Jump to content

Davorzg

Korisnik
  • Broj objava

    86
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Davorzg objavio

  1. Samo da dodam da je kazna dosla od comune di treviso, policia localeSta bi to bilo neko komunalno redarstvo? Mogu li u zalbi navesti da nisam ja upravljao vozilom nego osoba iz BIH, u tom slucaju ne salju van EU kaznu???Stoji li to u njihovom zakonu o cestovnom prometu kao u nasem da ako nisi vozio dostavis podatke tko je vozio?
  2. Poz ljudi, dosla mi danas cestitka od Svetog Nikole iz Italije sa autoputa, italian highway code, pise da je bilo ograničenje 90 km/h ja vozio 104.19, umanjili mi 5% i pise da sam išao 8.98 km/h preko ograničenja hahaPa svi paštari voze i 150-200 po autoputu njihovom. Uglavnom kazna mi 60 eura ako platim u roku 5 dana, ima li smisla pisati zalbu prigovore koje moraju biti na talijanskom da mi oproste, traziti upozorenje illi nesto. Mozda najbolje platiti jer ako ne platim u roku 60 dana kazna je 110 eura sa troskovima svim.Inace doslo mi na adresu na engleski i preko aplikacije se vidi slika auta od iza sa tablicom.
  3. Pozdrav, da li se parcelacija postojeće poslovne zgrade u katastru (u pitanju je rekonstrukcija iste te se dio čestice odvaja za potebe javne prometnice) provodi po dobivanju građevinske dozvole ili se za isto mora čekati uporabna dozvola te se tek onda mijenja stanje u katastru?
  4. Ne zna nitko? Dakle ako se vec jednom daruje vozilo konkretno ocu te ako nakon nekog vremena odluci nazad ga darovati meni da li se onda placa porez jer je vec jednom bilo darovano izmedu nas?
  5. Pozdrav, dakle darovao bih automobil ocu, pretpostavljam da nema poreza? Ja bi to vozilo i dalje koristio, da li mogu napraviti trajnu punomoc koja bi vrijedila za prelazak granice te voznju u drugim zemljama? Ako se odlucim da mi otac daruje nazad to vozilo da li onda placam porez s obzirom da je vec prije u tom slucaju darovano?
  6. Evo ovakva je situacija kod frenda koji je izgradio dvojnu zgradu dakle zapadna i istočna jedinica. Dakle jedna zgrada je na katastarskoj čestici broj 1 druga je na čestici broj 2. Na svakoj čestici znaci za svaku zgradu je bilo građevinskom dozvolom predviđeno po 2 vanjska parkirna mjesta dakle ukupno 4 parkirna mjesta za izvedenu dvojnu zgradu. Kako on u fazi izgradnje nije uspio izvesti zidnu pregradu između zgrada, zgrade su takoreći ostale spojene što se tiče kolnih prilaza. Sada radi neizvođenja te zidne pregrade na jednoj parceliranoj katastarskoj čestici su završila tri vanjska parkirna mjesta a na drugoj samo jedno umjesto kako je bilo projektom predviđeno po dva parkirna mjesta na svaku zgradu. E sada tehnički pregled još nije zakazan za izdavanje uporabne dozvole. Njegovo pitanje je da li on može napraviti služnost za to jedno nedostajuće parkirno mjesto koje fali jednoj zgradi te ga upisati u gruntovnicu da ga druga slobodno može koristiti ili će se morati ići na izmjenu građevinske dozvole i novu parcelaciju budući da su parkirna mjesta izvedena umjesto 2+2 na svakoj čestici, izvedeno je 3+1, dakle jedno do drugog poslagano ali eto kad se ide gledati katastarski tri parkirna mjesta završavaju na istočnoj strani a zapadna je ostala na jednom parkirnom mjestu. Hvala
  7. Ukoliko se radi o tek izgrađenoj dvojnoj zgradi da li se može upisati pravo sluznosti parkiranja(dakle jedna zgrada za vise park. mjesta drugoj daje služnost za koristenje jednog ili dva parkirna mjesta)u gruntovnicu prije tehnickog pregleda za izdavanje uporabne ili tek nakon teh pregleda i dobivanja uporabne je moguce zabiljeziti pravo sluznosti na gruntovnici u vlasnickom listu?
  8. Nisam zrtva, ja sam isto bio okrivljenik jer sam razdvajao dva susjeda da se ne pomlate. Nakon toga jedan od susjeda je prijavio i mene te mi stigla kazna doma koju je otac platio odmah jer sam ja bio na putu. Time sam priznao svoju krivnju iako ne bi sigurno platio da nisam bio odsutan a otac stariji čovjek kad je procitao se uplasio da ne posalju vecu kaznu. Sada se taj jedan od susjeda zali na svoju kaznu te mene sudac poziva kao svjedoka, a ja ne zelim ici davati svoju izjavu za njegovu korist niti mi ga se da gledat jer ne komuniciramo. Briga me oce ga oslobodit ili optužiti ja nemam koristi da idem tamo. Sta da navedem kao ispriku te mogu li eventualno ici dati izjavu sudcu bez njegovog prisustva?
  9. Evo vec drugi put sam pozvan kao svjedok na sudsku raspravu u svezi Prekršajnog zakona. Prvi put sam prilozio potvrdu specijaliste da imam zakazani pregled i poslao svoju potpisanu izjavu te opisao nastale događaje. Sad je prošlo od toga godinu dana i evo danas mi opet dode poziv da me se poziva kao svjedoka za isti događaj. Ja ne želim ici na to i gledati tok covjeka okrivljenika pa vas pitam mogu li otici direktno kod sudca i da me ispita bez okrivljenika u istoj prostoriji ili ako to nije moguće sa mi preostaje da navedem kao razlog sto ne dolazim? Bojim se da policija ne dode po mene jos na posao pa se osramotim a nisam okrivljenik nego svjedok.
  10. Ukoliko se radi o javnoj površini stupić na invalidskom mjestu je postavljen protuzakonito. Svaka osoba koja ima važeći znak pristupačnosti može parkirati na predmetno invalidsko parkirno mjesto, dakle ne postoji rezervirano invalidsko mjesto na javnoprometnoj površini. Za uklanjanje stupića obratite se komunalnom redarstvu.
  11. Imam zemljiste za gradnju obiteljske kuće. Ono sto je problem sto je vazecim Urbanistickim planom prikljucak kuce predviden preko kolno pristupnog puta. Taj put je u katastru isparceliran i katastarske kulture put međutim u naravi ne postoji vec je to dijelom neuređena šljunčana povrsina a dijelom šikara i zelenilo. Posjednik se vodi kao javno dobro putevi i vode znaci RH. Zakonom o gradnji svaka grad.cestica mora imati prikljucak na prometnu povrsinu. Prometna povrsina se definira kao površina javne namjene, povrsina u vlasnistvu vlasnika gradevinske cestice ili povrsina na kojoj je osnovano pravo sluznosti provoza i prolaza u svrhu pristupa do čestice. E sada ide moje pitanje, da li jedinica lokalne samouprave koja izdaje posebne uvjete priključenja u sklopu izdavanja građevinske dozvole, moze dozvoliti služnost provoza preko takve postojeće neuređene povrsine ili se ipak na tom mjesti mora sagraditi planom predviđen kolno pristupni put kao uređena prometna površina? Hvala unaprijed.
  12. Ne znam kako se onda to rijesava ako nije propisano da se moze uplatiti u fond. Po tome pola rekonstrukcija nebi se moglo izvesti. Uzmimo primjer kuća sa tri stana bez postojecih parkirnih mjesta ikakvih u okolišu. I ako se ide nadograditi jedan stan po meni je uvjet da osigura samo PM za taj jedan dodatni novi stan jer ako se ide gledati sveukupno za 4 stana ne moze se izvesti rekonstrukcija (govorimo tamo di je planom dozvoljena uopce rekonstrukcija i nadogradnja). Sta sa gradevinom koja isto nema dosta parkirnih mjesta a ima staru gradevinsku dozvolu jer se u to vrijeme nije gledao broj parkirnih mjesta.I onda sada nadogradnjom bi se fakticki osporila ta prethodna gradevinska dozvola di bi se reklo da mora prikazati sve.Po meni se zateceno stanje uvijek priznaje pogotovo ako ima gradevinska dozvola (neovisno jeli stara 30 god).Tako se i legalizacijom dobila fakticki uporabna dozvola objekta i priznaje se kao takav postojeći.
  13. Nije doneseno odlukom da se nedostajuca PM mogu uplatiti u nekakav proracun za gradnju. Hvala na vasem odgovoru i pojasnjenju
  14. Poz ljudi, imam jedno pitanje: Trenutna građevina je legalizirana i sastoji se samo od etaže prizemlja u kojoj je automehaničarska radiona. Rekonstrukcijom gradevine planira se dizati jedan kat u kojem bi bio jedan stan. Prema GUP-u znam da moram osigurati broj parkirnih mjesta sukladno povrsini planiranog stana. E sada sta je sa parkirnim mjestima automehaničarske radione? Naime situacija na čestici je takva da ja mogu osigurati samo 2 parkirna mjesta koja su predviđena za taj jedan stan. Ako budem morao prikazivati i mjesta automehanicarske radione onda nemam jednostavno mjesta da to ostvarim. Kako se to pravno gleda? Da li ono sta je legalizirano onda nema potrebe gledati ta parkirna mjesta nego samo za novu stambenu jedinicu jer je to predmet rekonstrukcije? Legalizacijom objekta ne pita se koliko parkirnih mjesta ima građevina nego bitno da nije u koridoru buduce prometnice. U gupu pise samo clanak da se gradevina moze rekonstruirati uz poštivanje odredbi parkirnih mjesta. E sad kako to onda pravno sagledati, ima li me pravo gradski ured pitati i za prijasnja mjesta kao za autom. radionicu ili samo za predmet rekonstrukcije-dogradnja kata i jednog stana? Hvala
  15. Ajoj vrijedi samo godinu dana, znaci jednom godisnje se to mora raditi ko putuje češće
  16. Znaci otac i ja ispunimo darovni ugovor iz narodnih novina i odemo u stanicu za tehnički pregled da se izradi nova prometna dozvola i to je to, ugovor ne mora biti ovjeren. Kako onda sa policom osiguranja, i nju prebacujem u osiguravajucoj kuci? Kasko osiguranje isto ako se može? Sta mi treba za upravljanje tim automobilom ako idem do aerodroma u inozemstvu, ovjerena punomoć onda ?
  17. Svjestan sam kada otac poklanja sinu da nema placanja poreza jer je to uspravna linija. Sta kad je obrnuto sin daruje ocu, placa li se porez onda kod darovanja automobila?
  18. Poz, htio bih ocu darovati auto, da li se placa porez od 5 posto na vrijednost auta? Ako da gdje to mogu izracunati da znam koliko bi bio porez.Da li porez placaju i invalidi Domovinskog rata stoji li to di u Zakonu?E i da, ako bi htio ja jedan dan slucajno putovati tim autom da li mi treba kakav dokument, punomoc ili?
  19. Koliko se placa taj prijenos u gruntovnici? Tamo ce mi sve objasniti kako i šta trebam?
  20. Hvala puno, znaci prvo ovjeriti kod javnog bilježnika ugovor (koliko primjeraka?)te nakon toga na gruntovnicu
  21. Može li se to sam sastaviti ili baš treba odvjetnik?
  22. Poz zanima me sta treba napraviti i di ici ukoliko mi roditelj odluči darovati stan koji je trenutno na njega-oca. Dakle dogovor je da taj stan se daruje meni da bude moj, ali bi roditelji imali pravo zivljenja u njemu do smrti. Koliki se porez placa, kakav se ugovor sastavlja i di treba ići za to napraviti? Sta poslije toga kad se provede se ide na grutnovnicu ili?
  23. Ispred stambene zgrade u kojoj zivim htio bih zakupiti jedno parkirno mjesto. Vlasništvo je podijeljeno izmedu društvenog vlasnistva, Grada Rijeke i RH. Grad mi ne dozvoljava zakup jer kaže da je to javna povrsina. Nije javna povrsina buduci da se dvorište u katastru vodi kao oranica te ne pise da je to cesta, parkiralite itd. Povrsina javne namjene je svaka povrsina koja je namijenjena svim i koristi se pod jednakim uvjetima. Javno parkiralište je uredena javna povrsina koja se koristi za parkiranje vozila. Parkirna mjesta u dvoristu nisu asfaltirana vec je parkiranje na travi i pijesku/zemlji. Na sta da se pozovem da dokažem da to ne moze biti javna povrsina?
  24. Pozdrav, zašto je prije Zakonom o kom. gospodarstvu bilo definirano da komunalnu infrastrukturu moze graditi i druga osoba osim jedinice lokalne samouprave ako ima suglasnost i ugovor s JLS. Nakon toga bi mu se troškovi kom. doprinosa priznali za gradnju kom. infrastrukture odnosno ceste. Sadasnjim Zakonom o kom. gosp. to nigdje nije definirano.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija