Jump to content

lolita12345

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    lolita12345 je reagirao na regard u Legalizacija kuće   
    Kuću u katastar i zemljišne knjige možete upisati samo ako uspijete ishoditi Uporabnu dozvolu. S obzirom da je kuća dograđena mimo dozvole pitanje je da li ćete moći ishoditi Uporabnu. Dakle kuća se je trebala legalizirati, no vi nemate svoj zahtjev za legalizaciju. Danas je još uvijek otvorena mogućnost da ako netko odustaje od legalizacije može se promjeniti podnositelj zahtjeva, no takvih je slučajeva malo.
    Krenite od ureda za graditeljstvo u vašoj općini ili gradu. Prvo provjerite da li možete ishoditi Uporabnu za dio građevine koji je izgrađen prema dozvoli. Kopiram vam sa stranica ministarstva o tome pa sa si provjerite u nadležnom uredu za graditeljstvo:
    Uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007.
    Za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. tijelo graditeljstva može na zahtjev stranke, umjesto uporabne dozvole, izdati uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007.
    Uz zahtjev za izdavanje navedene uporabne dozvole prilaže se građevinska dozvola, odnosno drugi odgovarajući akt. Dozvola se izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno drugim odgovarajućim aktom nadležnog tijela u pogledu namjene, vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličine građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru. Dozvola se može izdati i za dio građevine. Važno je napomenuti da se postupci započeti prije stupanja na snagu Zakona o gradnji za izdavanje akta za uporabu za građevine izgrađene na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. do 1.listopada 2007. mogu dovršiti po novom Zakonu o gradnji ako se tome ne protivi podnositelj zahtjeva.
  2. Sviđa mi se
    lolita12345 je dobio reakciju od Miran89 u Porez kod cesije   
    Ako nekome pomaže, obzirom sam pronašla odgovor, oporezuje se isto sukladno čl. 56. Zakona o porezu na dohodak.
    „Dohotkom od imovine i imovinskih prava smatra se razlika između primitaka po osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, primitaka od vremenski ograničenog ustupa autorskih prava, prava industrijskog vlasništva i drugih imovinskih prava u skladu s posebnim propisima, primitaka od otuđenja nekretnina i imovinskih prava i izdataka koji su poreznom obvezniku u poreznom razdoblju nastali u svezi s tim primicima.“
    Ako se isto prodaje u roku dvije godine od stjecanja stopa oporezivanja je 24 % + prirez. Obveznik obračuna i plaćanja poreza je kupac potraživanja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija