Jump to content

Lala12345

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Lala12345 je reagirao na frenki zg u Rezervni prometni koridor na građevinskom zemljištu   
    3.2. Korisnik izvlaštenja Korisnik izvlaštenja je osoba u čiju se korist provodi izvlaštenje. Nekada je to mogla biti samo država, a kasnije i okrug, općina, selo te druge privatne i pravne osobe. Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade u članku 3. propisuje da se izvlaštenje može provesti u korist fi zičke ili pravne osobe (korisnik izvlaštenja). Time je zakon odredio široki krug osoba koje izvlaštenjem mogu steći pravo koristiti se nekretninom u svrhu radi koje je izvlaštenje provedeno. Pri tome mora postojati svrha u koju se izvlaštenje provodi u smislu odredbe članka 2. i 4. Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, dakle da je utvrđen interes Republike Hrvatske za izgradnju objekta ili izvođenje drugih radova.
    ------------------------
    Ako je vaša parcela na atraktivnoj lokaciji, možete podnijeti prijedlog za  Arondaciju (zamjenu)
    što zakon o Ekspropiraciji (izvlaštenju ) dopušta.
    Tako se može dogoditi da za vaših 120.m.2 u zamjeni u nekom prigradskom naselju,  gdje su nekretnine jeftinije
    dobijete parcelu puno veću, a koja je vlasništvo korisnika Izvlaštenja.
    Sve ovisi o procjeni vrijednosti vaših 120.m.2
    ------------
    3.2. je primjer, tko sve danas može biti Izvlaštenik - nekad je to mogla raditi samo država, za javnu ili državnu potrebu.
    Izvor podataka :
    Key words: Expropriation and Determining of Compensation Act.
  2. Sviđa mi se
    Lala12345 je reagirao na frenki zg u Rezervni prometni koridor na građevinskom zemljištu   
    Nadam se da ste shvatili odgovor - znam osobno šta znači ucrtana prometnica na parceli, oni su istu planirali za neko buduće vrijeme u izradi PUP -a - (a od prometnice niša) niti su me obavijestili o toj ucrtanoj prometnici,, niti nakon brisanja - ali ja nisam mogao ništa na istoj graditi niti ju je tko htjeo kupiti.
    Slučajno sam nešto provjeravao i - ucrtana prometnica nestala.
  3. Sviđa mi se
    Lala12345 je reagirao na Spitfire u Rezervni prometni koridor na građevinskom zemljištu   
    Prijedlog se podnosi nadležnom uredu za prost.uređenje a sam tekst prijedloga sadrži oznaku kat.čestice, katastarsku općinu i ono što se predlaže za izmjenu. Neke JLS na svojim stranicama imaju već predložak Prijedloga pa probajte pogledati ima li i vaša. No ne očekujte samu Odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana nešto posebno brzo jer je JLS donosi tek na osnovu dovoljnog broja prijedloga ili ih uvrštava u već nekakovu planiranu izmjenu. 
    Bilo bi vam svakako oportuno dodatno se posavjetovati s nekim kompetentnim iz ureda za prost uređenje i gradnju ili barem ozbiljnim ovl. arhitektonskim uredom koliko trenutna situacija utječe na vaše planove, moguće eventualno na uvjete smještaja građevine na čestici tj. udaljenost građevine od regulacijskog pravca i sl. pa možda sam koridor i ne bi pravio toliki problem niti bi bilo potrebe za traženjem izmjene PP. 
  4. Sviđa mi se
    Lala12345 je reagirao na Spitfire u Rezervni prometni koridor na građevinskom zemljištu   
    Arondacija nije zamjena nego je bila mjera agrarne politike okrupnjivanja tuđeg zemljišta radi racionalnije proizvodnje a vlasnik zemljišta je imao pravo na naknadu ili dodjelu drugog zemljišta katastarske kulture i klase. Ista je ukinuta iz hrvatskoga prava 1993. kada je ukinut i Zakon o eksproprijaciji a naslijedio ga je Zakon o izvlaštenju kojeg je sljednik Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade. Niti jedan spomenuti zakon ne daje pravo JLS na zamjenu osim eventualno Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pod određenim uvjetima a najbitniji su raspisivanje javnog natječaja i plaćanje procjene vrijednosti nekretnina/e a to im vjerovatno nije u interesu.
    Nažalost, moguće je da im trenutno nije u interesu ni izvlaštenje, u ovom slučaju nepotpunog dok god je sve jedna čestica pa čak ni potpunog kada bi se navedeni dio izdvojio tako da pametnog odgovora što učiniti u vašoj situaciji baš i nema. Eventualno možete probati s prijedlogom izmjene PP na način da se taj koridor ukine. Ili prodati ovako kako je.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija