Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
  • Broj objava

    9732
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    173

Odgovori na statuse koje je Ruby_Danderfluff objavio

  1. Predstečaj, da li vrijedi zadužnica sa vlasnikom kao jamcem/platcem koju je izdala firma , a koja je izdana 2 godine prije izglasavanja predstečaja navedene firme. Vjerovnik je u postupku prijavio svoju tražbinu, ali nije prijavio da ima zadužnicu(ovršnu) ispravu 2 godine staru. Naime vjerovnik sa navedenom zadužnicom namjerava ovršiti jamca/platca i to na njegovog nekretnini. Nisu išli na ovrhu firme iako firma normalno posluje i nije u blokadi, već na jamca po bjanko zadužnici. Da li se to može i da li se može vjerovnik istovremeno za isti dug pokušati istovremeno naplati od dužnika na više strana (istovremena blokada računa, imovine , pokretnina...)

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Zadužnica na jamca-platca normalno vrijedi za cjelokuoni iznos duga. Može se istovremeno naplaćivati na više strana pomoću zadužnice, jer je zadužnicu teško, ako i nemoguće, osporiti.

    2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

  2. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

  3. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Ma možete, ali stavite "od trenutka kad primatelji uzdržavanja više ne budu u mogućnosti samostalno snositi režijske troškove itd.", možda je to dobro srednje rješenje. Sahrana Vam još ne treba, ali je izvjesno da će Vam trebati, za pomoć u kućanstvu i snošenje režijskih troškova to nije tako izvjesno.

      Zamišljam situaciju u kojoj Vi govorite kćerima: Dobro, a sad počnite plaćati režije, mi više ne možemo... A one kažu - Zašto, prije to nismo morale, a ugovor je bio na snazi, a sad pak moramo? :D

      Ništa u ugovoru nije problem ako ga netko kasnije ne bude osporavao, a to je, iskreno, tako teško reći.

      Ja Vam želim puno sreće da sve prođe kako treba i da Vam uzdržavanje ne bude potrebno što dulje :)

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  4. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Jedino što Vam mogu reći jest da sklapate onakav ugovor kakav odgovara stvarnosti i Vašoj stvarnoj ugovornoj volji, sve ostalo može potencijalno izazvati problem u budućnosti. Ne želim Vam proturječiti, nije mi namjera da Vam ne pomognem ili da Vas odgovaram od nečega što ste naumili učiniti, samo mislim da vrijedi upozoriti na gornje.

      Po mom mišljenju - da, morate čekati da Vam uzdržavanje treba, da možete sklopiti ugovor. Ili ne morate, obvežite kćeri samo na snose troškove sahrane, a sve ostalo u slučaju eventualne potrebe.

      S poštovanjem.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  5. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Ako želite to učiniti, onda pogledajte odredbe Zakona o nasljeđivanju o ustupu i raspodjeli imovine za života (čl. 105.-115.), time da predlažem da prenesete vlasništvo djeci, a za sebe ostavite pravo doživotnog uživanja nekretnine, jer mi se čini da je to realistično ono što Vi želite,  to odgovara Vašoj stvarnoj volji.

      Međutim, ako Vas takva opcija brine, predlažem da se dodatno posavjetujete i sa odvjetnikom ili nekim stručnim tko bi Vam, pretpostavljam, i sastavio ovakav ugovor.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  6. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      U bilo čemu mora biti vidljivo uzdržavanje, evo nekoliko primjera:

      Prava i obveze u navedenom ugovoru dogovaraju stranke te one ovise o potrebama i mogućnostima ugovornih strana i različite su od slučaja do slučaja, ali najčešće se odnosi na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao što su:

      - pružanje ili osiguravanje smještaja,

      - pomoć oko održavanja higijene,

      - osiguranje odjeće i obuće, osiguravanje hrane i pića,

      - davanje određenog iznosa novca u pravilnim vremenskim razmacima,

      - sahrana primatelja uzdržavanja itd.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  7. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Idemo redom: ugovorom o doživotnom uzdržavanju se jedna strana, davatelj uzdržavanja, obvezuje davati uzdržavanje drugoj strani ili trećemu (primatelju uzdržavanja), a zauzvrat se primatelj uzdržavanja obvezuje dati davatelju uzdržavanja dio ili cijelu svoju imovinu, time da je čin prijenosa imovine odgođen do trenutka Vaše smrti.

      Dakle, one se već potpisom ugovora obvezuju na brigu o Vama, a ne eventualno ili ukoliko se ukaže potreba. Moram Vam ukazati na sudsku praksu koja kaže da je nedopuštena pobuda (i time ugovor ništetan) ako se ugovor o doživotnom uzdržavanju sklapa bez prave potrebe uzdržavanja, već da bi stranke razriješile svoje imovinskopravne odnose. U takvoj situaciji, bilo tko zainteresiran bi mogao dokazivati ne samo da se ugovor raskida, već i da ustvari nije ni nastao, jer je ništetan.

      I konačno, to pružanje uzdržavanja ne mora biti u istoj kući, sve i da se Vi i suprug razvedete i on ode živjeti negdje drugdje, obveza uzdržavanja i dalje postoji, jer su se kćeri na to obvezale ugovorom.

      Sigurno postoji razlog zbog kojega sve ovo pitate: želite li zaobići nekoga u nasljeđivanju ili zbog čega želite baš ugovorom o doživotnom uzdržavanju urediti svoje odnose s kćerima? Naime, i bez obveze uzdržavanja, one, ako su jedine nasljednice, ionako nasljeđuju Vašu imovinu i nije im se potrebno obvezivati da će Vas i supruga uzdržavati.

      S poštovanjem.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  8. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Ne, on je također ugovorna strana u ugovoru i može ga raskinuti, po mom mišljenju, ali za to postoji ograničen skup razloga (zbog bitno izmijenjenih okolnosti, zbog poremećaja odnosa ugovornih strana, sporazumno, zbog neispunjenja obveza). Neovisno o tome tko daje nekretninu, obveza se preuzima i prima u odnosu na obje ugovorne strane, po mom mišljenju.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  9. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

  10. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

    Unaprijed Vam hvala

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Tako je, Vi ste primateljica uzdržavanja, a suprug je treća osoba, također primatelj uzdržavanja.

    2. (Vidi 3 drugih odgovora na ovaj novi status)

  11. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

    Unaprijed Vam hvala

    1. Ruby_Danderfluff

      Ruby_Danderfluff

      Zakon o obveznim odnosima kaže da se ugovorom o doživotnom uzdržavanju jedna strana obvezuje drugoj strani ili trećoj osobi davati uzdržavanje, a druga strana se zauzvrat obvezuje dati dio ili cijelu svoju imovinu, time da se prijenos imovine odgađa do smrti primatelja uzdržavanja.

      Dakle, po mom mišljenju, možete i bilo bi dobro, da na jednoj strani kao davatelji uzdržavanja budu obje kćeri, a da na drugoj strani budete i suprug i Vi, a da imovinu specificirate kao onu koja je u Vašem vlasništvu (naime, bez obzira što ste Vi upisani kao vlasnica kuće, potencijalno je i suprug suvlasnik s Vama ako je riječ o bračnoj stečevini), time mi se čini da će obveza Vaših kćeri u odnosu na oca biti nekako "jača" ako i on bude potpisnik ugovora.

    2. (Vidi 3 drugih odgovora na ovaj novi status)

  12. Pozdrav Ruby, 

    Trebala bi neke informacije ako mi mozete pomoći?

    Lp,

    Housewife

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija