Jump to content

lanesa79

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da bi se priznalo pravo na invalidsku mirovinu potrebno je imati radni staž u visini 1/3 radnog vijeka. U Vašem slučaju 1/3 radnog vijeka bi iznosila 9 godina i 03 mjeseca. Budući da Vi imate oko 5 godina staža, nemate ispunjen osnovni uvjet za priznanje prava na mirovinu. Godine radnog vijeka mogu se umanjiti za vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje (možete napisati koliko ste godina bili prijavljeni na Zavodu kao nezaposlena osoba, pa ću izračunati). :tuzan:
  2. za sada još nema ni jedne riječi da bi se isplatili navedeni zaostaci pripadnicima HVO-a.
  3. Kod odlaska u mirovinu svakom se umirovljeniku računa mirovina od plaća koje je ostvario tijekom svog radnog vijeka. Ukoliko je ta mirovina niža od najniže mirovine (pune godine staža množe se sa 56,59, polaznim i mirovinskim faktorom) u isplatu ide najniža mirovina kao najpovoljnije primanje. Ukoliko je povoljnija mirovina izračunata prema "plaćama" na svotu izračunate mirovine umirovljenik ima pravo na dodatak uz mirovinu u visini od 27% od svote mirovine. Taj dodatak uz mirovinu nigdje u rješenju nije naveden pa ovim činom žele na neki način dati do znanja da će ostati kao trajno primanje umirovljenicima koji ga primaju.
  4. Kod odlaska u mirovinu svakom se umirovljeniku računa mirovina od plaća koje je ostvario tijekom svog radnog vijeka. Ukoliko je ta mirovina niža od najniže mirovine (pune godine staža množe se sa 56,59, polaznim i mirovinskim faktorom) u isplatu ide najniža mirovina kao najpovoljnije primanje. Ukoliko je povoljnija mirovina izračunata prema "plaćama" na svotu izračunate mirovine umirovljenik ima pravo na dodatak uz mirovinu u visini od 27% od svote mirovine. Taj dodatak uz mirovinu nigdje u rješenju nije naveden pa ovim činom žele na neki način dati do znanja da će ostati kao trajno primanje umirovljenicima koji ga primaju.
  5. Ne znam da li ste već bili pozvani na ponovni pregled u mirovinsko. Uglavnom, ukoliko ste već bili pozvani na ponovni pregled sigurno će proći više od dva mjeseca od dana pregleda do dana kad dobijete rješenje, ukoliko je vještak predložio pogoršanje, budući da medicinska dokumentacija mora ići na reviziju. Ukoliko vještak smatra da nije nastupilo pogoršanje u zdravstvenom stanju, rješenje se dobiva za manje od mjesec dana od dana pregleda - sve ovisi o područnoj službi koja rješava predmet. Vještaci ne mijenjaju baš često postotak rat-mir, ali sve, naravno, ovisi o medicinskoj dokumentaciji koja je priložena. Sretno
  6. Zakonom o doplatku za djecu navedeni su sljedeći uvjeti za stjecanje prava na doplatak: a) da podnositelj zahtjeva ima hrvatsko državljanstvo ili status stranca s odobrenim stalnim boravkom, te da ima prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje 3 godine prije podnošenja zahtjeva dakle odredba se odnosi na podnositelja zahtjeva, ukoliko Vi imate hrvatsko državljanstvo, nema razloga da Vam se ne prizna pravo na dječji doplatak
  7. dovoljno je da te neko prijavi na nekoliko dana, knjigovodstveni servisi to obično rade na tjedan dana - ugovor o radu na određeno vrijeme, kao čišćenje prostora u nekoj firmi. Na taj način su troškovi koje trebaš platiti najmanji. kroz dan-dva ću znati koliko su točni troškovi, budući da se nalazim u sličnoj situaciji.
  8. Zahtjev za utvrđivanje tjelesnog oštećenja podnosi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Podnosi se kao poseban zahtjev, dakle odvojen od zahtjeva za mirovinu, te kako se radi o dvije različite vrste prava iz mirovinskog osiguranja, rješenjem o priznanju prava na invalidsku mirovinu ne utvrđuje se stupanj tjelesnog oštećenja. Dakle, morate se obratiti HZMO-u i podnijeti zahtjev za tjelesno oštećenje i zahtjev za znak pristupačnosti (vezano uz naljepnicu za invalide). Naknada zbog tjelesnog oštećenja određuje se samo ako je tjelesno oštećenje nastalo kao povreda na radu ili profesionalna bolest. Budući da se u ovom slučaju radi o moždanom udaru, smatram da nažalost neće biti naknade zbog tjelesnog oštećenja koju određuje HZMO.
  9. još samo da velim da možete zamoliti vještaka u mirovinskom nek utvrdi invalidnost ranije, a ne na dan kad vještači (u pravilu vještaci uvijek stavljaju kao datum nastanka invalidnosti datum pregleda kod vještaka). Priznanje prava na invalidsku mirovinu može biti najranije prvi dan idućeg mjeseca u kojem se podnosi zahtjev za mirovinu i za šest mjeseci unazad. Budući da ona već duže vrijeme nije u radnom odnosu, vještak može utvrditi invalidnost nekoliko mjeseci prije samog pregleda.
  10. Budući da nisu ispunjeni uvjeti za starosnu mirovinu, a niti prijevremenu starosnu mirvinu, jedina mogućnost koju Vaša supruga ima je invalidska mirovina. Najprije doktor opće prakse treba popuniti obrazac 1-IN, te pripremiti medicinsku dokumentaciju za vještačenje, zatim se u mirovinskom popunjava 2-In obrazac. Potrebno je priložiti i kopiju radne knjižice, kopiju osobne iskaznice, kopiju rodnog lista ili domovnice, kupiti zahtjev u knjižari (za sve vrste mirovine je isti zahtjev). Invalidska mirovine će joj biti i najpovoljnija što se tiče visine, budući da će dobiti i pridodani staž.
  11. Majka ima pravo na mirovinu iza smrti sina (korisnika HVO mirovine) ukoliko je majka hrvatski državljanin
  12. ukoliko je priznanje prava na invalidsku mirovinu nakon 21.11.2009.g. za priznanje prava na mirovinu s osnova PTSP-a potrebno je imati pravomoćno rješenje kojim je utvrđen HRVI Stupanjem na snagu najnovijih izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, od 21. studenoga 2009., više ne postoji mogućnost priznavanja statusa hrvatskog branitelja. Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je do sada mijenjan pet puta, uređena su prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te uvjeti i postupak za ostvarivanje tih prava odnosno propisani su uvjeti za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.Njegovim posljednjim izmjenama određeno je da se pravo na invalidsku mirovinu može priznati samo hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata (HRVI), a ne i osobama koje imaju samo status hrvatskog branitelja i to iz razloga što HRVI već imaju utvrđenu uzročnu vezu između oštećenja organizma koja je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, dok hrvatskim braniteljima koji nemaju priznat status HRVI, s obzirom činjenicu da je od vremena njihovog sudjelovanja u ratu proteklo 13 do 18 godina, takvu uzročno posljedičnu vezu danas više nije moguće utvrditi tako da ukoliko nemaš od ranije utvrđen HRVI; nema ni mogućnosti da se sada on utvrdi, niti da se prizna pravo na kumuliranu invalidsku mirovinu tjelesno oštećenje je posebna vrsta prava u mirovinskom osiguranju, te ukoliko je ono nastalo kao posljedica bolesti ili ozljede izvan rada, nema naknade na tjelesno oštećenje prava iz zdravstvenog osiguranja također su dosta štura što se tiče onih koja se mogu ostvariti pravomoćnim rješenjem HZMO-a o tjelesnom osštećenju, i skoro da je kod svakog potrebno imati min.80%, odnosno radi oslobođenja od plaćanja dopunskog, čini mi se najnovijim izmjenama čak 100%
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija