Jump to content

Legalizacija kuće


nadija1988

Preporučene objave

Pozdrav,imam pitanje..da li smo zathev za legalizaciju zgrade napravljene 1990.e godine. Na koju je nadodano 20 kvadrata 2017. godine. Dobili smo odgovor da kuca ne moze biti legalizirana ako ne srusimo to sto je nadograđeno. Zanima me da li ima neki način da legaliziraju samo dio kuće izgrađen prije, a da ovih 20 kvadrata ostane nelegalno, ali da ne rušimo. Ili kako da legaliziramo sve skupa, i da ne rušimo ništa?Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o legalizaciji može se ozakoniti samo ono sto je građeno do 2011.godine.  

Što ste točno sagradili naknadno? da li je to nešto što se može lako ukloniti? da li ste već angažirali arhitekta? neke stvari se mogu riješiti u dogovoru arhitekt - referent. Hoću reći, vi službeno i po zakonu ne možete legalizirati dio kuće koji ste dogradili 2017. ali možda bi se za vaš problem moglo naći  neko rješenje, samo je teško znati na temelju ovih par informacija koje ste dali.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 28. 01. 2022. at 14:05, nadija1988 je napisao:

Zanima me da li ima neki način da legaliziraju samo dio kuće izgrađen prije, a da ovih 20 kvadrata ostane nelegalno, ali da ne rušimo.

Ne. Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nikako osim ako se ne riješite nadogradnje iz 2017. Eventualno,

Na 28. 01. 2022. at 14:05, nadija1988 je napisao:

Ili kako da legaliziramo sve skupa, i da ne rušimo ništa?

legalizirati sve skupa u redovnom postupku ako se može jer za razliku od mogućnosti koje je pružao fleksibilniji navedeni zakon, treba poštivati odredbe prostornog plana, doprinosi su veći kao i naknada za zadržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, trebala bih pomoć. 

Naime, djed je davnih 70tih godina prošlog stoljeća gradio kuću na jednom našem otoku. 

Vlasništvo je čisto i upisan je kao vlasnik u zk. 

Ishodio je prije gradnje rješenje o odobrenju gradnje iz 1970. godine, gradnja je završena tih godina i u skladu s rješenjem(poštovao je sve po prostornom planu). Izgrađen je uz to i još neki manji objekt (kuhinja i sporedna prostorija mislim da max 30 m2) van kuće, ali se isto jednim zidom tj pločom spaja na krov kuće (kaskadna je gradnja cijele nekretnine). 

1978. koliko po dokumentaciji koju imam vidim dozvoljen je i priključak/ struja za četverosobni stan, uglavnom za građevinu. 

U zemljišnim knjigama se vodi kao pašnjak još uvijek, kuća nije evidentirana niti u katastru. Obzirom da je djed star nije vodio računa niti je znao da se 2013. i 2018. godine to najednostavnije moglo riješiti kroz legalizaciju, što je učinio i susjed koji je paralelno gradio istu nekretninu (bio je ako se na varam čak zajednički projekt u nekom dijelu jer se radi o dvojnom objektu  odnosno spojene kuće). 

Ljubazno bih vas molila za pomoć kako da upišem nekretninu u katastar odnosno zemljišne knjige, što je sve potrebno? Ako netko zna još neku mogućnost legalizacije može mi se javiti i s preporukama geodeta/arhitekta u DM. Unaprijed puno puno hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuću u katastar i zemljišne knjige možete upisati samo ako uspijete ishoditi Uporabnu dozvolu. S obzirom da je kuća dograđena mimo dozvole pitanje je da li ćete moći ishoditi Uporabnu. Dakle kuća se je trebala legalizirati, no vi nemate svoj zahtjev za legalizaciju. Danas je još uvijek otvorena mogućnost da ako netko odustaje od legalizacije može se promjeniti podnositelj zahtjeva, no takvih je slučajeva malo.

Krenite od ureda za graditeljstvo u vašoj općini ili gradu. Prvo provjerite da li možete ishoditi Uporabnu za dio građevine koji je izgrađen prema dozvoli. Kopiram vam sa stranica ministarstva o tome pa sa si provjerite u nadležnom uredu za graditeljstvo:

Uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007.
Za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. tijelo graditeljstva može na zahtjev stranke, umjesto uporabne dozvole, izdati uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007.
Uz zahtjev za izdavanje navedene uporabne dozvole prilaže se građevinska dozvola, odnosno drugi odgovarajući akt. Dozvola se izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno drugim odgovarajućim aktom nadležnog tijela u pogledu namjene, vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličine građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru. Dozvola se može izdati i za dio građevine. Važno je napomenuti da se postupci započeti prije stupanja na snagu Zakona o gradnji za izdavanje akta za uporabu za građevine izgrađene na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. do 1.listopada 2007. mogu dovršiti po novom Zakonu o gradnji ako se tome ne protivi podnositelj zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, 

ako mi tko može dati korisnu info ili savjet. Imamo obiteljsku kuću čiji smo zahtjev za legalizaciju predali 2016.g nakon roka i to smo se javili udruzi inžinjera iz zg i došli su i mjerili kuću. Od tada nismo dobili nikakvu info da li je legalizacija gotova, nikakvo rješenje. Pitam jer ako bi se legalizacija završila mogli bi izvaditi dozvolu  za nadogradnju.A ako nije dovršena ili čak nije u procesu jer može se svašta dogoditi s obzirom da nam se ta udruga nije javljala, što nam je činiti. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Bejbe01 je napisao:

ahtjev za legalizaciju predali 2016.g nakon roka

zadnji zahtjevi su se podnosili od 30.06.2017. do 30.06.2018. 

Da li ste predali dokumentaciju sukladno ZPNIZ-u ? Da li ste dobili kakav zaključak za nadopunu predmeta? 

u svakom slučaju, ukoliko imate podnesen "aktivan" zahtjev raspitajte se kod upravnog tijela kome ste predali zahtjev pa vidite u kojoj fazi je vaš predmet. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Na 01. 02. 2022. at 23:32, Spitfire je napisao:

Ne. Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nikako osim ako se ne riješite nadogradnje iz 2017. Eventualno,

legalizirati sve skupa u redovnom postupku ako se može jer za razliku od mogućnosti koje je pružao fleksibilniji navedeni zakon, treba poštivati odredbe prostornog plana, doprinosi su veći kao i naknada za zadržavanje.

Ako je kuća izgrađena prema prostornom planu. O kojem se iznosu radi kod doprinosa, a o kojem kod naknade za zadržavanje? tj. za koliko su ti iznosi veće u odnosu na fleksibilniju legalizaciju do 6. 2018.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija