Jump to content

dioničar

Korisnik
  • Broj objava

    416
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je dioničar objavio

  1. Imam dva kratka pitanja.

    1. Mogu li ja osobno prisustvovati općem ispitnom ročištu bez neke prethodne najave (vjerovnik sam drugog višeg isplatnog reda) te izvještajnom ročištu koje se održava isti dan(samo da napomenem da ima stotinjak vjerovnika i da postoje golemi iznosi koji se potražuju)?

    Načelo možete jer javnost nije isključena, ali ipak malo vjerojatno baš zbog puno vjerovnika, za radnike obično dolazi njih nekoliko predstavnika.

    2. Koliko vidim u stečajnom zakonu prema čl. 174. st.1. stečajni upravitelj izrađuje tablice tražbina koja se mora izložiti u pisarnici trgovačkog suda najkasnije 8 dana prije ispitnog ročišta. Da li je dovoljno doći u pisarnicu suda i zatražiti uvid u te tablice ili im moram dakazati nekakav pravni interes da bi mogao dobiti uvid u te tablice ili će se te tablice objaviti na oglasnu ploču.? pomagajte

    Možete slobodno doći u pisarnicu, ali u uredovno vrijeme.

  2. Zakon o radu:

     

    Sudska nadležnost za zabranu štrajka i isključenja s rada

     

    Članak 283.

     

    (1) Ako štrajk, odnosno isključenje s rada, obuhvaća područje samo jedne županije, o zabrani štrajka odnosno isključenja s rada, u prvom stupnju odlučuje nadležni županijski sud u vijeću sastavljenom od tri suca.

    (2) Ako štrajk, odnosno isključenje s rada, obuhvaća područje dviju ili više županija, o zabrani štrajka odnosno isključenja s rada u prvom stupnju odlučuje Županijski sud u Zagrebu u vijeću sastavljenom od tri suca.

     

    eto..to bi bilo to.

  3. Obveze prema komu ili čemu?, prema zakonu o trgovini, niti po propisima općenito nema obveza već poslodavac sam pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili sistematizacijiom poslova uređuje prava, obveze i opseg poslova (za razliku od recimo državne službe gdje postoji jedinstveni propis).

  4. Poštovani,

     

    u registru GFI u FINI vidljivo je kako nisu objavljeni financijski izvještaji poduzeća za posljednje tri godine i tu je stvar čista, rok za žalbu je istekao, povrata u prijašnje stanje nema, a eventualna revizija je bespredmetna jer je rješenje utemeljeno na zakonu.

    Ako računovođa nekog poduzeća ne sastavi i ne preda GFI zna se što slijedi, stoga nije jasno kako niste znali za ovo?, štoviše propisana je i prekršajna odgovornost za ovakve propuste.

    Nadam se samo da firma koja Vam je ovo vodila ima osiguranje od odgovornosti.

  5. Poštovani,

    tako utvrđeno potraživanje možete samo pobijati tužbom i to tako da na ispitnom ročištu osporavate visinu priznatog potraživanja, a zatim pokrenuti postupak pred sudom, a koliko vidim iz upita ono još nije održano (ili možda je?).

    Inače, prekovremeni sati (koje treba i dokazati ulaze u 1. viši isplatni red, a ostalo ulazi u 2. viši isplatni red)

  6. Osim plaća tu ulaze i otpremnine i naknada za neiskorišteni godišnji odmor, ostali iznosi su isto tako Vaše potraživanje, međutim nisu u prvom isplatnom redu.

    Ugovori na mjesec dana se potpisuju jer posla očito ima, ali ne mogu se potpisivati na naodređeno (dakle postoji mogućnost da se svaki mjesec radi novi ugovor) s obzirom da je

    situacija neizvjesna niti se sadašnji upravitelj može obvezati na nešto što ne može ispuniti.

    Plaće dospijele nakon proglašenja stečaja su po prioritetu iznad potraživanja nastalih prije stečaja.

  7. Poštovani,

    protiv odluke o izboru kandidata možete u roku od 15 dana od primitka uložiti tužbu Općinskom sudu radi poništenja.

    Odluka se može poništiti ako je prilikom izbora došlo do bitne povrede postupka ili ako izabrani kandidat ne ispunjava uvjete koji su traženi. Dakle nema puno manevarskog prostora.

    Koliko vidim 15 dana je proteklo, međutim tek naknadno ste dobili odluku gdje je navedena pravna pouka, pa bi se taj rok mogao računati od odgovora škole na žalbu (koja nije nikakav pravni lijek niti se tu radi o upravnom postupku).

  8. Dobar dan

    ...Kako sad to dalje ide dali imamo pravo na otpremninu ,zaostale plaće i ostala čuda po kolektivnom ugovoru

    Da, imate pravo.

     

    I ako imamo kako to ostvariti svi pričaju o polovici prosinca i stečajnoj skupštini i o nekakvoj agenciji koja je tu navodno da pruzme isplatu već nečega

    Jel može savjet kaj napravit

    Hvala puno

    marko

    Nakon ispitnog ročišta utvrdit će se sva potraživanja po osnovi i visini, odnosno prijavljene tražbine se priznaju ili se ne priznaju. Tražbine radnika sastavlja stečajni upravitelj (osim ako ih sami radnici ne prijave), ako radnici nisu zadovoljni iznosom koji je priznat imaju pravo osporavati odluku upravitelja.

    Putem agencije za osiguranje radničkih potraživanja u stečaju osiguran je određeni dio potraživanja radnika, dok naplata ostatka ovisi o unovčenju imovine ili o nastavku poslovanja ako poduzeće nastavi sa radom.

    Kada stečajni upravitelj prizna potraživanje radnika, isti agenciji (preko HZZ-a ili sami ovisno da li su nezaposleni ili su ostali raditi) šalju zahtjev za ostvarivanje prava tj. isplatu.

    Dakle ostaje Vam naoružati se strpljenjem.

  9. Biti ću kratak.

    Ono što mene zanima jest sljedeće. Koliko on dugo može zavlačiti sa tim pokretanjem stečaja, te kako tomu stati na kraj? Svjestan sam da su mi šanse za namirenje tražbine vrlo male budući da spadam u 2. isplatni red,a firma je dužna i Bogu i vragu.

    Može zavlačiti koliko želi. Opcije su kaznena prijava ili prijedlog za otvaranje stečaja.

  10. Poštovani,

     

    odvjetnik nije naplatio svoju tražbinu i radi toga je pokrenuta prisilna naplata koja se prioritetno izvršava.

    Sada ste Vi u istoj situaciji i ako se loša situacija nastavi preostaje Vam pokretanje ovrhe, uz napomenu kako za dugove ustanove (kao i za eventualnu otpremninu na koju imate pravo) odgovara osnivač.

    Osim poslodavca nitko nije odgovoran za neisplatu plaće.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija