Jump to content

sven

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sven objavio

  1. Hvala Bovu! Jasno mi je za obvezu plačanja otkupa stana proporcionalno suvlasništvu, no nisam znao da je dužna kao suvlasnik participirati i u nekim režijama (komunalna i vodna naknada i pričuva)iako ne stanuje u nekretnini. Možda sam i krivo shvatio... U svakom slučaju, hvala na trudu B. Najbolje će biti obratiti se odvjetniku... ima kakva preporuka?
  2. situacija: majka i kćer su u suvlasništvu stana (50:50). U istom majka živi od 1987g. 1993 g, smrću oca, kćer nasljeđuje pola stana, no tamo ne živi i nije ni prijavljena na tu adresu. Kćer sada inzistira na prodaji stana te se prijeti razvrgnućem suvlasništva gdje će sud, navodno, na javnoj dražbi prodati stan te se taj novac dijeli suvlasnicima... Pa kaj je zaista moguće istjerati suvlasnika stana koji živi i konzumira isti, plača režije, otkup...? Ili?
  3. opet ja.... ovo je nužno imati u statutu ak se mislite zaposliti: "U slučaju većeg opsega djelovanja Udruge, član Udruge može biti i u stalnom radnom odnosu u Udruzi." Ak mislite zaposliti se u udruzi, a da vam je radno mjesto "Predsjednik Udruge", nebu išlo, jer Predsjednika bira skupština na 2 - 5 godina (kak se odlučite). On može primati naknadu za svoj rad u udruzi (onda i to stavite u statut), ali stalni radni odnos kao Predsjednik... prilično sam siguran da nebu išlo. Udruga ga može zaposliti kao perača prozora, npr, a on može istovremeno obnašati dužnost Predsjednika. No, najsigurnije je pitati referente u uredu za udruge.
  4. y, Udruga je pravni subjekt i kao takav može imati zaposlenike. I predsjednik i tajnik i osnivači mogu biti u radnom odnosu u Udruzi. Imaju li ili ne pravo kao zaposlenici biti i članovi upravnog odbora, tj. donositi odluke, ne znam. Preporučam pitati u gradskom uredu gdje ćete predati zahtjev za upis Udruge. Moje iskustvo s referentima i šefom tog odjela tu u Zagrebu je izvrsno. Kvalitetne i konkretne informacije sam dobio tamo iako sam krenuo s predrasudama. Toplo preporučam knjižicu Mladena Ivanovića "Kako registrirati Udrugu u RH" nakladnika b.a.b.e. : http://www.zamirnet.hr/icnl/pdf/Kako%20registrirati%20udrugu%20u%20RH.pdf Glede statuta, za isti ste vjerovatno dobili šprancu koju ne morate doslovno prepisati! Naime, zakon nalaže neke min. osnove koje treba zadovoljiti, ali isto tako imate slobodne ruke krojiti budućnost svoje Udruge prema vlastitim željama (npr. skupština je obavezna kao tijelo upravljanja, dok predsjednik kao takav nije nužan biti i tijelo upravljanja, ali može biti.) Statut je vrlo bitan i treba ga razraditi u samom startu u najsitnije detalje jer će vam kasnije biti lakše. Zamislite da pišete Ustav. On je temelj svega, a zakone ćete donositi i kasnije na sjednicama UO Udruge. I još nešto. spomenuli ste da je Predsjednik vaše udruge za sve zadužen i pečat i potpis i račun. U mojoj Udruzi, Predsjednik je samo jedan (i najodgovorniji po postavljenju) od onih koji odlučuju. Upravni odbor(nas nekoliko) je taj koji donosi bitne i strateške odluke. Ja, kao tajnik, zadužen sam za pečat, ali i potpisnik u banci za žiro račun uz predsjednika. Osoba ovlaštena za zastupanje nije samo predsjednik, već svi osnivači (jer smo se tako dogovorili i to stavili u statut između ostalog. Paralela - Naš predsjednik je više poput Mesića, a upravni odbor i nadzorni odbor su neš kao Sabor. Kod vas je, čini mi se "Francek" na vlasti. No i to je legalno i izvedivo, naravno. Lijep pozdrav i sretno!
  5. Hvala R! Tak sam si i mislio. Da, vjerovatno će biti hospitalizirana...
  6. Upravo tako Sue. Tu si u pravu, jer to zaista bi samo mogućnost - može, a i ne mora. Krivo mi bilo što je njih 10tak iz mojeg odjela ishodovalo otpremnine, za razliku od mene. Još sam tamo, pokušavam pokrenuti ono što planirah s otpremninom, ali bez nje, a sve nebi li se maknuo s hrta. U svakom slučaju, Anavir, Sue, Cigo1... HVALA VAM! Iskreno cijenim vaše vrijeme provedeno nad mojim pitanjem. :hvala:
  7. Supruga i ja očekujemo dijete. Živimo nevjenčani i tako će ostati. Njoj je to prvo dijete dok ja imam dvoje iz prethodnog braka. Pitanje 1: Imam li pravo na neplačeni porodiljni nakon djetetove 1. godine, obzirom da mi je to treće dijete? Zatim, kako je supruga svojevremeno imala kompl. pri prvoj trudnoći te joj je dijete preminulo pri porodu, sada ide vrlo rano na "čuvanje trudnoće". Pitanje 2: Imam li mogućnost i ja na bolovanje na istoj osnovi, budući da zaista teško podnosi trudnoću, a karakter mojeg posla je rad u smjenama te česta putovanja? Unaprijed zahvaljujem! s
  8. Zaposlenik sam u javnoj tvrtki (hrt). Ravnateljstvo je donijelo odluku o mogućnosti sporazumnog otkaza sa zaposlenicima uz pripadajuću otpremninu. Nisu neki novci, ali bio mi je to impuls da se maknem iz tog postkomunističkog sistema rada i vrednovanja. Moj zahtjev za otkaz treba potpisati, između ostalih i voditelj mojeg odjela. Iza njega, hijerarhijski potrebna su još tri potpisa. On odbija potpisati moj otkaz te uvjetuje da će ga potpisati, ali bez otpremnine... i sve mi "pada u vodu", jer gore navedena odluka Ravnateljstva odnosi se na sporazumne otkaze predane i riješene do 31.12. 2009. Zanima me slijedeće: ako je Ravnateljstvo kao najviša institucija donijelo neku odluku da li ista mora biti izvršiva kao takva i imam li osnove za neku internu tužbu protiv voditelja mojeg odjela sa zahtjevom za "preispitivanje" njegove kompetentnosti i sposobnosti (tražiti njegovu smjenu). Zatim, trebam li ga i mogu li ga i privatno tužiti, jer ako se moj sporazumni otkaz s otpremninom ne realizira, to totalno mijenja moju budućnost. (Otpremninu sam htio uložiti u osnivanje svoje tvrtke i pokretanje posla. Na tome, u smislu logistike i planiranja, radim i djelujem cca 6 mj.) Našao sam se u izuzetno stresnoj i ponižavajućoj situaciji gdje indirektno trpi cijela moja obitelj, a ja na rubu živaca i strpljenja. Zahvaljujem unaprijed na savjetu.
  9. Prije dvije i pol godina, razišao sam se od supruge. Još se nismo pravno rastali. Otkad sam ušao u novu vezu, počinju problemi oko susreta s kćerkom (8g). Kako nemam službeni dokument koji regulira susrete i druženja s djetetom odlučio sam,konačno, podnijeti tužbu za razvod braka. Svjestan dužine trajanja istog, lovi me strah od budućeg ne-viđanja sa kćeri (majka mi je jasno dala do znanja, da dok sam u vezi, dijete mogu jedino viđati kod nje doma ili kod baka). Čitajući "Vodić za roditelje u razvodu - A DIJETE?" izdan od Udruge Dijete-razvod (toplo preporučam svima), saznajem za "Odluku koja regulira susrete i druženja s djetetom tijekom postupka razvoda". Konačno, slijede pitanja... Da li da na sud uputim: - zahtjev za reguliranjem susreta s djetetom tijekom postupka rastave do donošenja pravomoćne odluke suda, ili - zahtjev za donošenje privremene odluke s kojim će roditeljom dijete živjeti, a koja bi ujedno sadržavala i privremenu odluku o susretima i druženjem s djetetom? Možda pitanje djeluje priglupo, ispričavam se, ali ne bi želio da radi nekog pravnog lapsuza odužim donošenje sudske odluke. Novaca za odvjetnika nemam, nažalost. Također me zanima i slijedeće: Uvažava li sud "zahtjeve" pisane laički ili postoji "špranca" za gore navedeno i, u tom slučaju, ima li je netko?
  10. Dobro pitanje Commodore 64! Zna li netko više o "utvrđenom činjeničnom stanju od strane policije ili sudskog vještaka." Na koji način navedeni to utvrđuju tj. koja je procedura? Da li bi i javni bilježnik mogao službeno potvrditi da je neka sms poruka npr., prepisana iz nečijeg mobitela (na sličnom principu kao kad ustvrđuju vjerodostojnost kopije nekog dokumenta)?
  11. Pozdrav. Interesira me smije li netko preuzeti poštu preporučenu na moje ime (od strane suda). Supružnik, djeca, punica itd... Naime, bivša supruga diže moju poštu te me ne obavještava o istoj, tako da mi je prošao rok za žalbu (kod posljednje pošte), a neke prijašnje mi nije ni isporučila.
  12. Pozdrav svima! Dobio sam rješenje o zamjeni novčane kazne mjerom zatvora. Problem je u tome što je isto preuzela moja supruga i obavjestila me prekasno da bi se mogao žaliti. S njom sam u fazi rastave i ne živimo skupa više od godinu dana, ali i dalje sam službeno prijavljen sam na istoj adresi. Iz rješenja je očito da me je sud opominjao pravovremeno no te opomene i sl. nisam osobno niti primio niti vidio. Nažalost, sa gospodjom sam u jako lošim odnosima, tako da vjerujem da je namjerno preuzimala i stopirala pretpostavljene opomene i aktualno rješenje. Za gore navedeno rješenje rok za žalbu je istekao prije dva dana. Da li će sud uvažiti okolnosti te prihvatiti moju zakašnjelu žalbu? Zahvaljujem.
  13. Prijavio sam se na natječaj za scenarije jedne hrvatske produkcijske kuće. Natječaj je objavljen na njihovim web stranicama, bez obavijesti o rokovima. Zanima me postoji li neki zakonski rok u kojem su me dužni obavijestiti da li im je moj scenarij interesantan ili nije za otkup. Također me interesira smijem li s istim, prijaviti se na više natječaja različitih produc. kuća?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija