Jump to content

nonamee

Korisnik
  • Broj objava

    50
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ok, hvala ti puno. Javim detalje. Za sada mi je samo bilo bitno hoću li ja dobiti rješenje o ovrsi doma na koje se mogu žaliti. Ali mi nije jasan taj dio gdje ja još uvijek do sada nisam dobio nikakvo rješenje o ovrsi, samo od fine da je pokrenuta ovrha na temelju zadužnice - od javnog bilježnika. Zar nije to neuredna dostava? Znači ne izbjegavam primitak pošiljke, niti mi je to u interesu. Što savjetuješ da učinim po tom pitanju? - Jer velim, za sad su 3 ovršna postupka, od 3 banke, za nekoliko rata kredita. Još mi slijede ovrha po Dinersu i nekoliko kartica, po minusu po tekućem itd...
  2. A što kad se raskine ugovor o kreditu i iznos svake ovrhe će biti iznad 70.000,00 kn?
  3. Članak 75. stavak 1. (1) Ovrha radi ostvarenja novčane tražbine ne može se provesti na stvarima i pravima fizičke osobe koja ne obavlja registriranu djelatnost koja su nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati.. Stavak 5. (5) Smatra se da je jedina nekretnina u kojoj stanuje ovršenik koji ne obavlja registriranu djelatnost nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, osim ako je ovršenik u trenutku sklapanja pravnog posla kojim preuzima obvezu izjavio da je suglasan da se radi namirenja ovrhovoditeljeve tražbine ovrha može provesti na njegovoj jedinoj nekretnini. Suglasnost da se radi namirenja ovrhovoditeljeve tražbine ovrha može provesti na jedinoj nekretnini ovršenika daje se u pisanom obliku i ima učinak ako je potpis ovršenika ovjerio javni bilježnik ili koja druga osoba ili tijelo s javnim ovlastima. Suglasnost iz ovoga stavka vrijedi ako dođe do promjene vjerovnika ili ako ovršenik stekne novu nekretninu.«.
  4. Ok, hvala. Hajde da zaključimo još nešto. Izmjenama ovršnog zakona 2017. ne dopušta se više ovrha nad jedinom nekretninom, za ovršne postupke pokrenute nakon stupanju na snagu tog zakona, osim ako ako dužnik nije pristao, kao što sam pristao u tom jednom Ugovoru o kreditu-koji nastavljam plaćati. I tu postoje iznimke. Ako bi se recimo prodajom nekrenine mogli namiriti svi orvhovoditelji. U mom slučaju nije tako, jer prodajom moje jedine nekretnine i dalje bi ostao pozamašni dug. Reci mi samo konkretno za moj slučaj- na koji način bi mi mogla biti ovršena jedina nekretnina ? Hvala ti. Čisto da napomenem, imam podosta pravnog znanja, formalnog, nažalost odustao sam od fakulteta na zadnjoj godini, gdje mi je ostao 1 ispit.
  5. E to te pitam Znači svakako ja moram dobit nešto, na temelju čega ću moći prigovarati/žaliti se, prije nego mi ovrše nekretnitnu ?
  6. Ok. Znači, meni su sad ova 3 ovršna postupka pokrenuta temeljem zadužnice. Blokirani računi itd. U kojem trenuntku će oni prijeći na ovrhu nad nekretninom i moram li ja o tome biti obaviješten?
  7. Da bi mi mogli ovršiti jedinu nekretninu, potrebna je moja izjava da na to pristajem, sukladno novom Ovršnom zakonu. Znači imam 4 kredita. Na jednom Ugovoru stoji izjava, a taj ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika : "Dužnik izričito pristaje da se radi namirenja obveza po kreditu ovrši jedina njegova nekretnina" Taj kredit i dalje nastavljam plaćati. U ovih ostalih 3 kredita, takve izjave nema, samo sam potpisao zadužnicu i izjavu o zapljeni po pristanku dužnika. Vrijednost nekretnine je cca 40 000 EUR. Za sad je na Fini 3 ovrhe, za nekoliko rata kredita - ukupni iznos oko 10.000 kn, a kad se otkažu Ugovori o kreditu doći će na naplati oko pola milijuna kuna kredita. Nisam dobio rješenje o ovrsi, redovito preuzimam poštu.
  8. Pozdrav, Blokirani su mi računi i na FINI je nekoliko ovrha. Radi se o kreditima podignutima 2019. godine. S obzirom da se nitko od ovrhovoditelja neće moći namiriti od 1/4 plaće svakog mjeseca, krenut će dalje... Posjedujem jedinu nekretninu, međutim niti u jednom Ugovoru o kreditu nisam potpisao da pristajem da mi se ovrši jedina nekretnina, ali znam da će oni probati.. Kako teče taj postupak, u smislu kad ovrhovoditelj želi promijeniti predmet ovrhe i npr. želi ovršiti moju jedinu nekretninu. Hoću li ja u tom slučaju dobiti kakvo rješenje od suda/bilježnika na koji ću moći uložiti prigovor da mi je to jedina nekretnina ? Jer do sada mi ništa nije došlo pismeno osim od FINE. Hvala
  9. Pozdrav, kratko pitanje: Može li se ovršiti TV uređaj i računalo ili ne moram brinuti oko toga? Naime, nedavno sam ovršen, računi blokirani, posjedujem jednu nekretninu, koja kao takva ne može biti predmet ovrhe, a što je s tim pokretninama? Hvala, lp
  10. Pozdrav. Imam pitanje. U slučaju ovrhe radnika koji prima 2 platne liste i 2 isplate na račun svaki mjesec Jedna je platna lista za plaću, a druga je platna lista na kojoj piše BONUS. U izvodu banke , isplata plaće piše: "osobna primanja isplaćena u cijelosti" , a za bonus piše: "ostala osobna primanja...". Što se u ovom slučaju događa u slučaju ovrhe ? Plaća je manja od 6.237,00 kn neto, te je u tom slučaju od ovrhe zaštićeno 3/4 plaće. To mi je jasno. No što se događa s bonusom? Je li 3/4 bonusa zaštićeno od ovrhe? Ili pak, zbraja li se plaća i bonus, a u tom slučaju prelazi se iznos od 6237,00 kn , pa imamo iznos izuzet od ovrhe u iznosu od 4.158,00 kn ? Ili od plaće je zaštićena 3/4, a bonus se cijeli ovršuje? Inače, radi se o bonusu na ostvarenu prodaju, s obzirom da se radi o poslu gdje radnik dobiva bonus na plaću sukladno ostvarenoj prodaji. Nadam se da sam jasno objasnio, ako treba dodatna pojašnjenja, tu sam. Unaprijed hvala na pomoći. lp
  11. Pozdrav, Trebam pomoć! Zgrada je etažirana, 10 suvlasničkih, točno određenih dijelova. Zgrada je bila u vlasništvu firme, nad kojom je otvoren stečajni postupak. nad 8 od 10 suvlasničkih dijelova, odnosno 8 od 10 stanova postoji zabilježba ovrhe, a nad 2 ne. Zabilježba ovrhe je na svim tim stanovima iz 2017. godine. Preostala 2 stana su u vlasništvu fizičke osobe. Je li sigurno kupiti taj stan koji ima urednu vlastovnicu i bez tereta je ili ima kakve veze to što je 8 ostalih suvlasničkih dijelova pod ovrhom? Hvala na pomoći.
  12. Prije 2 mjeseca sam se zaposlio u javnoj službi. Imam kod sebe sada već dvije platne liste, s istim koeficijentom i istom osnovicom. I nešto mi ne štima ili krivo zaključujem. Na platnoj listi za travanj , pod OPIS PLAĆE, 1.1. za redoviti rad imam 121 sati rada, IZNOS: 3058,09. Kad podijelim iznos sa satima rada iznosi: 25,27 kn. Na platnoj listi za svibanj, pod OPIS PLAĆE, 1.1. za redoviti rad imam 72 sata rada, IZNOS: 1582,34. Kad podijelim iznos sa satima rada iznosi: 21,97. Nadalje, na obje platne liste imam "sati rada za koje radnik ostvaruje pravo na naknadu plaće"1020-naknada plaće za državni blagdan i neradne dane, i na obje platne liste je to 8 sati, ali mi se iznos razlikuje. Na platnoj listi za travanj je iznos 202,19, a za svibanj: 175,82. Jasno mi je da COP sam određuje i da nitko nije krivo izračunao, ali je li moguće da mi se tako razlikuje? I još jedno pitanje, moraju li u platnoj listi, sati rada odgovarati fondu sati ili radnim satima?
  13. Da, ako ti priznaju status isplatit će ti zaostatke, od dana podnošenja zahtjeva.
  14. Gdje je to točno Ustavni sud objavio?
  15. Svota mirovine neće ostati nepromijenjena već će porasti. Uskladit će se ovaj "ratni dio" koji se do sada, godinu ili dvije nije usklađivao.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija