cilj. Ako može malo hitniji odgovor. Znam da postoji bolovanje, ali to ne želim. Imao bi pravo i na tri slobodna dana za njegu bolesne osobe i 30 dana neplaćenog.
  12. Hvala na odgovoru. Da, samo sam ja unesen u ugovoru o doživotnim uzdržavanju, ali za zemljište, kuću i sve što sa nelazi u njoj. Jasno mi je ako jednog dana zadržim 1/2 vlasništa na Vikendici da time sva moja pitanja rješavam. Znači postoji kod darivanja ta mogućnost koju ste napisali. Da to mi je jasno samo za moj darovani dio. Ma bitno da ta mogućnost postoji, ako će je htjet prohvatit, ako ne, onda će biti 50/50. Hvala još jednom
  13. Jednostavno ne znam u koju grupu bi svrstao ovo moje pitanje. Dakle imam oca sa kojim živim u njegovoj kući i sa kojim sam napravio ugovor o doživotnom uzdržavanju. Dakle tu je sve čisto. Ali postoji i drugi dio, a taj je da otac ima i kuću za odmor koji ćemo naslijediti moja sestra, dakle njegova kćer i ja. E sada na koji način bi se ja mogao odreći svog dijela, jasno ako ona na to pristane, ali na taj način da joj poklonim svoj dio, ali da ju ne može prodat ili iznajmit bez mog pristanka. Da li se takvo što može napraviti na ostavini našeg oca, ili bilo kako drugačije. Znači da joj ja poklonim svojih 50%, ali uz uvijet dok živim da mogu boraviti u njoj ili pak uz moj pristanak da ju se može prodat.
  14. Hvala na pojašnjenju. Znači nema problema kao takvu je upisat u taj Ugovor. Inaće kuća za odmor ima adresu, pa tako i ime ulice i kućni broj. E sada koliko vidim taj bi ugovor trebao ovjeriti sudac nadležnog suda (može pomoć kojeg) ili bilježnik. Da li se ugrubo znaju troškovi za taj Ugovor kod suda i Bilježnika?
  15. Pošto i ja imam jako sličan slučaj, u trećem postu mi je sve jasno osim jednog detalja. Da li u Ugovoru o ustupanju i raspodjeli imovine za zivota može stajat kuća za odmor koja nije uvedena u katastar i gruntovnicu, ali zemljište na kojoj se nalazi posjeduje k.č. i vlasnički list. Kuća za odmor ima građevinsku dozvolu i i sve potrebne priključke (vodovod, kanalizacija i struja). Znači da li se kao takva može upisati u taj Ugovor, ili bi je trebalo najprije uvesti u Katastar. Nadam se da nisam previše zakomplicirao.
  16. Matrix76 Hvala. na odgovoru. Postavit ću na tom linku dodatno pitanje.
  17. Pošto sam laik po pitanju pravnih pitanja trebao bih savjet što i kako izraditi Darovni ugovor ili ugovor u Nasljeđivanju. Moj otac bi htio za svog života riješiti raspodjelu njegove imovine na mene i brata. Usmeno smo se svi tri dogovorili da stan u kojem živim sa ocem ide meni, a kuća za odmor bratu. Sada me zanima na koji način najkvalitetnije napraviti takav ugovor ili kako bi se to već zvalo. Da li bi to morao biti ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, darovnica, oporuka itd. Krajnji cilj bi trebao biti da ja i brat nemamo mogućnost nakon smrti oca tražiti naknadno neki dio od unaprijed napisanog dokumenta. Da li brat i ja to možemo riješiti bez oca, odnosno da se već sada dogovorimo tko će što naslijediti poslije oca, jasno papirnato. Također pošto kuća za odmor nije uvedena u Katastar (ima građevinsku dozvolu i sve potrebne priključke (struju, vodovod i kanalizaciju), da li se ona kao takva može naslijediti, ili se najprije mora kuću upisati u katastar. Zamljište na kojoj se kuća nalazi ima vlasnički list, a vlasnik je otac. Kod koga je najbolje to sve regulirati. Da li je dovoljan javni bilježnik, ili ipak advokat.
  18. Bio sam sa njim dosta dobar i rekao mi da će sve dati nečakinji pošto nije imao djece, no vjerojatno to nije stavio na papir. Ono što sam jedino uspio doznati da je svađa oko te ali i ostalih nekretnina, pokretnine i vjerojatno novca, jer je imao solidnu mirovinu, između drugog brata i nečakinje od trećeg. (Čest slučaj). Pisao sam sudu u dva navrata i ništa. Dođe mi da tu silnu poštu odnesem na sud pa neka rade sa njom što žele.
  19. Jednostavno ne znam gdje i kome bi postavio ovo pitanje, pa se nadam da ću ga postaviti na pravo mjesto. Prije više od 18 mjeseci u ulazu nam je preminuo susjed. Pošto je njegov stan još uvijek zapečaćen od strane suda, zanima me što sa silnom poštom koja već odavno pada iz poštanskog sandučića koji je potpuno pun. Sami ključevi od stana pa tako i od poštanskog sandučića su vjerojatno na sudu i sada kao predstavnik stanara ne znam što činiti. Najlakše je tu silnu poštu, od čega su najviše računi baciti u smeće, ali opet ako tu poštu sakupljam sa poda i gomilam je vjerojatno radim neki prekršaj. Zato bih trebao savjet što u ovom slučaju napraviti.
  20. Zanima me da li se još uvijek može dobiti povrat poreza na dividendu iz 2014 god. koja je manja od 12.000kn. Nigdje nisam mogao pročitati da se to ukinulo pa me zanima da ne moram pisati poreznu karticu ako toga više nema.
  21. Imam jedno kratko pitanje. Da li majka i ostala rodbina mora platiti porez na sredstva koja je dobila uslijed izvlaštenja zemljišta. Hvala.
  22. Ovako: Radim u jednoj firmi i imam uvjete za prijevremenu mirovinu. Uskoro navršavam 60 godina života i 36 godina staža. Ne znam o kojim se zakonima radi, ali znam da ću imati mirovinu manju 20,4% nego da idem u punu mirovinu sa 65 godina starosti i 41 godina staža. Pošto sam u HV bio 14 mjeseci, imam pravo na 30% veću mirovinu od izračunate i to mi je sve jasno, ali ovih sam dana doznao još nešto, pa sam u vezi toga i postavio ovdje pitanje, a radi se o slijedećem: Razlika između pune i prijevremene mirovine je 5 godina. Pošto se svaka godina prijevremene kažnjava za 4,08% tako meni za 5 godina ispada 20,4%. Drugim riječima, radi odlaska sa 60 godina života u mirovinu, ona bi bila manja za 20,4% nego da idem sa 65 godina (puna). Znači ako je moja prijevremena mirovina 2.500kn, onda bi za 5 godina u punoj imao 20,4% veću, a to je 3.010kn. Ako sad dodam i onih 30% kao branitelj, prijevremena bi bila 3.250, a puna 3.913 kuna. E sad ono što mene interesira je da li ovo što sam čuo je istina, da je braniteljma ona penalizacija umjesto 20,4% manaj za 50%, odnosno 10,2%. Drugim riječima po tome bi onda moja prijevremena umjesto 2.500 bila oko 2.850. Jednostavno ne znam kako drugačije to objasniti.
  23. Poštovani, Jučer sam doznao nešto oko toga, pa bi sada rado htio na ovom forumu to doznati da li je istina. Poznato je da se penalizacija svake godine za prijevremenu mirovinu penalizira sa 4,08% pa tako ispada za 5 godina 20,4%. Sada me zanima da li je točno da je braniteljima ta kazna 50% manja, odnosno da je za 5 govina penalizacija 10,2%. Hvala unaprije da odgovoru.
  24. Ne mogu vjerovat da baš nitko ne znam nekog odvjetnika za besplatnu pravnu pomoć. Sada vidim i to moram napisat da su to sve sameo "patke". Popis postoji, ali se nitko sa tih popisa ne javlja. Kada gostuju na TV, sve lijepo i krasno, osavljaju svoje brojeve telefona i e-mail, ali kada im se piše, od odgovora ništa. Koliko vidim to je sve samo radi njihove osobne promidžbe i ništa više. Žalosno, jako žalosno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija