Jump to content

Hrki87

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ne znam dali je u drugim zemljama tako, ali kada ja tumačim zakon još mi je više nejasno Trebalo bi u zakonima biti primjeri iz prakse, jer ovako svi tumače na svoj način. Zanimljivo, svatko na svoj, a to meni veli da je zakon loše napisan Budem pitao na HZZO jer ne planiram 2 mjeseca pokloniti državi :)
  2. Hvala na odgovoru, ali mi nije do kraja jasno 4 + 4 dok 6 + 0 ima smisla. Dali to znači da žena koristi 4 mjeseci roditeljskog i 4 mjeseci roditeljskog otac, onda ispada da je ukupan roditeljski 8 mj.?? Logično bi bilo ukoliko otac želi koristiti: 4 žena + 2 otac = 6 mj. ukupno
  3. Pozdrav, dijete mi je rođeno 2021., a vidim da se zakon mijenjao 2022. godine. Citat iz zakona: Roditeljski dopust Zaposleni ili samozaposleni roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust, koji može koristiti do osme godine života djeteta. Ovo je osobno pravo oba roditelja, koje oni koriste u trajanju od: 8 mjeseci (za prvo i drugo rođeno dijete), 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). Pravo na roditeljski dopust u pravilu mogu koristiti oba roditelja, u jednakom trajanju, odnosno svaki po 4 odnosno 15 mjeseci (ovisno o broju djece), s time da je 2 mjeseca neprenosivo. Navedeno je vidljivo u situaciji, kada samo jedan od roditelja koristi roditeljski dopust, onda isti traje 6 odnosno 28 mjeseci. Dali imam pravo (ja kao otac) na 2 mjeseca roditeljskog dopusta? Žena je prvih 6 mjeseci porodiljinog dobivala naknadu kao zaposlena osoba, a drugih 6 mjeseci kao nezaposlena (jer joj je istekao ugovor o radu). Ukoliko imam pravo, koja je procedura da ostvarim to pravo?
  4. Definiraj jednostavnu građevinu? Prema zakonu na koji se pozivaš (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_11_112_2625.html) prema članku 2 točno je definirano što se smije graditi bez dozvole i glavnog projekta. Eventualno možeš "spremište alata" klasificirati kao "e) spremnik za smještaj tipskih kontejnera za komunalni otpad", ali ne znam što znači u pravnom smislu tipski kontejner. Ja recimo od grada imam kantu za komunalni otpad i ja to tumačim kao kontejner za komunalni otpad. Ako će mi doći inspekcija, probat ću se pozvat na to.
  5. Može te tužiti samo za razdoblje zadnjih pet godina.
  6. Šta bi sad to značilo ako se ne podnese odgovor na tužbu? Ako ne odgovoriš na tužbu presuditi će se po prijedlogu tužitelja?
  7. Piše ako tuženik podnese odgovor na tužbu zakazano ročište će se održati i na tom ročištu (valjda se misli na pripremnom). Koliko sam skužio moram poslati odgovor i pojaviti se na pripremnom ročištu. Što bi se dogodilo da ne pošaljem odgovor na tužbu, a pojavim se na pripremnom ročištu? Jel imate nekakve primjere vezane za odgovor na tužbu? Lakše nađem proračune nuklearnih elektrana nego ikakve pravne primjere za RH.
  8. Pozvan sam na pripremno ročište u pozivu piše da ako ne podnesem odgovor na tužbu, sud neće održati pripremno ročište nego će strankama dostaviti pisani otrpavak presude bez održavanja rasprave. Dali imate primjere odgovora na tužbu jer se slažem sa svime navedenim u tužbi i spreman sam platiti zaostatke. Zanima me u koliko primjera se piše odgovor ukoliko se radi o tužbi za alimentaciju mldb. djeteta?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija