Jump to content

tektonac

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Naravno da možeš pokrenuti zahtjev za braniteljsku mirovinu počevši zahtjevom kod svog lječnika prema mirovinskom. Očito da si totalno neupućen kada ne vidiš da su mnogi to napravili ( 6a - otpremnina, pa ponvno pokretanje postupka braniteljske mirovine). Idi prijatelju pokreni postupak u dogovoru sa lječnikom , a to što si već u mirovini nema nikakve veze, samo što sada tražiš mirovinu kao civil pa ćeš se malo više načekati nego da si odmah startao iz HV-a.
  2. Osobni čin =poručnik, ustrojbeni čin =satnik ( pokriveno papirom -postavljenjem i odrađeno pet godina na tom mjestu) ; - Po tome ispada da će mi se za vojni dio mirovine uzeti u obračun satnički koeficjent, a ne aritmetička sredina (natporučnik) po kojoj sam dobivao plaću. Jesam li u pravu ?
  3. Bilo pogrešno ili ne, samo svima dajem na znanje obrazloženje iz pravne službe HZZMO-a gdje mi je njihov pravnik doslovno rekao kako oni gledaju na činove. -informacija je stara nekih pola godine;- možda se u međuvremenu nešto i promjenilo kao što Duro navodi ( daj Bože ), ali čisto sumnjam.
  4. treba razlikovati osnovne podjele činova i to: 1. osobni čin 2. ustrojbeni čin 3. ustrojbeno mjesto ili zapovjedno mjesto ( zap. desetine, voda...) HZMO , kao i zakon o braniteljima kaže: u obzir se uzima povoljnija varijanta između osobnog čina ili ustrojbenog mjesta. Ustrojbeni čin ja samo obično postavljenje i nema zapovjednu funkciju i kao takav ne ulazi u obračun mirovine.
  5. e moja bina;- Pa barem si ti kao personalac bila bilže oltaru i mogla si predvijdjeti svoju ne blistavu budućnost. Bila ti dočasnik ili časnik ako si iz rata nadaj se uskoro umirovljenju. Ja da sam na tvom mjestu najprije bih otišao u reigonalni centar za branitelje i tamo sa stručnim osobama popričao i savjetovao se. Imaš soluciju da iako nemaš HRVI , tj. ako otvoriš bolovanje na ptsp tada te MORH šalje na lječnički i onda na mirovinsko gdje te ocjenjuju za invalidsku braniteljsku mirovinu. Druga solucija ti je čekanje da se stvari ulaskom u NATO same od sebe počmu rješavati u tvoju korist. Naime radi se o tome da tvoja ratna prošlost ne prolazi u NATO-u i svi će se (više-manje) ratnici morati umiroviti. Kako? Vrlo jednostavno! Ponuditi će se dobra mirovina uz dobru otpremninu. Primjer Slovenaca: kada su ušli u NATO njihovi su sedmodnevni ratnici patnici junaci umirovljeni sa mirovinama od 80% plaće + otpremnina 1700 eura po godini staža. Ne kažem da će tako biti i kod nas, ali znam jedno - ostati nećeš u sustavu, potjerati te ne smiju , a da bi te se rješili nešto će ti morati i ponuditi. ODLUČI SE! U svakom slučaju i smjeru ćeš se načekati.
  6. kristalno jasno je svima koje su to profesionalne gardijske i policijske postrobje - i takvima se daju najveći koeficjenti; isto tako rame uz rame sa njima idu i dragovoljci sa statusom Hrvi, nemojmo zaboraviti da ne postoji ni profi ni pričuvni dragovoljac, kapa dolje svim dragovoljcima , a o svima nakon toga 92.-pa nadalje slobodno raspravljate. 91.-u godinu ne dirajte - ko je tada obukao odoru svaka mu čast, išao je čistim srcem za obranu Hrvatske
  7. Vidiš prijatelju i ja smatram da sam poprilično oštećen obzirom da sam u činu poručnika još od 1992 g. , a sa time ću i otići u mirovinu , bez ikakvih dva-tri čina gore. ,dragovoljac, zapovjednik voda,ranjavanje i ratni put i ptsp i.... neću izlagati -previše je toga..... samo ti kažem da o činu satnika mnogi zaslužni mogu samo sanjati. Vama je vaš "yu bi to" Kirin to dobro sredio PODIZANJE ČINOVA, a naš šumar Ročević ...? Stoga smanjimo malo svi skupa apetite i prihvatimo ove za naše uvjete odveć velike novce. Ne tražimo kruha preko pogače
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija