Jump to content

agadir

Korisnik
  • Broj objava

    96
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je agadir objavio

  1. Hvala Vam na odgovoru,ali molim za jedno pojašnjenje,može li jedan od zakonskih nasljednika izvršiti zabilježbu na nekretnine samostalno, ili mora imati pristanak od sviju nasljednika.Napominjem da ovaj nasljednik uglavnom brine o primatelju osiguranja.

    Također me zanima, jeli nakon eventualne zabilježbe primatelj dobiva Rješenje o zabilježbi, ili isto ide osobi koja ga zastupa u ovom predmetu.

    Hvala

  2. Primatelju osiguranja ujaku od 85 godina davatelj osiguranja je bio nećak koji je umro. Nećak nije imao blisku rodbinu (roditelji,braća,setre,djeca) pa je na ostavinskoj raspravi njegova imovina pripala rodbini kojih ima 6.

    Na ostavinskoj raspravi nije spomenut ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.Zanima me kakav je sada status toga ugovora, jeli isti prelazi na ovu rodbinu, i što oni trebaju poduzeti glede istog budući da je ujak još uvjek relativno samostalan, on također nema nasljedstva tako da su i njegovi zakonski nasljednici ista rodbina.

    Može li rodbina smatrati da nakon smrti ujaka neće biti ostavinske rasprave obzirom da je ugovor aktivan.Na koji način ugovor može prestati važiti i pod kojim uvjetima.

    Hvala

  3. Davatelj osiguranja o doživotnom uzdržavanju umrao (ptrimatelj je stariji član obitelji)održana ostavinska rasprava, ali nije bilo riječi o ugovoru koji je obostrano potpisan i ovjeren.U njemu su nekretnine i pokretnine kao i ušteđevina.

     

    Zakonski zastupnici iza davatelja osiguranja(ima ih više) isti namjeravaju dogovorno ispoštovati,no primatelj misli da to nije moguće bez njegovog pristanka on nema bračnog druga niti djece,što preporučate zakonskim nasljednicima da naprave,mjenja li što na stvari ako se primatelj sada oženi.

     

    Hvala

  4. Budući da umrli kao nosilac osnove podobne za stjecanje prava vlasništva na nekretninama nije izvršio provedbu u zemljišnim knjigama,njegovi nasljednici će priložiti ugovor u ostavinskom postupku i time utvrditi prava koja im pripadaju temeljem istog ugovora.

    Činjenica da je daroprimatelj umro nije osnova za pobijanje ugovora od strane darovatelja.

     

    Hvala na odgovoru,je li se što mjenja ako se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju,dakle osoba na koju je prenešen ugovor je umrla a osoba koja ga je prenijela je živa.

  5. umrla osoba nije imala potomke,iza nje ostale nekretnine i pokretnine koje se djele na svu rodbinu u drugom nasljenom redu.

    umrla osoba je bila i nosioc darovnog ugovora svoga strica (niti on nema direktnog nasljednika)koji je još živ,ugovor o darovanju je kod odvjetnika,kakv je status istog je listi vrijedi kao dio ostavinske rasprave ili ga stric može povući jer je umrao sinovac na kojeg je prenio vlasništvo ,ili .. hvala na odgovoru.

  6. Rok teče od dana saznanja za razlog samog otkaza. Kako oni u obrazloženju navode kao razlog gubitak povjerenja, to bi onda bilo od dana utvrđenja propusta u postupanju radnika.

     

    Ukratko,neposredno mi je poznat identičan slučaj,radnik nije ništa skrivio,poslodavac moćan,orkaz zbog gubitka povjerenja,sudovi iskoristili mogućnost slobodne procjene dokaza, ma što to značilo,pazite bolje biti ranjen, nego ubijen, još bu vam i ovrhu natovarili za sudske troškove!

  7. Dragi korisnici, molim vas za pomoć

    naime, zaposlena sam na određeno vrijeme kod istog poslodavca već tri godine (kao zamjena za bolovanje, pa kao povećan opseg posla). Imam ugovor do kraja veljače 2013. godine. Međutim, zbog stresa na poslu i mobinga ne vjerujem da ću uspjeti izdržati tako dugo budući mi se razvila tjeskoba i anksiozno depresivni poremećaj kako posljedica navedenog mobinga. Željela bih otići s toga posla, pa me zanima na koji način bih mogla ostvariti pravo na otpremninu , za koju mislim da nakon svega što mi je priušteno, zaslužujem.

     

    Unaprijed zahvalna, Ileana

     

    Imate sva prava koja propisuje ZOR,bez obzira na vrstu ugovora,i pravo na otpremninu.

    Bitno je da li je vaš poslodavac korektan pa ne pokuša izbjeći navedeno,zato se savjetujte

    s nekim tko je kompetentan,prije toga ništa (sporazumno) ne potpisivati.

  8. pozzz!

     

    treba mi pomoc u pravnoj zavrlzami sa kojom se borim i nevidin joj kraja jer razno razne institucije nece, nemogu pomoc.

     

    radi se o sljedecem:

     

    *sa jos par svojih kolega nakon 4god rada na neodredeno u privatnoj firmi sam dobio otkaz kao tehnoloski visak sa pravom otkaznog roka od 1mj i 2 tjedna te sa svim pravima koje me pripadaju isplata godisnjeg, ukljucujuci i otpremninu. sve je lijepo i krasno kad se procita ali problem nastaje tu sta firma u kojoj sam radio je u blokadi a mi svi radnici smo dobivali placu preko sestrinske fime tako da je otpremnina "obecanje ludom radovanje". zabranjen nam je ulaz u firmu tako da nemozemo nikog nista pitat, nemozemo uzet privatne stvari i sve dokumente koji nam pripadaju po zakonu.

    problemi se nastavljaju.

     

    *poslodavac je je u obrazlozenju poslovno uvjetovanom otkazu naveo da je u obzir uzeo sve moguce stavke pri odabiru radnika za otkaze (kreditna zaduzenost, zdrastveno stanje, bolovanje, vremenski period rada...) sto nije istina jer ja sam dobio otkaz a nisam imao dana bolovanja, imam obitelj, stambeni kredit, bio sam na neodredeno zaposlen...

    u firmi je ostalo min. 5 radnika koji su na odredeno (produzavanje ugovara iz mjeseca u mjesec), radnika koji su dosli prije par mjeseci itd.

     

    *placa za 10mj je svim radnicima uredno isplacena osim nama koji smo dobili poslovno uvjetovani otkaz a koji smo cijeli 10mj uredno odradili do kraja (otkaz smo dobili 30.10.2012.) pod opravdanjem odgovorne osobe firme da nismo vratili sluzbene stvari sto nije istina jer nista od firme nisamo dobili na koristenje a isto tako nismo potpisivali nikakva zaduzenja za sluzbene stvari niti smo dobili na kucnu adresu nikakakav dopis, obavijest da nesto moramo vratit.

     

     

    neznam sta mi je ciniti jer imam otkazni rok za koji je poslodavac rekao da nemoram odradit (sta je logicno jer mi je zabranjen ulaz u firmu), da mogu stat kuci ali iz iskustva isplate place za 10mj. nece mi ni isplatit otkazni rok a nemogu doc do svojih papira jer me nitko nezeli primit na razgovor a nemogu ni preko ex kolega jer svi strahuju da nebudu sljedeci na listi za otkaz.

     

    jel imate kakav savjet kako da isplivam iz ovoga??????????????????

     

    nužno je da se savjetujete s odvjetnikom,pazite da vam ne iscuri vrijeme za poduzimanje pravnih koraka.

  9. Unaprijed Vam se ispričavam što nisam previše serchao, jednostavno mi gori pod nogama i molio bih hitnu pomoć.

     

    Iz pouzdanih izvora znam da mi se sprema otkaz u firmi, došla je nova uprava i jednostavno žele staviti sve svoje ljude, a ja sam jedan od rijetkih iz stare garniture koji je ostao.

     

    Bez ijedne mrlje poslovanju u 8 god koliko radim tu. Sve besprijekorno i rezultati uvijek iznad traženog od mene.

     

    Mene zanima mogu li kako odreagirati prije nego dođe do toga? Mislio sam nešto u smislu izvanrednog otkaza zbog nepoštivanja ugovora o radu. Jer meni uredno piše radno vrijeme 8h/dan, a budući da radim na terenu po Zagrebu, Istri i Primorju te sam u biti samo vikendom kući. Tj subota i nedjelja. Nemam plaćen terenski rad, dnevnice niti bilo kakav drugi dodatak osim plaće.

     

    Eto ako neko zna kako trebam postupiti, tužiti ih, ili nešto treće, molio bih odgovor.

     

    Hvala unaprijed :)

     

    Ukoliko dođe od strane poslodavca do pritisaka na vas,obavezno pismenim putem od njega zatražite zaštitu svojih prava/dostojanstva ,moraju se očitovati u roku od 8 dana.Ako problem nije riješen podnesite tužbu Sudu u roku od narednih 8 dana, morat će vam isplaćivati plaću do kraja spora.

    Sve ovo morate raditi s odvjetnikom,

  10. poslodavac mi ide u mirovinu i dao mi je otkaz o radu. radila sam kod njega 13 godina i on mi je rekao da će mi dati 2 tisuće kn otpremnine. s obzirom da duljinu staža imam pravo na puno veću otpremninu. Moje je pitanje da li trebam odbiti njegovu otpremninu ili je moram uzeti i ići na sud tražiti isplatu do pune otpremnine?

    hvala vam

     

    Visina otpremnine je regulirana ZOR,i ne može biti niža od 6 prosječnih placa,isplaćenih na temelju isplate u zadnja 3 mjeseca.Ukoliko ne možete postići dogovor,prijavite ga državnom inspektoratu.

  11. Zapisnik isto nismo potpisivali, i koliko ja znam otkaz me je trebao dočekati u dva primjerka potpisala od strane uprave, zar ne? Molim vas pomozite mi, sutra će me vjerojatno nitko kontaktirati a vise ni sama neznam sto bi napravila! Neznam niti jeli moj otkaz zakonskinpravovaljan ili sam i dalje u radnom odnosu? Da li da idem na posao ili sam već u otkazom roku (koji je dva mjeseca) za koji su mi rekli da ga ne trebam odraditi. Doma imam dvoje male djece od 1 i 3 iPo godine, a muž mi radi za placu od 2800 - tipična zastitarska:seks:,

     

    Kristina otkaz koji opisujete nije valjan,ako smatrate da ste pod pritiskom u roku 8 dana tužite poslodavca sudu,i dobivat ćete plaću do kraja spora.

     

    Morate imati odvjetnika za ovo.

  12. Molila bi nekoga da mi odgovori na ovo pitanje, dakle firma zatvara poslovnice i otpusta radnike na neodredjeno a zadrzava radnike na odredjeno i zaposljava nove, pa zar u zakonu ne stoji da na isto radno mjesto ne mozes zaposlit 6 mj. novog radnika???Stari radnici dobivaju otkaze i daje im se otpremnina.U stvari na prevarantski nacin ih se rijesava, tj sa razno raznim lazima,tipa moras sad ici iz Siska radit u Dugo Selo ali do ponoci, sto su noturne lazi pa kad radnici kazu necu ici oni otkaz.Dakle nije da ne postoji to isto radno mjesto za njih nego jednostavno se oce rijesit ljudi koji su zaposleni na odredjeno.Jel mi moze netko odgovorit gdje su nasli rupu u zakonu???

     

    Nažalost,koncept koji biraju poslodavci ima zakonsku podlogu.Dakle,kad odbijete ići u drugo mjesto raditi,oni su ispuniki zakonski aspekt(dali su mogućnost izbora)radnik je odbio i dobija OTKAZ.

    Radnik može tužiti,a to će trajati do smrti.

    Nažalost to je tako u HR.

  13. Hvala na odgovoru!

    Nisam vraćen na posao jer poslodavac to ne želi učiniti unatoč presudi kojom se poništava otkaz i obvezuje poslodavca da me u roku od 8 dana vrati na radno mjesto koje odgovara mojoj spremi i osposobljenosti. Natjecao sam se za brojna radna mjesta koje je poslodavac otvarao u međuvremenu, na koje sam u potpunosti odgovarao, ali sam uvijek bio odbijen. Paralelno je poslodavac tužio za nedopustivost izvršenja povratka na rad i sad je to Vrhovni prihvatio.

    Dakle - dobio sam radni spor, zaposlen sam kod poslodavca ali zbog parnice nedopustivost izvršenja povratka na rad opravdava se da me nije dužan vratiti na rad, dati mi posao i plaću. Očekivano, zbog ovakve odluke Vrhovnog suda poslodavac ne želi (a sud takav stav potvrđuje) niti isplatiti naknade place za svo vrijeme trajanja spora.

     

    Nadam se da je sada malo jasnije..

     

    nije mi jasna rečenica,dobio sam radni spor,zaposlen sam kod poslodavca.

     

    Ovo Vam nužno treba voditi odvjetnik,trebali ste u roku 8 dana nakon ovrhe javiti se sami na posao.

  14. Obrisao urednik.

     

    Molimo eventualne preporuke odvjetnika slati privatnim porukama a ne na ovaj način. Prepruke objavljene ovdje smatrat će se reklamom, a što je zabranjeno kako odredbama Hrvatske odvjetničke komore, tako i pravilima ovog portala.

  15. Poštovani,

    Pravomoćno sam okončao radni spor i upisno mi je svojstvo osiguranika odlukom Upravnog suda (pravomoćno i konačno) kod poslodavca.

    Pravovremeno sam pokrenuo Izvršni (da, davno je to bilo) i sad sam dobio odluku Vrhovnog suda da poslodavac nije u obavezi me rasporediti na posao.

    Iz takvog stava Vrhovnog suda, poništene su mi parnice za naknadu plaće za period do povratka na posao zbog krivnje poslodavca te mi se nalaže vraćanje visokih parničnih troškova (iz radnog spora u kojem sam uspio!!).

    Što napraviti? Kako dalje postupiti u ovakvom slučaju?

    Hvala na odgovorima!

     

    Nešto ste Vi ovdje pogrešno naveli,ako ste vraćeni na posao pripadaju Vam i sva potraživanja za period kad niste radili ,te povratak na posao (OVRHA)

    pojasnite o čemu se radi!

  16. molim vas za odgovor, naime, uručen mi je otkaz ugovora o radu jer poslodavac ide u mirovinu. kod njega sam radio 7 g. navodno će netko preuzeti taj njegov obrt. može li mi poslodavac naknadno ponuditi izmijenjeni ugovor ili nešto slično da nastavim raditi kod novog poslodavca i moram li to prihvatiti, jer mislim da bi on to napravio samo da mi izbjegne isplatiti otpremninu?

     

    hvala najljepša

     

    Poslodavac može ponuditi novi ugovor,na radniku je mogućnost izbora.Tek nakon toga se možete odrediti,ako ste napr. tehnološki višak imate pravo:

    otkazni rok

    godišnji

    otpremnina

     

    Dakle, pričekajte do tada, u međuvremenu malo prosurfajte na ovome portalu imate bezbroj kombinacija.

  17. Zahvaljujem na odgovoru.

     

    Čisto informativno taj datum novog ugovora i otkaz (30.06.2010-29.06.2012) - slučajno ili namjerno daju da nam fali jedan dan za otpremninu!!! Pitanje - otkazni rok, koji nije dobila a morala je, da li i on ulazi u staž ili se gleda razdoblje od potpisa do otkaza? Jer kada se zbroji i otkazni rok onda bi i po tom ugovoru imala pravo na otpremninu - čak i kada bi sve ovo prije bilo nevažeće.

     

    ne fali 1 dan,jer se 29.06 računa kao zadnji dan starog ugovora,a 30.06 je sklopljen novi,dakle nema prekida.

    Što se tiče otkaznog roka,to ovisi o vrsti otkaza,koji je zakonom propisan.

    To se odnosi i na otpremninu.

  18. Pozdrav !

     

    Radim kao vatrogasac u jednoj zastitarskoj firmi , iskljucivo kao vatrogasac ( radim do kraja mjeseca ) ...

     

    Ono sta ja mislim da je islo pokraj zakona je to da su mi produzival ugovor ( vise od 3 puta ) i nastavili s tim nakon sta sam 3 godine zaposlen u istoj firmi ... Kao vatrogascu su trebali placat beneficiju a nisu . I na kraju mene kao vatrogasca su tjerali da polozim zastitarski ispit ( ujedno da baratam vatrenim oruzjem ) uz prijetnju otkazom .. Naravno u nijednom mom ugovoru nema ni rijeci o tome ... Imam mnogo interesantnih podataka i svjedoka ... Radi se o gradu Rijeci ...

     

    S obzirom da nemam iskustva po pravnom pitanju ovdje trazim savjet !!!

     

    Hvala !

     

    prijavi poslodavca Državnom inspektoratu ,možeš i elektronski (ima na njihovoj stranici obrazac)pa ćeš vidjeti kako dalje,računaj na sve i ništa.

     

    Sretno

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija