Jump to content

splajtz

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    splajtz je reagirao na Borbena7 u otkaz povodom korone   
    Kako nemate nematerijalnih potraživanja u odnosu na poslodavca, već samo materijalna potraživanja na ime otpremnine i neiskorištenog godišnjeg odmora, tada ne morate poslodavcu podnositi zahtjev za zaštitu prava, ali možete izravno pred nadležnim općinskim sudom tražiti zaštitu povrijeđenog prava iz radnog odnosa. Ovo pravo zastarijeva za pet (5) godina, a rok počinje teći od dana dospijeća tj. od dana prestanka radnog odnosa.
  2. Hvala
    splajtz je reagirao na G-man u otkaz povodom korone   
    Ne, radi se o otkazu ugovora o radu.
    Imate sukladno čl. 126. Zakona o radu -
    "Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.
    Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.
    Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu."
    Imate pravo na naknadu svog eventualno neiskorištenog GO-a iz 2019. te razmjeran dio GO-a za 2020. (konkretno 3/12 punog GO-a za 2020.).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija