Jump to content

Crnimrav

Korisnik
  • Broj objava

    126
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Objave koje je Crnimrav objavio

  1. prije 2 sati , Bmary je napisao:

     

    Poštovani,

    Obratila sam vam se radi vaše stručne pomoći u vezi s nedavnom situacijom oko suvlasništva nad kućom koju dijelim sa svojom sestrom. Živim u toj kući cijeli svoj život, dok sestra već dugi niz godina nije bila prisutna niti je sudjelovala u troškovima održavanja ili obnove.

    Moj otac mi je ostavio većinski udio u kući 5/6, dok je sestra dobila znatno manji udio 1/6 prema nasljednom pravu. Sada je izrazila želju za razdvajanjem suvlasništva, no osjećam da to nije u skladu s pravednošću obzirom na našu povijest i moju ulogu u održavanju doma. Kuca sad stoji na moju maloljetnu kcer. Spremna sam na kompromise ali ona nije želi nerealni iznos za isplatu.

    Molim vas da mi pružite pravni savjet i informacije o mojim pravima u ovoj situaciji. 

    Unaprijed zahvaljujem na vašem vremenu i stručnosti.

    S poštovanjem,
     

    Dali se kuca može etažirati?

  2. prije 17 sati , Zeon je napisao:

    Ukoliko sam vlasnik 3/4 nekretnine, a suvlasnik je vlasnik 1/4. Suvlasnik 1/4 ne živi 6 godina u nekretnini, te u istu ne ulaže. 

    Zanima me da li imam pravo, i da li je moguće zatražiti razvrgnuće suvlasništva, ukoliko vlasnik 1/4 ne pristaje na dogovor između nas što se tiče isplate njegovog djela nekretnine. 

    Lp

    Da

  3. Dana 16. 01. 2024. u 10:29, mirtinte1 je napisao:

    Da kada bi doslo do prodaje...ali sto ako on ne zeli izaci iz stana kojim je i u 1/4 vlasnik?

    Tj.da bi doslo do prodaje on mora izaci ili se sloziti sa prodajom.

    Da li on moze ( cuo sam da moze ) to odbiti i kasnije svoj dio prepisati djetetu i tako u nedogled?

    Zahvaljujem

    Pokrenete razvrgnuće suvlasničke zajednice civilnom diobom i tada ide na javnu dražbu,te od dobivenog iznosa svaki dobija isplatu po svome suvlasničkome dijelu,a ot to nemože zaustaviti nikako,naravno da se može odugovlačit ali ishod bi bio prodaja ako na tome inzistirate.

    A ako nebi htio izaći van iz stana,novi vlasnik moze pokrenuti deložaciju i gotova prica.

  4. prije 21 minuta, Zeon je napisao:

    Poštovani,

     
    trebala bi savjet glede vlasništva nekretnine.
     
    Kao vlasnici nekretnine su upisani;
    ja        1/4 dijela
    brat    1/4 dijela
    bratić 2/4 dijela 
     
    Kuća je bila vlasništvo mojeg tate i njegovog brata, po pola.
    Nakon njihove smrti je došlo do trenutne podjele.
     
    Također,
    na suvlasnički dio 2/4 upisano je pravo doživotnog plodouživanja i doživotnog stanovanja u 1/3 dijela.(majka od bratića) 
    Na 2 suvlasnička djela 1/4 upisana je osobna služnost - pravo plodouživanja, uporabe i stanovanja.(moja majka). 

    Zanima me kojim putem bi riješila vlasništvo u vidu da sam vlasnik ja 1/1, a da pri tome dođe do čim manjeg plaćanja poreza i ostalog?
    Također da napomenem da su sve strane suglasne, pošto u nekretnini živimo samo majka i ja, te u istu ulažemo. 
     
    Srdačan pozdrav. 

    Pa vrlo jednostavno,isplatom ostalih suvlasnika

  5. Nekretnina ima tri suvlasnika u omjerima : 4/6,zatim 1/6 i 1/6.

    Situacija je sljedeća da ova dva suvlasnika koja imaju po 1/6,su u posjedu nekretnina,a većinski suvlasnik nije u posjedu nekretnine(živi na drugoj adresi).

    Večinski suvlasnik predlaže da se kuća etažira,ili napravi razvrgnuće suvlasništva,ali oba dvojica suvlasnika od 1/6 nežele nista od toga napraviti,nego se samo i dalje oglušavaju .,i tako već pet godina to traje.

    Sto napraviti u ovoj situaciji,jer se koristi i dio od večinskog suvlasmika bez pristanka??

    Molim konkretan savjet.

    Hvala.

  6. prije 1 sat, Luka1234 je napisao:

    Ja ne bi bio tako rezolutan i 100% po ovom pitanju, bez da se vidi stanje nekretnine, jer potencijalno mogu postojati problemi koji mogu osujetiti taj postupak (zabilježbe postupka, spora, tužbe, doživotnog, spominje se zaštićeni najmoprimac, spominju se podstanari itd.). 

    Ista stvar i za duljinu postupka -  da li će druga strana osporavati velicine suvlasničkih udjela, procjenu vrijednosti, način razvrgnuća, što će sve osporavati u postupku ovrhe.. sve su to, barem u ovom trenutku, nepoznanice. 

    Kazem mogu osporavati naravno,ali nemogu nikako zaustaviti razvrgnuće,to nikako,ako jedan od suvlasnika pokrene tsj postupak

  7. prije 7 sati , marinrozman je napisao:

    Zahvaljujem na odgovoru. Molim za pojašnjenje: postoji li pravna mjera kojom tetka može zaustaviti civilno razvrgnuće, budući da očito želi odugovlačiti riješavanje situacije?

    Ne postoji apsolutno nikakva pravna mjera kojom bi tetka mogla zaustaviti civilno razvrgnuce,jer i vi ste suvlasnik nekretnine,i ako nema dogovora tada sve preko suda i na javnu drazbu,a novac dobiven od prodaje nekretnine se podjeli u omjeru vasih suvlasničkih dijelova,odnosno svakome pola.

    prije 7 sati , marinrozman je napisao:

    Zahvaljujem na odgovoru. Molim za pojašnjenje: postoji li pravna mjera kojom tetka može zaustaviti civilno razvrgnuće, budući da očito želi odugovlačiti riješavanje situacije?

    Usporiti se moze,ali ne previse dugo,uz dobrog odvjetnika sve mozete rijesiti u vrlo kratkom vremenu.

    Ali zaustaviti civilno razvrgnuce,ako nema dogovora između suvlasnika,to nikako nemoze stopirati.To su vasa prava.Vjerujte,govorim iz iskustva.

  8. prije 2 sati , Danka123 je napisao:

    Nažalost ne znam, jer nismo u kontaktu, ali se stalno preko prijatelja i majke javno hvali i prijeti kako je dio njen i da će ga se dočepati. Možda je samo glasna na riječima (nadam se), ali poznavajuči ju bojim se da je u stanju svašta. Da li pravno može?

     

    Vasa sestra bi mogla isto traziti pptrazivanja iz darovnog ugovora jer je zakonski nasljednik ko i Vi.

    I moze naravno dobiti dio od te nekretnine.

  9. prije 7 sati , Mirela36 je napisao:

    Lijep pozdrav svima!

    Molila bih Vas informaciju.

    Ukratko,

    Moji roditelji su rastavljeni od moje 5.godine.Sa ocem sam sam imala kontakt mozda par puta svih ovih godina. Sa navrsenih 18 godina sam prekinula svaki kontakt s njim (i prije toga je to bilo jako slabo). Sa 18 godina sam ga kontaktirala u vezi alimentacije koju nikada nije placao. Sud je odredio alimentaciju, ali on nikada nije dao ni jedne lipe. Moja majka ga nije tuzila zbog neplacanja alimentacije , jer je zivio u BIH, a mi u Hrvatskoj, pa joj je receno da bi trebala odvjetnika i ovdje i u BIH, a ona to financijski nije mogla. Ja sam se tad jos uvijek skolovala (tek sam upisala faks), tako da nisam imala financija kako bih ga tuzila za neplacanje. Kada sam ga nazvala za alimentaciju , rekao mi je da ima novaca, ali pitanje je da li uziva 🙈 i poslao me u "rodni kraj".

    Nedavno saznajem da je preminuo ove godine u 3.mj. Obracam se Opcinskom sudu u BIH nadleznom za njegovo mjesto stanovanja i saznajem da je iza njega pokrenut ostavinski postupak od strane mog bratica i sestricne i da se predmet nalazi kod javnog biljeznika. Receno mi je da kontaktiram javnog biljeznika kod kojeg se predmet nalazi kako bih se prijavila kao jedini nasljednik prvog nasljednog reda, jer se nigdje ne spominjem , da me uputi sto i kako dalje.

    Kontaktirajuci javnog biljeznika, govori mi sto to njega briga, neka to rijesim sa svojim braticem i sestricnom i poklapa mi slusalicu.

    Odlazim u BIH i uzimam odvjetnika.Kroz par dana saznajem da je moj otac 2005.godine (nakon mog poziva za alimentaciju) napravio ugovor sa mojom sestricnom i braticem ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. 

    2009.godine je stekao neko zemljiste koje je isto stavio u ugovor ove godine u 2.mj (mjesec dana prije smrti, kada je saznao da je smrtno bolestan).

    Odvjetnik mi je rekao da nazalost nemam pravo na nista, pa tako ni na nuzni dio, jer se ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ne moze pobiti. Da bi trebalo ici na dokazivanje da moji bratic i sestricna nisu ispunjavali svoje obveze prema njemu. Moja sestricna je rođena u Hrvatskoj, gdje zivi i radi, a bratic je zivio sa mojim ocem u BIH. 

    Uvijek volim cuti i drugo misljenje.Zanima me da li postoji nacin da se dokaze nistavost tog ugovora, jer je po svemu sklopljen u svrhu izigravanja prava na nasljeđivanje zakonskog nasljednika. Moj otac je tada imao 50 godina i bio radno sposoban.

    Ja sam jedna od onih naivnih budala koja misli da je pravda spora , ali dostizna. Sto izgleda u ovom slucaju nije tako. Ako ne postoji mogucnost, nema mi druge, nego prihvatiti da je izbjegao bilo kakvu odgovornost kao otac i nikome nista.

     

    Unapriied hvala na odgovoru.

    Ovako,takvu vrstu ugovora je jako teško pobiti.

    Morate dokazati da bratić i sestrična nisu ispunjavali svoje obveze po ugovoru.

    Ova parnica vas moze baciti u veliki trošak ako bi isli u pobijanje,i na kraju izgubite.

    Mozete naravno pokušati,ali kazem vam iz iskustva da su šanse jako male za vas.

  10. prije 12 sati , gledatelj je napisao:

    Hvala na odgovorima. A nema se šta etazirat jer je dolje podrum, a gore stan u kući. A dogovorit se ništa ne mogu sa drugom stranom. Sad me samo onda zanima da li onda sve čestice koje su pod auvlasnistvom idu skupa u razvrgnuće i javnu dražbu u jednom predmetu ili moram za sve zasebno?

    Sve čestice koje su u suvlasništvu idu zajedno tada na draždbu.

  11. Dana 29. 07. 2023. u 16:38, gledatelj je napisao:

    Pozdrav opet. Imam sad jos par pitanja ukoliko netko moze pomoci. Zanima me kakva je situacija ukoliko se radi o vise kat. cestica na razlicitim lokacijama, a isti su suvlasnici (dvoje nas je). Da li se postupak pokrece za svaku pojedinacno ili razvrgnuce suvlasnistva moze ici na sve cestice koje su trenutno u suvlasnistvu? I sad jos jedno pitanje koje shvacam da ce tesko bit dobit odgovor, ali ipak da pokusam barem nesto dobit. Naime stvar je u tome da da se na jednoj cestici nalazi kuca koja ima dvije etaze, tj u donjoj je vise neki podrum, a na gornjoj je izveden stan i stepenice su unutar kuce iako postoje zasebni ulazi. I jos oko te cestice di je kuca postoje 3 parcele pa me zanima da li bi sud tako nesto isao podjelit ili bi to bilo ipak za civilnu diobu?

    Sud vam nece apsolutno nista dijeliti,nego to sve ovisi o vama suvlasnicima.

    Prvo,morate se sloziti da se uopce napraviti etažiranje,ako je moguće,zatim da to i sprovedete u gruntovnici.

    Tek onda,ako se vi kao suvlasnici složite s tom podjelom,tek onda možete prodavati svoj dio.

    Druga stvar,ako se ne slažete s podjelom,onda svaki od vas suvlasnika moze zatražiti razvrgnuće suvlasništva,i nekretnina ide na javnu dražbu.

    Drugačije nikaki.

    Lp.

  12. prije 1 sat , antispin je napisao:

    U svoje sam dvorište uskladištio robu od prijatelja . Sada mi ta roba smeta ,a on se ne želi javiti i maknuti robu iz mojeg dvorišta. Što mogu učiniti,molim za savjet. Hvala.

    Jednostavno maknite 

    Etažiranje

    prije 18 sati , Dalmatinka_M je napisao:

    Poštovani!

    Zanima me slijedeće:

    Moj suprug i njegov brat vlasnici su kuće (nasljedstvom iza smrti roditelja) po pola!

    Teorijski se zna šta je čije,ali diobu nikad nisu stavili na papir!

    Sad njegov brat (koji inače odavno živi van Europe) želi etažiranje!

    Kakva je procedura s obzirom na sve gore navedeno?!

    Da li treba prije napraviti dokument o diobi,da se zna šta je čije,pa onda na osnovu toga uraditi etažiranje?!

    Molim hitan odgovor!

    Hvala,lp.

     

    Vrlo jednostavno,angažirate ovlaštenog sudskog geodeta i on vam napravi podjelu po idealnim djelovima,odnosno po suvlasničkim dijelovima.

    Potpišete i predate u gruntovnicu da se sprovede,i čekate resenje.

    Bez komplikacije ako se naravno budete složili,dva suvlasnika.

  13. prije 6 sati , gianna je napisao:

    Buduci sam se odrekla ocevog dijela u korist majke nakon njegove smrti,ako bi majka ,koja je sad vlasnik 1/1oporucno ostavila ili prepisala kucu trecoj osobi,kolki bi bio moj nuzni dio i kako je mogu osporavat,ja sam jedino dijete,hvala

    Vi sada nemate vise nužni dio,posto ste se odrekli svog dijela.

    Osporavat nemožete nikako vise.

  14. prije 5 sati , Hervo je napisao:

    Brat i ja imamo kuću u vlasništvu 50%-50%.

    Brat koristi cijelu kuću, od smrti roditelja (2 godine).

    Nema dogovora oko podjele.

    Pokrenut je postupak razvrgnuća suvlasništva, ali brat prijeti odugovlačenjem.

    U međuvremenu, on meni ne dozvoljava korištenje moje polovice.

    Ja živim drugdje u najmu.

    On ima drugi stan koji iznajmljuje i dobiva novce (na crno).

    Nekoliko puta sam ga usmeno tražio ili pristup kući ili da plaća meni najam. Sve odbija - jer kaže da je ulagao u kuću dok su roditelji bili živi, pa zato koristi kuću u cijelosti.

    Kuća je dovoljno velika da svi stanemo, ali nije dovoljno odvojena da bi svatko mogao imati skroz odvojeno svoje - za potpuno odvajanje bi trebala ulaganja, a u ulaganja ne želim ulaziti.

     

    Što biste preporučili?

    1. Mogu li tražiti novce za sav protekli period (2 godine) što je koristio kuću? Je li to ostvarivo ako nemam pisani trag da sam to od njega ranije tražio?

    2. Što trebam napraviti za naknadu za budući period, ako mi i dalje ne preda polovicu u suposjed? Obzirom na opisanu situaciju, tražim li naknadu moje štete ili naknadu njegove koristi? Mogu li to dobiti?

    3. Moram li formalno tražiti još u odvojenom postupku pristup kući da bih ostvario pravo na naknadu ako to odbija? Meni bi bilo u redu ili da on koristi 100% i plaća, ili da ja koristim 100% i plaćam, ili da koristimo 50%-50%, pa nitko ne plaća. On ne želi ništa od toga.

    Vi imate apsolutna prava na svojoj polovici kuće,i nemorate pitati vašeg brata apsolutno ništa sto ste naveli ako želite ući u suposjed svoje nekretnine.

    To sto brat prijeti odugovlačenjem,nemoze spriječiti razvrgnuće suvlasništva ako ste pokrenuli,to vam traje ovisi o sudovima cca godinu dana.

    Možete i naravno pokrenuti tužbu za korištenje vašeg dijela nekretnine,posto vam onemogućava pristup nekretnini,i tražiti naknadu za istu,i to morste dokazati na sudu da je nepošten posjednik.

    Ovo vam sve govorim iz iskustva,posto sam i ja bio u toj situaciji,ali brat je na kraju dobio veliku naknadu za platiti i sve sudske troškove,tako da se takova bahatost nije nikako mu isplatila.

  15. prije 1 sat , ciovo1 je napisao:

    Poštovanje

    Aji je moguće hitan odgovor

    Suprug je preminuo bez oporuke,zajedno u braku su stekli nekretninu,imaju 2 djece.

    U nasljeđivanju što ima supruga(64 g.braka)a što djeca 

    Vrlo jednostavno,supruga ima 4/6,a svako dijete po 1/6.

  16. prije 1 sat , eduardo. je napisao:

    I još jedno pitanje... mogu li ja uzeti podstanare u jedan dio kuće bez njenog potpisa, suglasnosti? Ja bih joj naravno plaćao pola od njihove najamnine. 

    Hvala unaprijed svima na pomoći.

    Naravno da možete uzeti,pa vi ste suvlasnik 1/2,tako da mozete bez ikakvih problema.

  17. prije 16 sati , eduardo. je napisao:

    Poštovani,

    Sestra i ja smo naslijedili kuću, svaki 1/2. Nitko u njoj ne živi, iako sam ja dugo imam prijavljeno prebivalište na nju. Ja sam podstanar, a ona ima kuću na moru u kojoj živi. Sestra želi prodati kuću, a ja ne. Može li ona ikako prodati kuću bez moje suglasnosti uz pomoć nekih sudskih postupaka? Može li ona sudski zatražiti da kuća ide na dražbu bez moje suglasnosti? Napominjem da su ona i njena obitelj jako dobro situirani pa bi joj od prodaje samo dobro došao novac. Ja i moja obitelj nemamo u vlasništvu nikakvu nekretninu osim ove polovice te smo podstanari, a za novac od evenualne dražbe ne bi imali dovoljno za pristojnu nekretninu.

    Hvala unaprijed na odgovoru.

    Može prodati svoj suvlasnički dio kome god želi naravno,ili ponuditi vama da otkupite njen suvlasnički dio.

    Ili ako ide preko suda,tada može napraviti razvrgnuće suvlasničke zajednice i tada cijela nekretnina ide na javnu dražbu,i od prodaje svakome pola,ali i tada se naplaćuju sudski troškovi.

    Tako da bi vam bilo najbolje rešenje da se dogovorite sa sestrom.

  18. Dana 15. 06. 2023. u 2:37, Ulis je napisao:

    Pozdrav,

    baka i djed su nakon svoje smrti ostavili kuću na moru mojem ocu koji je istu prepisano na brata i mene, svako po 1/2.

    Ista kuća, tj gornji kat kuće (u prizemlju je garaža i velika terasa koja se planira preurediti u apartman) se planira iznajmljivati pa bi valjalo uložiti u istu (nova kuhinja, sobe, boravak, stolarija itd.).

    E sad, dolazimo do toga, da oko gornjeg kata ide balkon u obliku slova L i ima sa obje strane dva velika balkonska vrata(krilna) koja pružaju dosta svijetla unutar kuće. Brat me samo nazove i kaže mi da je kupio novi TV i da će ga staviti na mjesto gdje je sad trenutni koji je puno manji i da će ga staviti na zid. Da biste shvatili sljedeće bitno je imati sliku kako izgleda dnevni boravak. Dnevni borakav gleda u kut kuće, točno između kuta L gdje je i terasa i taj TV je podosta veliki, a on ga planira staviti na zid, tj kut L gdje je trenutni. Rekao sam da smatram da to nije dobra ideja već da bi ja rađe da se stol, koji je trenutno iza dnevnog boravka na putu prema kuhinji stavi gdje je trenutno dnevni boravak, a tv i kauc stave gdje je trenutno taj stol. Time bismo dobili više mjesta i ljepši ugođaj. On se slaže da bismo trebali premjestiti dnevni boravak sa "blagavaonicom" ali ne možemo to sad dok ne zazidamo jedna ta balkonska vrata ( koja gledaju na cestu, te ako se ista zazidaju, sa ceste bi taj dio kuće gdje je i ulaz u istu izgledao bez prozora, jer se treba mjenjati stolarija a staviti staklenu stijenu je skuplje nego zazidati.) Argument za zazidati je da je jeftinije nego nova stakle stijena, a argument zašto stol ne može sad tamo je taj jer tamo ne stanu ormari gdje se trenutno nalaze tanjuri i kako bi to izgledalo turistima da moraju po tanjure u kuhinju. Da je on dosta pričao sa projektantima, ali ne za kuću i da zna kako to treba izgledati. Koliko ja znam projektantovo mišljenje nije meritum niti obvezujući nalog, već savjetodavni, tako da, po meni to pada u vodu. Ne gradi se ništa, samo se mijenja interni dizajn. Bitno je spomenuti da blagavaona i dnevni boravak su spojeni, tj to je veliki otvoreni prostor, a kuhinja je u zasebno djelu kuće. 

    Jasno sam rekao da se ne slažem da se išta zazidava, a za TV ću razmisliti ( stvarno mi je svejedno za TV. Zadnjih 30 godina je na istom mjestu). Njegov odgovor je ja cu tako napraviti, a vama (meni i mojim roditeljima) ako se to ne sviđa premjestite si kad budete tamo, ja kad dodem ću si vratiti. 

     

    Sad kad sam pobliže objasnio situaciju, problem koji imamo je taj da sa njime nema dogovora, misli da je najpametniji i autoritativno istupa prema svima. Ako nešto ne dobije kako hoće, situacija neće dobro završiti. Razlog zašto ovo pišem je taj da vidim imam li ikakvo pravo, i kako to pravo ostvariti da ukoliko se ja ne slažem sa nečime šta on želi raditi (bude radio) mogu stopirati. Smatram da ukoliko imamo zajedno vlasništvo nad kućom u kojoj boravimo on, roditelji i ja (nikad skupa) on ne može samovoljno ništa raditi bez mog pristanka, a on će i uz moje jasno NE i dalje to učiniti. 

     

     

    Hvala Vam 

    Tada najbolje napraviti etažiranje kuće,vrlo jednostavno.

    Pa tada se točno zna sta je čije,i gotova priča.

  19. prije 18 sati , noA23 je napisao:

    Mi cemo uzdrzavati roditelje, ali postoji mogucnost osporavanja, poznavajuci situaciju, no ako se  dijete  prakticki odreklo roditelja i imamo ugovor kojeg se pridrzavamo, onda se nadam da je sa pravne strane sve čisto.

    Da,tako je.

    Ako se pridržavate ugovora,sa pravne strane,vam nemože niko pobiti taj ugovor.

    Ima pravo osporavanja tog ugovora nakon smrti roditelja naravno,ali ako se pridržavate obveza po ugovoru,tada se nemorate nista bojati.

    Moj savjet vam je,da svaki račun koji izdvajate za uzdržavanje cuvate,jer ako jednog dana dođe do parnice ce vam itekako trebati.

    Uglavnom takove parnice nose i veliki trošak,tako da ako ima razumijevanja,nebi se nikako upuštao u tako nesta.

    Uglavnom,roditelj s kojim sklapate takav ugovor,mora biti poslovno sposobna osoba te najbolje ga ovjeriti na sudu.,a na Vama je samo da se pridržavate ugovora.

  20. prije 3 sati , Forilam je napisao:

    Suvlasnik sam u polovici nekretnine,drugu polovicu je stekla osoba ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Ja sam u posjedu spomenute nekretnine. Sporazumna podjela nije moguća a suposjednik traži ulaz u posjed u kojem sam ja odavno. Kako razriješiti situaciju jer zajednički suživot nije moguć zajedničko brojilo struje, vode , plina itd. Moje stvari, kako se zaštititi.Vlastiti sin je na prevaru odveo baku (moju majku 87 g)  kod bilježnika i potpisan je ugovor. Ja sam kći jedinica i brinula samo majci do smrti, platila sprovod itd. Za ugovor sam saznala tri tjedna nakon smrti majke. Moj (bivši)sin nije nikada brinuo o mojoj majci niti doprinosio njenom liječenju. Kakva su moja prava, on silom želi u prostor u kojem ja živim i plaćam sve režije ....

    Apsolutno nikako nemozete zabraniti da ùđe u suposjed,jer je i on suvlasnik kuće.

    Vi imate pravo pobijati taj ugovor u parnicu,ali ako imate samo čvrsre dokaze za to sto govorite,inačete se nebi upuštso u to.

    Odmah da vam kazem,onaj ko i izgubi sud,placa sve troškove postupka,a vjerujte mi da nisu mali.

    Govorim vam iz iskustva.

    A i naravno napravite konzultacije s odvjetnikom,ali takove ugovore je jako teško pobijati bez čvrstih i konkretnih dokaza.

  21. prije 13 sati , MarioNitko je napisao:

    Poštovani,

    Nalazim se u sljedećoj situaciji i volio bih savjet od iskusnih i/ili pravnih osoba ili osoba koje su se našle u istoj:

    Brat i ja smo naslijedili imovinu. Iz razloga što moj brat neželi prodavati, sam mu dao ultimatum da me isplati.
    Naravno da sada ima problema oko visine isplate i oko vrijednosti imovine.
    Njegov prijedlog je bio dati imovinu procijeniti profesionalcu. Ja nisam zadovoljan sa prijedlogom iz razloga što imam osjećaj da većina procjenitelja ima dobre veze sa ljudima koji žele imovinu kupiti što jeftinije, pogotovo ako se radi o popularnom gradu i popularnoj lokaciji.

    Moj prijedlog je objaviti imovinu i onda pozvati interesirane na ophod imovine sa najmerom od istih dobiti iskrenu ponudu koliko su spremni platiti imovinu. Po mojem mišljenju to je najjednostavnija i -efektivnija metoda saznati realnu tržišnu vrijednost.

    Moja pitanja su sljedeća:
    1. Da li su moja sumnja i nedostatak povjerenja prema procjeniteljima opravdani ili sam bezveze skeptičan?
    2. Da li ja imam zakonsko pravo od druge stranke dobiti isplatu svojeg dijela nasljedstva?
    3. Kakav je postupak u slućaju da druga stranka nema i nemože doći do sredstva za otplatu? Ima li kakav zakonski rok za dobaviti sredstva? Ima li zakonsko pravo prisiliti drugu stranku na prodaju imovine? Kako to ljudi inaće rješavaju?

    Hvala Vam unaprijed!

    Mario

    Najjednostavnije je prvo napraviti etažiranje nekretnine,te zatim vi svoj dio možete prodati .

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija