Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  7858
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  138

Sve što je Ruby_Danderfluff objavio

 1. Možete li s bankom pokušati pregovarati o moratoriju na barem jedan kredit?
 2. Tehnički to ide ovako: ako se radi o dugu većem od 20.000,00 kn, sud će donijeti rješenje o ovrsi na nekretnini (ako su ispunjeni svi drugi uvjeti). Tada ovršenik u žalbi na rješenje o ovrsi mora isticati da se radi o jedinoj nekretnini itd., u povodu čega bi onda rješenje o ovrsi bilo odbijeno po žalbi. Ali, koliko je meni poznato, sudska praksa je išla u smjeru da to ovršenik mora isticati, a ne da sud to mora znati po službenoj dužnosti, ili pribavljati podatke u tom smjeru prije donošenja rješenja o ovrsi.
 3. Ruby_Danderfluff

  CHF kredit

  Također, još uvijek nepravomoćno.
 4. Možete po čl. 210. Ovršnog zakona tražiti odgodu pljenidbe i prijenosa i proglašenje nedopuštenosti pljenidbe i prijenosa, sve u roku od 60 dana od početka izvršenja izravne naplate. Međutim, ne znam s kojim argumentima, jedino činjenicom da se ovrhovoditelj već namiruje u stečajnom postupku. No osobna zadužnica je drugo sredstvo naplate, koje ovrhovoditelj ima pravo upotrijebiti.
 5. 1. ako kuća nije etažirana, sve je podijeljeno po pola, da. 2. u suradnji s geodetom, morate pristupiti izradi etažnog elaborata, koji se onda odobrava, i provodi u zemljišnoj knjizi. Njime dobivate samovlasništvo svatko svoga kata, te utvrđenje da su određeni dijelovi kuće zajednički: stubišta, vanjska pročelja, okućnica itd. Dobro je napraviti i sporazum o diobi, odnosno nešto što se u višestambenim zgradama zove međuvlasnički ugovor, kojim ćete regulirati kako ćete postupati u slučaju upravljanja, prepravljanja i popravljanja zajedničkih dijelova zgrade. 3. da, morali biste to zajednički. 4. nažalost, neki pružatelji javnih usluga biraju jednog od zemljišnoknjižnih vlasnika kojemu će slati račune, i njih ne zanima kako ćete se vi kasnije dogovoriti. Tehnički, za sve što ste platili biste trebali polovicu tražiti natrag od sestre i zeta, pa makar i tužbom, govoreći u ovoj situaciji, posebice stoga što se radi o režijama koje isključivo oni troše.
 6. Reći će Vam bolje pravnici koji imaju iskustva s naknadama štete iz prometnih nezgoda, ali neka osiguranja odbijaju trzajne ozljede, jer smatraju da se ne radi o tjelesnoj ozljedi u sudsko-medicinskom smislu, neka dodjeljuju odštete u iznosu od 5.000-10.000,00 kn. Sad se jesu udvostručili iznosi naknada šteta po kriterijima VSRH, ali s obzirom na navedeno još uvijek ne postoji sudska praksa koja bi rekla koja je s obzirom na to udvostručenje primjerena naknada. Dakle, trzajne ozljede su u praksi dvojbene. Činjenica da je u autu bilo dijete, ako dijete nije ozlijeđeno, za osiguravajuće društvo ne predstavlja niti otegotnu, a niti olakotnu okolnost. Razmak od 25 sati nije značajan ako postoji medicinska dokumentacija koja potkrepljuje ozljede, isprave su relevantne. Prijavu ozljede na radu morate napraviti u suradnji s poslodavcem, pa s njim iskomunicirajte taj dio.
 7. Dobro ste shvatili, nije moguće provesti ovrhu na nekretnini za dug čija glavnica ne prelazi iznos od 20.000,00 kn.
 8. Strogo se vještači po medicinskoj dokumentaciji, imate iskustvo ovdje: https://legalis.hr/topic/109152-prigovor-na-obradu-prilikom-vještačenja-o-radnoj-sposobnosti/
 9. Mogu, svjedoci su dužni reći sve što znaju, nisu bili dužni upoznati poslodavca s tim, i poslodavac to može saznati tek poslije iskaza. Gluposti o Vama, koje se ne odnose na događaje zbog kojih ste dobili otkaz, nisu predmet spora i sud nužno i neće htjeti čuti ništa o tome, što nije vezano uz navode poslodavca. Ako svjedoci iznesu nešto što time postane sporno, tada Vi i na glavnoj raspravi možete predložiti novi dokaz, međutim, kao što kaže Sivko, na sudu je odluka hoće li taj dokazni prijedlog prihvatiti. Isto tako, time se izlažete kaznenoj prijavi za neovlašteno audio-snimanje, tako da imajte i to u vidu.
 10. Kad je to bilo, prije 30 dana ili kraće?
 11. Najjednostavnije Vam je opunomoćiti odvjetnika da kupi nekretninu za Vas u Hrvatskoj, u tom smislu ne treba niti posebna punomoć, već će Vam odvjetnik pripremiti i poslati obrazac punomoći. Time da stranac iz zemlje članice EU može stjecati nekretnine u RH pod istim uvjetima kao državljani, uz iznimku poljoprivrednih zemljišta, koja stranci uopće ne mogu stjecati.
 12. Predlažem da upišete za supruga služnost doživotnog uživanja, odnosno doživotnog stanovanja u zemljišnu knjigu. Neka Vam odvjetnik ili javni bilježnik sastave prijedlog. Tako će temeljem tog upisa suprug moći doživotno živjeti u toj nekretnini, a nakon Vaše smrti će vlasnica postati Vaša kćer. I nema zapreke da uz tu provedbu služnosti sastavite i vlastoručnu oporuku u kojoj ćete dati upute kćeri kako očekujete da raspolaže nekretninom, odnosno da je dužna do suprugove smrti pustiti njega da neometano živi u tom stanu i da ga u potpunosti samostalno koristi.
 13. Ako možete malo bolje pojasniti obiteljsko stablo: tri su brata - jedan je Vaš otac, drugi je pokojnik, a treći je stric?I radi se o udjelu u nekretnini u kojoj taj treći stric živi? A s obzirom da pokojni stric nije imao djece, njegov udio se dijeli na trećeg strica i na Vas i sestru kao nasljednike iza pokojnog strica? Ako je tako, Vi i sestra slobodno raspolažete svojim nasljedničkim izjavama: hoćete li prihvatiti ili se odreći nasljedstva, koje Vam temeljem zakona pripada. Stric može otkupiti vaše udjele od vas, a možete ostati upisani u toj nekretnini. On to može tražiti, ali Vi to ne morate prihvatiti.
 14. Ako je tako, onda i prošle, i buduće subvencionirane rate (odnosno, od ukidanja subvencije, plaćate punu ratu). Ne mora se micati sudužništvo i banka vjerojatno neće pustiti sudužnika, osim ako dužnik ne omogući neko drugo sredstvo osiguranja, neki bolji instrument. Naime, osim APN-a, ovdje imate i poslovnu banku preko koje je odobren kredit, pa se i nju mora nešto o tome pitati, posebno stoga što ona daje sredstva kreditiranja u cijelosti, te se samo u jednom manjem dijelu naplaćuje od države umjesto od dužnika.
 15. Ruby_Danderfluff

  CHF kredit

  Nije, čak štoviše, sve tužbe koje su bile podignute zbog ništetnosti cijelog kredita su odbijene, koliko znam nepravomoćno. Ništetne su samo odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.
 16. Ako mislite osporavati ugovor, onda nemojte plaćati, jer uplatama samo potvrđujete i priznajete dug.
 17. Možete tražiti odgodu izdržavanja zatvorske kazne do godine dana života bebe, ali to ne rješava problem. Nakon polovice izdržane kazne može pisati zahtjev za uvjetni otpust.
 18. U najgorem slučaju su posljedice takve da će se ukinuti subvencija kreditiranja, pa će dužnici morati vratiti APN-u ono što su primili na ime subvencioniranog kredita. Znam da je ranije bila obveza dužnika da u roku od 3 mjeseca od sklapanja ugovora prijave prebivalište na adresi nekretnine koju su kupili subvencioniranim kreditom, ali sada tu obvezu ne nalazim u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, tako da vjerujem da nema zapreke da se promijeni adresa. Tko će faktično ostati u stanu ovisi o dogovoru bračnih drugova, a bilo bi oportuno da ostane onaj koji ostaje s maloljetnom djecom ili onaj koji nastavlja plaćati kredit. S obzirom da je prošlo tek dvije godine plaćanja kredita, bilo bi možda logično da se jedan bračni drug odrekne udjela u bračnoj stečevini na ime činjenice da će drugi bračni drug nastaviti plaćati cjelokupni kredit i ostati u stanu.
 19. U tom slučaju, ako postoji arbitražna klauzula, ona ga obvezuje na arbitražu.
 20. Tu imate dva aspekta - onaj trgovačkoregistarski, i svoj radnopravni. U trgovačkoregistarskom smislu će društvo morati donijeti odluku o tome da se Vas opoziva kao direktoricu i za direktora imenuje netko drugi, jer društvo ne može funkcionirati bez direktora, i tu odluku će javni bilježnik uz prijavu morati dostaviti sudskom registru da se u njemu ta odluka i provede. U odnosu na Vaš radnopravni status, ako imate ugovor o radu, morate ga na neki način otkazati i odjaviti se s mirovinskog. Po mom mišljenju, ne možete ga otkazati poslovno uvjetovanim otkazom (s razlogom da je prestala potreba za obavljanjem radnog mjesta direktora), jer kao što već rekosmo, društvo ne može funkcionirati bez imenovanog direktora. Međutim, možda biste mogli izmijeniti svoj ugovor o radu na određeno vrijeme (i to na period ne kraći od tri mjeseca, zbog biroa), i onda biste istekom ugovora na određeno vrijeme (u međuvremenu bi novi direktor stupio na radno mjesto), stekli pravo na novčanu naknadu za nezaposlene osobe s biroa. Time da trebate provjeriti da niste eventualno i osnivač tog trgovačkog društva, odnosno nositelj poslovnog udjela, u kojem slučaju također mislim da ne biste imali pravo na novčanu naknadu (25% i više udjela u trgovačkom društvu, ako se ne varam).
 21. Prihvaćam ispravku, jer sam pišući o pronevjeri, zapravo mislila na utaju u ovom konkretnom slučaju (tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koji su mu povjereni...)
 22. Je li Vam predala ključ od novog lokota?
 23. @Ljupko slažem se s Vama da bi pravosuđe bilo učinkovitije kad bi bilo pravodobnije i kad se ne bi toliko odugovlačilo. No predlažem da se ubuduće ipak u temama zadržimo na komentiranju konkretnih upita, a o kvaliteti pravosuđa možemo u PF Caffe.
 24. Predlažem da odete na web-stranicu Vrhovnog suda i da radite pretraživanje po pravnim propisima, odnosno navedenom članku, odluka u kojima se spominje čl. 1120. ZOO-a ima 218.403, tako da ćete sigurno naći nekoliko koje Vam idu u prilog.
×
×
 • Napravi novi...