Jump to content

Marijan Šumić

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Marijan Šumić objavio

  1. Molim za komentar ili uputu.

    Prvostupanjskim je rješenjem poslodavcu naloženo da me u roku tri dana vrati na posao do pravomoćnog okončanja radnog spora.

    Kako se to zapravo, konkretno  praktično provodi ? Tko se kome treba javiti, je li potrebno povratak na posao zabilježiti i na koji način, itd. ? Kako ću dakle , pri tome, konkretno postupiti, a da poslodavca onemogućim da iskoristi eventualne proceduralne pogreške u postupku provedbe sudskog rješenja, odnosno da onemogući njegovu provedbu ?  

       

     

  2. Radi odobrenja kredita za obrtna sredstva banka mi traži zadužnicu izdanu od tvrtke-pravne osobe, ovjerenu od mene kao vlasnika  i uz to supotpisanu od mene kao fizičke osobe.  Navedeno postupanje banka obrazlaže osiguranjem ne/vraćanja kredita mogućnošću naplate sa mojeg tekućeg računa. 

    Da li je postupanje banke u redu ? 

    Zahvaljujem.

  3. Tužio sam poslodavca radi nezakonitog otkaza ugovora o radu, a sud je nakon više od 2.god., zakazao pripremno ročište za početak iduće godine.

    Poslodavac predlaže nagodbu i nastavak rada na drugom, slabije plaćenom radnom mjestu. Molim odgovor na pitanje: da li je nagodbom obvezno utvrditi da novi ugovor o radu stupa na snagu s danom sklapanja nagodbe, odnosno da, do postizanja nagodbe vrijedi stari ugovor o radu (što je za mene povoljnije) ili  se nagodbom može utvrditi da novi ugovor o radu retroaktivno vrijedi  od dana kada mi je otkazan ugovor o radu (što je povoljnije za poslodavca). Na koncu, da li i utvrđivanje datuma valjanosti  novog ugovora o radu može biti predmetom nagodbe. 

    Zahvaljujem.

  4. Molim za savjet.

    Vrhovni je sud prošli tjedan prihvatio prijedlog za reviziju u sporu za mobing i presudom zabranio poslodavcu nastavak uznemiravanja, prema tužbi koju sam pokrenuo 2017.god. i kojom je uznemiravanje pravomoćno potvrđeno. U međuvremenu je poslodavac nastavio s uznemiravanjem, radi čega sam ponovno tužio, nakon čega mi je  nezakonito otkazao ugovor o radu, radi čega sam, također ponovno tužio. Da li i kakve pravne učinke (retroaktivno) proizvodi presuda VRHS-a u odnosu na aktualne radne sporove jer sam se nakon pravomoćne presude, od postupaka poslodavca mogao zaštiti ovrhom, a ne da moram ponovno tužiti ? Jesu li u odnosu na "zakašnjelu" presudu VRHS-a odluke poslodavca, nakon pravomoćne presude ništetne ? 

    Zahvaljujem.

     

  5. Uglavnom da, međutim stan  u kojem živi sam prethodno uredio i izvan svrhe je za koju je prvotno  namijenjen, a majci najam ne naplaćujem, osim što režije podmiruje od mirovine. Nije sporno uzdržavanje majke, nego nejednaka skrb  i gubitak prihoda, uz  jednak dio prihoda od prodaje stana.

    Kao rješenje sestra mi je ostavila "izbor" da majka najam stana plaća meni ili da ju spremimo u dom, na što  ne pristajem.

    S majkom nisam dogovarao, predlagao ili ugovarao ništa u tome smislu. 

    Ostaje mi samo biti nezadovoljan ili ... ? 

     

     

  6. Nakon smrti oca, majka se u korist sestre i mene odrekla velikog stana kojeg smo, suglasno prodali prošle godine

    i u jednakom iznosu podijelili ostvareni iznos. Majka je u odmakloj dobi (90god.) i već 7 godina živi sa mnom u odvojenom stanu u istoj obiteljskoj kući.

    Od sestre nikada nisam potraživao ništa radi pomoći majci koja prima mirovinu kojom ona raspolaže.

    Imam li za dosadašnju skrb o majci i za slučaj protivljenja sestre da preuzme svoj dio budućih obveza,

    pravne mogućnosti za potraživanje dijela iznosa od prodanog stana ili sl. ? 

    Zahvaljujem. 

     

  7. Prema tužbi, koju sam prije 16 mjeseci podnio protiv poslodavca, radi nezakonitog otkaza ugovora o radu,

    sud nije poduzeo niti jednu radnju, čak niti zatražio odgovor na tužbu, unatoč  požurnicama koje sam upućivao.

    Nisam predložio vraćanje na posao do okončanja spora, a ni podnio zahtjev za suđenje u razumnom roku.

    Što napraviti ?

     

     

      

     

  8. Navedeno je da se stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje 8 dana nakon toga datuma.

    I dan donošenja dodatka i datum  njegove primjene su nakon datuma donošenja i pravomoćnosti Odluke o otkazu ugovora o radu , a otkazni je rok trajao još 2 i pol mjeseca nakon donošenja dodatka KU-a.

      

  9.  

    Pravomoćnom je presudom u lipnju prošle godine utvrđeno uznemiravanje radnika i imenovan počinitelj.

    Tuženik (tvrtka) je isplatio naknadu za neimovinsku štetu.

    Da li je i u kojem roku moguće podići tužbu za naknadu neimovinske štete i od počinitelja mobinga ?

  10. Poslodavac je Odlukom o otkazu ugovora o radu  naveo trajanje otkaznog roka i pravo na isplatu otpremnine prema odredbi članka Kolektivnog ugovora. Za vrijeme trajanja otkaznog roka izmijenio je predmetni čl. KU-a kojim je bitno smanjio iznos otpremnine i umanjenu isplatio.

    Molim za savjet.  

  11. Određen mi je razmjerni dio godišnjeg odmora za ovu godinu kojeg moram iskoristiti do kraja otkaznog roka.

    Pripada li mi i razmjerni dio regresa ? Napominjem da otkazni rok istječe prije redovite isplate regresa u lipnju.

     

  12. prije 5 sati , G-man je napisao:

    Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskog sabora, on ga ujedno i bira te nadzire njegov rad, ali ne u smislu da se može petljati u konkretne predmete već mu je PP dužan podnijeti izvješće o svom radu te izvijestiti o stanju na području ljudskih prava u RH u protekloj godini. Eventualno se može skrenuti pozornost na nepostupanje u pojedinim predmetima.

    Od ostalih opcija, ako govorimo o diskriminaciji, ostaje mogućnost neke od tužbi sukladno čl. 17. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

    Pa i nije baš točno da se ne može petljati u konkretne predmete. Može se i mora se petljati i prije-ispitati konkretan predmet kod prituženika i poslodavca, a i nakon podizanja tužbe-u sudskom sporu za diskriminaciju kao umiješač na strani diskriminiranoga. Druga je stvar što radi oportunizma svoj posao to ne žele  i neće obavljati, najčešće uz izliku naučenu u Europskim institucijama da "konkretan predmet nije od šireg interesa". Puno je lakše, za pristojnu plaću,  podnositi nekorisna izvješća poslodavcu-saboru jer te onda ponovno izabere da "štitiš" ugrožene od diskriminacije.

  13. Da, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, načelno, je utvrđena je mogućnost premještaja, odnosno obavljanja posla na cijelom području poslodavca ali i to, vjerojatno ne obvezuje poslodavca. 

    Međutim, u mojem slučaju ne radi se o pravu poslodavca  da pobliže odredi način i mjesto obavljanja posla nego o zloporabi toga prava radi nastavka diskriminacije. Zloporabu prava ću dokazivati pravomoćnom presudom u radnom sporu za mobing u moju korist i donošenjem pravilnika o sistematizaciji, za vrijeme trajanja prethodnog spora, kojim je ciljano ukinuo samo radno mjesto u podružnici u kojoj sam bio raspoređen pri čemu, kod odlučivanja/usporedbe kojem će radniku (na istom radnom mjestu u svim podružnicama) otkazati nije primijenio kriterije po ZR-u (dob, staž i td.) jer mi, prema njima nisam prvi kojemu će otkazati ugovor. Mislite li da  ima "materijala" za potraživati pravdu sudskim putem ili sam opet u krivu ... ? 

  14. Poslodavac mi je Pravilnikom o sistematizaciji ukinuo radno mjesto u podružnici u mjestu prebivališta, jednako onom koje ima u ostalih  sedam podružnica na cijelom području Hrvatske, a istodobno je, u jednoj od njih, već pet godina,  upražnjeno isto radno mjesto predviđeno istim Pravilnikom. Poslodavac mi je, dakle, otkazao ugovor o radu i ponudio znatno slabije plaćeno radno mjesto u dosadašnjem mjestu rada/prebivališta,  što ne mislim prihvatiti jer smatram da tužbom mogu osporiti otkaz,  ukazujući na obvezu poslodavca da me preraspodjeli na upražnjeno radno mjesto u drugoj podružnici. Jesam li u pravu ili ... ?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija