Jump to content

lila13

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    lila13 je dobio reakciju od Borbena7 u Odluka o odabiru za radno mjesto i početak rada   
    Imam link za natječaj, pošaljem Vam u privatnoj poruci
  2. Hvala
    lila13 je reagirao na Spitfire u Ugovor o darovanju nekretnine - promjena prebivališta   
    Tek kad službeno promijenite prebivalište dužni ste prijaviti nastanak porezne obveze, a porez ćete platiti (ili se žaliti kako je napomenula Ruby) nakon primitka rješenja.
  3. Hvala
    lila13 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Ugovor o darovanju nekretnine - promjena prebivališta   
    Procjenu vrijednosti Vašeg suvlasničkog udjela će napraviti porezna uprava kad Vam bude razrezivala porez na promet nekretnina, i to najvjerojatnije usporedbom sa sličnim nekretninama na tom području i njihovim vrijednostima, po svojoj slobodnoj ocjeni. Ako budete smatrali da je iznos poreza previsok, na to se (privremeno) porezno rješenje možete žaliti.
  4. Hvala
    lila13 je reagirao na Spitfire u Ugovor o darovanju nekretnine - promjena prebivališta   
    Porez ćete vjerovatno morati platiti no to nema utjecaja na gubljenje prava na nekretnini, tj. suvlasništva.
  5. Hvala
    lila13 je reagirao na Spitfire u Ugovor o darovanju nekretnine - promjena prebivališta   
    Da, to bi bilo točno jer je propisano,
    Zakon o porezu na promet nekretnina (NN 69/97, 26/00, 127/00, 153/02, 22/11, 143/14),
    Čl.13 st.2 pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom
    Zakon o područjima posebne državne skrbi (NN 86/08, 57/11, 51/13, 76/14, 147/14, 18/15, 106/18)
    čl.6
     Građani koji steknu pravo vlasništva na nekretnini koja se nalazi na područjima posebne državne skrbi do 31. prosinca 2013. i ispunjavaju uvjete iz članka 21. stavka 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi (»Narodne novine«, br. 86/08., 57/11. i 51/13.) ne plaćaju porez na promet nekretnina.
    čl.7
    (1) Građani koji su ostvarili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina sukladno s člankom 21. stavkom 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi (»Narodne novine«, br. 86/08., 57/11. i 51/13.), taj porez će biti u obvezi platiti ako u roku od 10 godina od dana stjecanja nekretninu otuđe ili promijene prebivalište izvan područja posebne državne skrbi ili stvarno ne borave na području posebne državne skrbi.
     
    Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina postoji i kazna ako se ne prijavi promjena nadležnoj PU, u što spada i promjena prebivališta ili ako osoba oslobođena ne stvarno ne boravi na prijavljenom prebivalištu no to koliko je meni poznato dešava rijetko, dakle sigurno će vam naplatiti porez na vaš suvlasnički udio u iznosu po tadašnjoj stopi od 5 %.
  6. Hvala
    lila13 je reagirao na Iustitia_ZD u Boraviste   
    Praksa je svugdje različita.
    U većini slučajeva traže samo ovjerenu suglasnost stanodavca, a može i stanodavac doći s Vama dati suglasnost pa se tako štedi na troškovima ovjere.
    Vlasnički list ne treba, a ako su ga prije tražili, nisu trebali/smjeli, jer u suglasnosti stanodavac pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da je suvlasnik nekretnine u kojoj Vam dopušta prijavu.
    savjetujem Vam, ako možete, odite s Vašim stanodavcem na policiju, ili neka on ovjeri izjavu pa možete i sami.
    ako imate original suglasnosti od prije, i ako je ta suglasnost ovjerena kod javnog bilježnika, ona VRIJEDI.
    Inače, referenti na šalteru traže svake godine novu suglasnost, što traže nezakonito. Ja sam pisao predstavku MUP-u koja je naknadno usvojena. Jednom dana ovjerena suglasnost vrijedi sve dok se ista ne opozove. U zakonu piše da ste dužni priložiti suglasnost, a nigdje ne piše da ta suglasnost mora svake godine biti dana nanovo.
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija