Jump to content

rokoprc

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije svega hvala na komentaru. Da, čujem od drugih kolega ekonomista koji također idu na PDS-ove na ekonomski faks da im se pomalo čini da je to mašinerija, non-stop bez predaha. Odradi jednu turu polaznika da bi stigao uzeti novu na jesen (a ruku na srce 45.000 kn nije baš jeftino). I upravo to kao što Editor kaže da se ne stigneš niti okrenuti a ide ispit, pa onda opet predavanje, pa opet ispit itd. Bez obzira, kolegiji mi se čine zanimljivima i vjerujem da se potakne kakva konstruktivna rasprava tijekom predavanja. Jer zbog takvih stvari se ipak to i pohađa, zar ne?! Da li se profesori trude i da li smatrate da su dovoljno stručni. Tj. ima li kakvih stvarnih situacija koje se uzimaju kao primjer?
  2. rokoprc

    RBA

    Možda pitanje "koliko mislite da vrijedi ovaj posao?" bi pomoglo. Pa evo se ukljucujem s tim pitanjem i licitiram sa 11.000! Pravnik s pravosudnim i dvije-tri godine radnog iskustva bi trebao najmanje ovoliko vrijediti... Jer sta znaci pravni savjetnik?! Lijepo zvuci pozicija a vjerojatno znaci da mi radis sve sto te zatrazim i ocekujem da to znas raditi. Austrijanci svoje sigurno toliko plaćaju, uz duzno postovanje, tamo odakle dolaze, pa zasto ne bi i nas u nasoj maloj drzavi.
  3. I onda, da li su počela predavanja? Kako vam se čini? Da li je zanimljivo ili tupe po teoriji... Ima zainteresiranih za upis na jesen pa dajte koji dojam. Pozdrav
  4. Ugovorom o djelu regulirajte odnos s njim. Ako je clan HUZIP-a i uzme od njih potvrdu ima i povoljniji porezni rezim na to. A bez obzira sto je samo interpretator, cinjenicom da interpretira to djelo izvorno stjece srodno pravo (pravo umjetnika izvodaca) na tom djelu. Zakon je: Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.
  5. Sinkronizacijsko pravo. 1. Ukoliko cete sami odsvirati meodiju iz neke pjesme onda morate pitati autora (autore) izravno (do njegovog kontakta mozete doci preko njegovog izdavaca, Zampa...) i nikom vise. Sam autor ce vas uputiti tko ga zastupa ako se on ne zastupa sam. 2. A ako cete stavljati dijelove pjesama sa CD-a tj. vec snimljene pjesme, onda se prvo obratite izdavacu tj. publisheru. Domace pjesme - domaci izdavaci, a za strane pjesme najveci su vam publisheri u RH: Mars music, Aquarius music publishing, IDM music... Njih pitajte, a ako cete koristiti vise pjesama, preporucam da nastimate tako da su sve pjesme od istog publishera kako biste sva prava očistili odjednom. Nemojte propustiti regulirati prava jer ako snimka dođe negdje u javnost i oni cuju da ste koristili njihovu pjesmu, onda nema vise pregovora vec cete morat platiti koliko kazu.
  6. Ajde anonimni ostavi mail pa ti posaljem sva dosad objavljena njena pitanja ili mi posalji mail na moj prcroko@yahoo.com. Treba nagaziti to gradjansko kod nje, kad vidis pitanja zapravo skuzis da pita skoro sve ali po zakonu. Ne pila po teorijskim razglabanjima. Pozdrav
  7. I tako vi od 8 ujutro od kad se otvori kafic, pa sve do ponoci pjevate i svirate svoju glazbu... U dobroj ste kondiciji onda. Ali za ono vrijeme kad ju ne svirate i pjevate tj. kad pustate nesto drugo s CD-a dok se odmarate, a dok vasi gosti popiju koje pice, dajte koju pinku i Ceci i Sevi jer su one za taj CD bile tamo u studiju, platile autoru da im napise pjesmu, aranzeru da napravi dionice, sviracima da se pojave u studiju i odsviraju, vlasniku studija, ton majstoru, producentu i svima ostalim nadalje (pratecim vokalima, diskografskoj kuci, raznim managerima...) kako bi vi to sve lijepo mogli skinuti besplatno s interneta. Niste ludi kupovati originale koji kostaju 100 kuna. No, da ne ispadne da branim samo jednu stranu, a i vi ste sami autor, najjednostavnije mi je kao pravniku pozvati se na zakon. Pa tako i ako niste autor ili ako jeste, svejedno cete morati platiti. Jer kao sto placate obveznu osiguranje i registraciju automobila da bi ga mogli voziti, tako morate i platiti naknadu za koristenje glazbe na javnom mjestu tj. u lokalu. Zasto?! Zato sto je zakonodavac tako propisao! A glede vasih pitanja: 1. Imaju. 2. Nesto ce strpati u svoj dzep (administrativni troskovi - 15%), a ostatak ce vjerovali ili ne dati autorima (Novkovicevim nasljednicima, Buljanu, Nincevicu, Huljicu i sl.)
  8. 1. Recimo da zele da se odreknete mehanickih jer zele dilati to djelo. Npr sluzilo bi kao podloga na nekakvom promo CD-u te kompanije koji bi se na njihovim promocijama dijelio ljudima. Tu bi Zamp za vas (ako sazna za taj Cd naravno i ako ne dobije od vas pismeno da se odricete mehanike) naplatio to, pa bi onda po naknadno dostavljenom vasem pisanom sporazumu storniro racun. Nemali broj tvrtki se tako iznenadilo kad su dobii racun a mislili da su smuljali autora. Onda bi Zamp "objasnio" tom autoru vaznost autorskih prava i naknade itd i pokusao trostrano izvuci sto se izvuci da. Jos samo da dodam, a da probate zapamtiti, autor je vlasnik djela, a dobar interpretator je dobro izreklamiran proizvod. U Americi doduse nije bas tako ali daleko je Amerika... 2. Ovo sto ste napisali da ste vlasnik 35 posto djela pretpostavljam da ste napisali tekst za to djelo pa ste dobili 35 posto. Tu je dijelom i odgovor oko pitanja sto ako drugi vlasnici ne pristanu. Oni mogu i ne moraju pristati, a kod vodenja poslova oko autorskog djela mozete upotrijebiti "pravila oko vodenja poslova vise ovlastenika na suvlasnickoj stvari". Znaci, redovna uprava - vecina, izvanredna - svi zajedno i sve ostale kombinacije koje iz toga proizlaze. Pojednostavljeno, ne morate dati pristanak bez obzira hoce li koautori dati ili nece. 3., 4. i 5. Da li cete vi nekome ustupiti svoja prava ili ne ovisi iskljucivo o vasoj trzisnoj procjeni. Ako misite da su 2-godisnja mehanicka avansno dovoljna naknada onda uzmite. A ako ne, onda trgujte i pregovarajte dalje... Sretno!
  9. Meni je gdja rekla da će poziv doći 15 dana prije dana kad si raspoređen. A onda ćemo biti obaviješteni i o plaćanju i drugim stvarima (ako ih ima). Tu nisam siguran da li će to biti napisano na rješanju ili će javiti usmeno. Eto, još je rekla da rok počinje 18-og.
  10. Ako je netko dobio pitanja od kolege (a može i on sam ako je došao sebi nakon slavlja ) molim da proslijedi na mail: prcroko(et)yahoo.com Rok u veljači je sve bliži... Hvala
  11. Nema odustanka. Dani idu sve duži, treba prije projeća izaći sa peharom u ruci Bojim se kad mi prođe dan pa uspijem učiti samo dva sata ali... Valjda je i to dio projekta zvan pravosudni.
  12. Bravo majstore. Pet mjeseci je dugo vremena ali lijepo je kad se na kraju isplati. Ako nije prob molim te pošalji pitanja. Mail adresa je prcroko(et)yahoo.com. Hvala!
  13. Narod, politicka volja. Najvisi politicki i pravni drzavni akt. Ako ispitivac postavi takvo pitanje dalo bi se o tome razvezati malo podužu priču o suverenosti koja proizlazi iz naroda... Ovo bar ako pitanje temelji ustava zapravo znači odakle proizlazi ustav, a ja bih ga tako shvatio. Poz.
  14. Ako ste u Zagrebu, da li ste pokušali otići do Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo? Imaju dobru knjižnicu a i pretpostavljam da bi vam znali dato koju info na tu temu. Poz.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija