Jump to content

Rezervni prometni koridor na građevinskom zemljištu


Lala12345

Preporučene objave

Pozdrav,

U vlasništvu imamo 780m2 građevinskog zemljišta,te smo imali ideju napraviti parcelaciju zemljišta na način da 180m2 ostavimo u svom vlasništvu i pripojimo drugoj čestici,a ostalih 600m2 prodamo(minimum za izgradnju). Problem nastaje u trenutku kada sasvim slučajno saznajemo(nitko nam nije poslao obavijest,nit je geodeta primjetio dok mu sami nismo rekli) da od tih 600 m2 jedno 120m2 biva rezervni prometni koridor koji je tu u svrhu proširenja postojeće prometnice,ujedno je i potencijalan problem za buduće vlasnike jer u tom slučaju nemaju minimum za izgradnju. Zvala sam nekoliko puta Grad Rijeku,i nitko mi ne zna reći što napraviti po tom pitanju. Rečeno mi je da ukoliko ponudim gradu tih 120m2 za otkup da će vrlo vjerojatno odgovoriti da nemaju u proračunau sredstava za isplatu pošto to nije u planu tako skoro(te je pitanje hoće li ikada od toga biti nešto),te mi jesavjetovala da angažiram projektanta, pa kao "možda prođe" i ipak ne trebaju taj koridor,što je po meni apsurd i bacanje novaca kojih nemamo.

Koja su naša prava kao vlasnika građevinskog zemljišta u smislu - što ako grad odgovori da sada ne planira otkupljivati koridor,a mi želimo čistu situaciju(u smislu da koridor je potencijalni problem za izgradnju,a ne planiraju sada izvršavati otkup) ?

P.s. Naravno,nije nam na kraju pameti prodavati zemljište dok se situacija ne riješi. No voljeli bi izbjeći odricanje 120m2  bez isplate jer nitko u gradu ne može dati konkretan odgovor. Također ukoliko prodajemo 720 m2 ne znamo na koji način da formiramo cijenu zbog koridora od kojeg vjerojatno neće biti ništa.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3.2. Korisnik izvlaštenja Korisnik izvlaštenja je osoba u čiju se korist provodi izvlaštenje. Nekada je to mogla biti samo država, a kasnije i okrug, općina, selo te druge privatne i pravne osobe. Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade u članku 3. propisuje da se izvlaštenje može provesti u korist fi zičke ili pravne osobe (korisnik izvlaštenja). Time je zakon odredio široki krug osoba koje izvlaštenjem mogu steći pravo koristiti se nekretninom u svrhu radi koje je izvlaštenje provedeno. Pri tome mora postojati svrha u koju se izvlaštenje provodi u smislu odredbe članka 2. i 4. Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, dakle da je utvrđen interes Republike Hrvatske za izgradnju objekta ili izvođenje drugih radova.
------------------------
Ako je vaša parcela na atraktivnoj lokaciji, možete podnijeti prijedlog za  Arondaciju (zamjenu)
što zakon o Ekspropiraciji (izvlaštenju ) dopušta.
Tako se može dogoditi da za vaših 120.m.2 u zamjeni u nekom prigradskom naselju,  gdje su nekretnine jeftinije
dobijete parcelu puno veću, a koja je vlasništvo korisnika Izvlaštenja.
Sve ovisi o procjeni vrijednosti vaših 120.m.2
------------
3.2. je primjer, tko sve danas može biti Izvlaštenik - nekad je to mogla raditi samo država, za javnu ili državnu potrebu.
Izvor podataka :
Key words: Expropriation and Determining of Compensation Act.

uređeno: od frenki zg
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, Lala12345 je napisao:

@frenki zg hvala Vam puno na odgovoru! 

Nadam se da ste shvatili odgovor - znam osobno šta znači ucrtana prometnica na parceli, oni su istu planirali za neko buduće vrijeme u izradi PUP -a - (a od prometnice niša) niti su me obavijestili o toj ucrtanoj prometnici,, niti nakon brisanja - ali ja nisam mogao ništa na istoj graditi niti ju je tko htjeo kupiti.
Slučajno sam nešto provjeravao i - ucrtana prometnica nestala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvatila sam odgovor,no pribojavam se da situacija ne završi u smislu da oni to ne planiraju sada izvlastiti, u smislu da to ostane ucrtano za slučaj da će trebati i nama stvara probleme. U toj situaciji nisam sigurna kako bi se trebala postaviti. Postoji li možda u tom slučaju (da oni odbiju napraviti sada izvlaštenje otkupom ili zamjenom) da zahtjevamo da se taj koridor pobriše?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , frenki zg je napisao:

Ako je vaša parcela na atraktivnoj lokaciji, možete podnijeti prijedlog za  Arondaciju (zamjenu)
što zakon o Ekspropiraciji (izvlaštenju ) dopušta.

Arondacija nije zamjena nego je bila mjera agrarne politike okrupnjivanja tuđeg zemljišta radi racionalnije proizvodnje a vlasnik zemljišta je imao pravo na naknadu ili dodjelu drugog zemljišta katastarske kulture i klase. Ista je ukinuta iz hrvatskoga prava 1993. kada je ukinut i Zakon o eksproprijaciji a naslijedio ga je Zakon o izvlaštenju kojeg je sljednik Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade. Niti jedan spomenuti zakon ne daje pravo JLS na zamjenu osim eventualno Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pod određenim uvjetima a najbitniji su raspisivanje javnog natječaja i plaćanje procjene vrijednosti nekretnina/e a to im vjerovatno nije u interesu.

Na 17. 06. 2021. at 17:05, Lala12345 je napisao:

Rečeno mi je da ukoliko ponudim gradu tih 120m2 za otkup da će vrlo vjerojatno odgovoriti da nemaju u proračunau sredstava za isplatu pošto to nije u planu tako skoro

Nažalost, moguće je da im trenutno nije u interesu ni izvlaštenje, u ovom slučaju nepotpunog dok god je sve jedna čestica pa čak ni potpunog kada bi se navedeni dio izdvojio tako da pametnog odgovora što učiniti u vašoj situaciji baš i nema. Eventualno možete probati s prijedlogom izmjene PP na način da se taj koridor ukine. Ili prodati ovako kako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog se podnosi nadležnom uredu za prost.uređenje a sam tekst prijedloga sadrži oznaku kat.čestice, katastarsku općinu i ono što se predlaže za izmjenu. Neke JLS na svojim stranicama imaju već predložak Prijedloga pa probajte pogledati ima li i vaša. No ne očekujte samu Odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana nešto posebno brzo jer je JLS donosi tek na osnovu dovoljnog broja prijedloga ili ih uvrštava u već nekakovu planiranu izmjenu. 

Bilo bi vam svakako oportuno dodatno se posavjetovati s nekim kompetentnim iz ureda za prost uređenje i gradnju ili barem ozbiljnim ovl. arhitektonskim uredom koliko trenutna situacija utječe na vaše planove, moguće eventualno na uvjete smještaja građevine na čestici tj. udaljenost građevine od regulacijskog pravca i sl. pa možda sam koridor i ne bi pravio toliki problem niti bi bilo potrebe za traženjem izmjene PP. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija